Meléne heter jag, mer känd som Melle eller @melles.viktresa på Instagram där jag mest har hållit till hittills 🙂

Det känns jätteroligt att få chansen att nu nå ut till ännu fler här via bloggen på ”Lev ditt liv”! Det är just därför jag gör det här, jag vill inspirera och peppa er andra till en positiv förändring i era liv. Vi förtjänar alla att få må så bra vi kan, glöm aldrig det! Ta hand om varandra och ta hand om er själva.

 

Jag startade min viktresa för snart 2 år sedan när jag gjorde en s.k. Gastric Sleeve på Carlanderska i Göteborg. Jag lämnade då äntligen åratal av jojobantning bakom mig och klev in i mitt riktiga ”skal” där jag känner mig hemma i mig själv. Där jag mår som bäst och kan leva ett aktivt, hälsosamt liv.

 

Jag är överviktsopererad och jag skäms inte ett dugg över det!

 

Något som jag har märkt under åren är att det där med att skämmas är en jobbig del för många andra som antingen går i tankarna på att genomgå en operation eller som är opererade. Man vågar inte prata om det. Ofta av rädsla att andra ska se ner på en…

 

Ni måste självklart inte prata om det helt öppet om ni inte vill, som jag gör, men ni har absolut ingenting att skämmas över! Släpp den känslan! Ingen är felfri och du är inte en svag person för att du behöver någon annans hjälp. Alla behöver hjälp ibland, ingen klarar sig helt på egen hand. 

 

Du är INTE svag, tvärtom, det gör dig extra stark att du faktiskt tar tag i problemet och vågar ta hjälp. Skulle någon säga någonting annat till dig så har den personen fel och är inte värd att slösa energi på. Du gör det för din egen skull, för att få leva ett så bra liv som möjligt – du är stark och du ska inte skämmas <3

 

Melle i träningskläder, jämförelse från år 2016 när viktresan startade och nu år 2018 efter viktnedgången

Med det sagt, det var så min viktresa började på allvar. Jag insåg att jag var värd att få må bra, eller bättre kanske jag ska säga.

Viktproblem påverkar ju ofta måendet negativt. Jag orkade inte med fysiska aktiviteter, kände mig tung och ledsen över att jag inte ens orkade leka med barnen utan att känna mig andfådd och trött. Problemet var att jag hade pendlat massvis av kilon upp och ned som en jojo ända sedan tonårstiden och förstört min kropp. Jag hade kämpat med mängder av olika dieter, periodvis hård träning osv. som funkade ok en tid för att sedan falla pladask igen. Min kropp och min ämnesomsättning funkade inte normalt längre.

 

Någon som känner igen sig? Det är såååå vanligt!

 

Under åren utvecklade jag också en hudsjukdom som kallas för HS eller Hidradenitis Suppurativa. Den innebär att jag får stora bölder i huden på mindre roliga ställen, som gör ont och orsakar obehag på massor av sätt. Det blev droppen för mig, den bara förvärrades (den sjukdomen blir ofta värre ju mer övervikt man har).

 

Till slut bestämde jag mig för att ta hjälp, jag ville må så bra jag kunde och göra allt för ett hälsosammare liv. Jag ville bara få må bättre helt enkelt!

 

Där och då bestämde jag mig för att genomgå en viktoperation. Jag började söka hjälp via den offentliga sjukvården men fick inte så bra gensvar. Jag bestämde mig då för att bekosta en privat operation istället. Därefter gick det fort och det har varit ett av mitt livs bästa beslut!

Vilket verktyg detta är, helt underbart! Äntligen fick jag förutsättningarna för att faktiskt lyckas på allvar. Där och då kände jag att detta skulle gå bra, att jag skulle göra mitt livs viktnedgång och sedan stanna där. Så har det också blivit!

 

Det har krävts en hel del från mig också  såklart i form av bra kost och träning men att jag var stark nog att våga ta den hjälpen jag behövde är det som har gjort att jag har kommit hit där jag är idag. Jag har hittat den där balansen som är så viktig.

 

Mer om mitt liv som överviktsopererad kommer ni att få läsa mer om här framöver så häng kvar här på bloggen för att läsa mer en annan dag 🙂

 

Kram till er alla <3

 

Kommentarer

Tack för att du delar din upplevelse och erfarenhet. Jag känner så igen mig, väntar nu på min operation i slutet av månaden.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg