Som jag tidigare har nämnt så var inte mitt första möte med vårdcentralen angående min gastric bypass-operation så bra. Missförstå mig rätt jag, jag har en jätte bra vårdcentral som hjälpt mig mycket och fantastiska läkare som gjort vad de kan för att hjälpa mig.
Men i somras mådde jag rent ut sagt SKIT!
Jag hade fått diskbråck, medicin som fick mig att må dåligt och psykiskt utmattad pga smärta och brist på sömn vilket gjorde att jag inte ens orkade tänka på att gå ner i vikt.
Jag valde att ringa till vårdcentralen och fick rent ut sagt prata med en pissperson!
Han talade om för mig att ”jaa det är ju bara att tänka på att bränna fler kalorier än vad man tar in”.
”Jag tycker du ska gå på gruppsamtal för överviktiga”
Jo fast jag har ju redan gjort det. Jag vill träffa en läkare.
”Fast Medina vad tror du vårdcentralen ska göra egentligen? Du kanske ska testa viktväktarna då.”
Jag har redan testat det har jag ju sagt och detta är något jag vill diskutera med en läkare och inte med dig för du lyssnar ju inte.
”Men Medina det finns inget en läkare kan göra. Jag väger…kg och är såhär lång. Du vet jag måste också tänka på hur många kalorier jag stoppar i mig. Tro mig jag kan också saker om detta.”
Efter detta samtalet grät jag sååå mycket. Jag ångrade att jag ens hade ringt och försökt. Det kändes hemskt och jobbigt. Jag hade berättat för den här personen om hela mitt bantningsliv och han struntade i allt och gav mig tips om ”hur simpelt det är att gå ner i vikt”. Han talade till och med om sin egen vikt och hur han är så säker på att det funkar. Hör ni hur bra sköterska han är? Employed of the year!?
Som tur träffade jag en fantastisk läkare som hjälpte mig och skickade en remiss direkt. Äntligen lyssnade någon på mig när jag väl hade tappat hoppet om att få hjälp av vården.
2+

Kommentarer

Tyvärr låter din historia väldigt mycket som min, jag hade naivt nog hoppats att andra skulle slippa blivit behandlade på liknande sätt men tyvärr alltså. Usch det är så hemskt, tänker fortfarande på samtalet jag hade med min vårdcentral och sköterskan som precis som för dig fråga mig vad jag trodde VC kunde göra och att jag väl fick prova Viktväktarna 🙁

Nej detta är inte okej någonstans. Det jag fick veta senare är att tyvärr har de på min vårdcentral fått kortare info om övervikt alla i personalen istället för att en person ska bli expert. Egentligen kan jag känna att det nästan gör bemötandet ännu mer skrämmande.

Jag fick träffa en diabetessköterska som sa att det var bra om jag promenerade en kilometer om dagen (då gick jag redan minst 2 om dagen) och att mina värden var bra. Sedan fick jag remiss till gruppterapi där jag vid läkarbesöket bröt ihop och av den läkaren som var underbar fick jag remiss till operation.

Så många tårar och resurser som kunde sparats om jag fått komma rätt direkt. Dessa gruppterapier är ju inte gratis menar jag. Men främst tänker jag ju på mitt mående och min tilltro till vårdcentralen.

0

Fy vad hemsk! Man känner ju att när man väl vänder sig till vården så är det ju den sista utvägen. Och man har väl förmodligen inte hux flux fått problem med vikten utan det finns nog med sen länge sedan.
Tyvärr är inte alla lika bra på att bemöta folk med övervikt, så att informera all personal hjälper ju inte :/

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.