Kyla ute med gnistrande frost och julbelysningen är uppsatt. I helgen kommer första december och första advent. Nu är paketen inhandlade till barnens kalendrar (i sista sekunden som vanligt haha) och snart börjar det bli dags att julbaka. Jag älskar julmys <3 

Sedan operationen har jag tagit tillfället att lämna sockerberoendet bakom mig. Första året undvek jag socker nästan helt och numera lever jag ett sockerfritt liv med några små undantag ibland. Jag saknar det verkligen inte! Det var så sjukt skönt att göra slut med sockermonstret! Hela familjen har dragit ner på det där rejält vilket är underbart. Inget lördagsgodis, läsk och chips hemma hos oss. Vi myser med annat som ostar och frukt istället men popcorn kör vi i alla fall. 

Jag har precis beställt en sån där popcornskål man kan köra med majskorn i micron för att slippa köpa vanliga micropopcorn. Jag återkommer med tips om det när jag har testat den 🙂

Jag är inte särskilt bra i köket och orsakar alltid någon slags skada på det som finns i köket eller mig själv haha! MEN för att slippa köpa färdig sockerfri müsli eller granola så gör jag egen sedan ett tag tillbaka. Det blir billigare och jag kan själv bestämma vad som är i den. Det är superenkelt! Klarar jag det så klarar ni det också, jag lovar 😀 Jag använder honung i men den går bra att utesluta om man har svårt för sötning över huvud taget.

Här kommer ett recept på granola med pepparkakssmak som passar perfekt till december månads frukostar eller mellanmål för lite extra julfeeling. Jag äter det tillsammans med t.ex. naturell yoghurt eller chiapudding och lingon. Mums mums!

Pepparkaksgranola/müsli

Blanda torra ingredienserna i en skål:

Valfria frön (jag använder ofta sesam-, psyllium-, lin-, pumpa- och solrosfrön) 

Hackade nötter (t.ex. hasselnöt, mandel, cashew och valnöt)

Kokoschips (sockerfria)

Kakaonibs (finns i Rawfood-hyllan)

Havregryn

Till ca 2 liter torra ingredienser: 

Smält i kastrull

1 1/2 dl kokosolja alternativt smör 

1 dl honung 

Pepparkakskryddor (2 msk mald ingefära, 2 msk kanel och 2 tsk mald nejlika) 

Blanda sedan med de torra ingredienserna. 

Fördela ut på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen ca 30 min på 170 grader. 

Rör om ungefär var 10:e minut. 

Om man vill kan man hacka lite torkad frukt (jag köper bara torkad frukt utan tillsatt socker) och lägga på plåten de sista 5-10 minutrarna. Jag har ofta i tranbär, torkade äppelbitar och fikon. 

Förvaras i burk med tätslutande lock!

Hoppas att ni också fick lite julkänsla nu <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg