I slutet av denna veckan har det varit flera kalas och firanden – underbart!

Före min operation funderade jag en del över hur livet skulle bli matmässigt efteråt. Skulle jag kunna äta ute som vanligt folk? Skulle jag kunna gå på fest/kalas osv. utan att tycka att det var jobbigt? Kunna vara med på fester/middagar utan att känna mig osocial som inte äter lika mycket som alla andra? Svaret är: Jaaaa livet känns helt normalt även efter op 😀 Kanske inte just precis i början men rätt så snart därefter. Det finns ingenting att oroa sig över!

Men det kan vara bra att ha någon strategi innan, i alla fall i början. Ta gärna med något i väskan att ta till om det behövs eller kolla menyn innan. Jag gick snabbt in i nya vanorna och tänker numera knappt på det, det flyter bara på. Jag vet vad jag KAN äta, vilka mängder jag kan äta och vad jag VILL äta. Man får prova sig fram i början.

Nu kommer exempel rätt ur mitt liv de senaste dagarna 🙂

Torsdag =

firande av min äldsta dotter som fyllde tonåring. Det blev sushi (jag beställde 5 bitar men äter oftast bara 4) och sjögrässallad, min favorit! Istället för tårta så körde vi fruktsallad så det var inga problem. Ofta finns ju mer hälsosamma alternativ som ändå är riktigt goda.

En skål med grön sjögrässallad och fem sushibitar med ingefära och wasabi

 

Fredag =

utemiddag på lekland. På menyn fanns bl.a. hamburgare, pommes, korv med bröd osv. Ingen jättehöjdare! Men det fanns också bakad potatis med skagenröra och sallad, passar mig bättre även om jag har lite svårt för den feta röran som framkallar lite illamående. Jag åt salladen och lite av röran + en bit av potatisen. Sen var jag proppmätt!

Man får tyvärr lära sig att slänga mat ibland även om man försöker undvika det. Men det är inte en bättre idé att försöka få i sig mer när magen säger stopp, no no försök inte ens när gränsen är nådd. Ingen skön känsla alls! Går jag över gränsen (händer sällan) då blir jag först jättetrött och får ordentlig matkoma. Då är det riktigt riktigt svårt att hålla ögonen öppna ibland. Förhoppningsvis stannar det där. Annars går det över i magont och ibland i kräkningar. Men som sagt, detta händer sällan för jag har lärt mig att lyssna på min kropp och göra bra val. Lär er det ni också så kommer livet att flyta på så mycket lättare! Men man får öva…

Det viktigaste är att äta oftare och regelbundet så får ni ändå i er det ni behöver och håller kroppen i balans ändå. Jag äter 6-7 gånger per dag med ca 2-3 timmars mellanrum.

Ofta äter jag med familjen när jag äter ute och då delar jag oftast med lillan eller så tar min man mina rester haha 😉 Jag väljer helst bort skräpmat men det händer att jag äter lite av det någon gång ibland också. Min mage är däremot inte jätteglad efteråt då vilket gör det lättare för mig att göra bra matval. Min mage tycker om grönsaker och protein (vegetariskt). Den gillar inte bröd, för fet mat, sötsaker och skräpmat. Den tål numera ris och pasta men i liten mängd (hade svårt för det länge).

Efter operationen fick jag ett sådant där kort som man kan visa för restaurangen om man vill fråga om barnportion. Jag använde det några gånger i början men numera ber jag oftast bara om en liten portion för att slippa slänga om jag inte delar med någon. Jag är inte ute efter att få rabatterat pris, jag vill bara inte slösa på maten i onödan. Man kan ju lite smidigt smita iväg och be om en liten portion om man inte vill göra det framför hela middagssällskapet. Man kan ju bara säga att man inte orkar så mycket, man måste ju inte förklara vad det beror på…

Lördag =

innebar kalas och pizza till lunch + tårta efteråt. På kvällen chips och godis. Ingen bra matdag men det känns helt ok ändå. Magen är sådär glad och jag fick ordentlig sockerkoma av chokladen haha! Men JAG valde att äta chokladbit och det var inte det gamla sockerberoendet som gjorde valet åt mig! Det känns skönt. Det var inte heller ens i närheten av lika många bitar som förr. Pizza kan jag oftast bara äta 2 slice av, ibland lite till så då känns det inte så farligt. Tårta tog jag bara en pytteliten bit av och det räckte gott och väl.

Melle i svart tajt velourklänning och silverhalsband från SnöOfSweden och silverarmband från Glitter

 

Så här såg partyklänningen ut på lördagen, en ny svart tajt velourklänning. Det är inget klädval jag hade gjort för 2 år sedan när jag mådde dåligt över min kroppsform. Det är en riktigt skön frihetskänsla i att nästan allt passar numera. Nu har jag lärt mig att älska min egen kropp. Jag vill lägga till att jag aldrig någonsin har sett ner på någon annan med övervikt. Jag var bara hård mot mig själv. Vi är alla vackra precis som vi är <3

Nu blir det bra matval resten av veckan för att få kroppen i bättre balans igen fram till nästa helg när det blir mer kalas 😉

Kommentarer

Vad kul att läsa dina tankar om detta. Måste säga att det låter exakt som jag. Skönt att känna att man är liks någon annan! ❤️ Jag kopierar nog dig och kör ett liknande inlägg nästa helg efter julfest och teaterbesök!
Kram och ha en fin kväll!
Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.