Till en början så var det endast min sambo och mina bästa vänner som visste om mitt val. Jag hade inte orken att berätta för andra då jag förväntade mig negativa reaktioner. Jag hade redan byggt upp en mur till exempel med vad jag skulle säga så fort någon försökte övertala mig till att inte göra operationen. Men tvärtom, jag fick väldigt bra respons. Det var ingen som försökte övertala mig. Jag blev så chockad! De två vanligaste reaktionerna var oro och nyfikenhet.

Inombords tänkte jag ”om dom inte vill stötta mig så behöver vi väl inte prata om det mer”. ”Antingen stöttar dom mig eller så behöver dom inte veta något under hela resan”. Jag tror detta beror på att jag själv är väl medveten om fördomar om att en operation är en ”quickfix”. Och det var det som jag ville försvara mig själv för i förväg.

Oron

Självklart var väl de flesta reaktionerna oroande pågrund av att alla operationer är en risk. Och det är ju sant. Så även om jag hade valt att genomgå någon annan typ av operation så tror jag liksom att reaktionerna från både mina vänner och familj hade varit desamma.

Nyfikenheten

Den andra reaktionen jag fick var nyfikenhet. För andra så var det inte helt självklart vad en gastric bypass operation var. De visste att det var en överviktsoperation men inte vad som gjordes. Hur funkar det? Vad händer med kroppen? Så jag har upplevt att det ändå varit positivt och öppnat en helt ny syn på det hela.

 

Sen har jag ju även fått svaren som ”ja alltså dom jag känner som gjort operationer har ju inte ens försökt”. Till en början har jag tänkt att jag inte kan svara för andra utan bara för mig själv. ”Jag själv vet ju att jag har kämpat väldigt många år”. Men har en människa rätt att säga till någon annan om den försökt eller inte? Jag tänker att de kanske inte ens har hela bilden av vad personen gjort för att gå ner i vikt. Den personen man tror har gjort en ”quickfix” kanske har försökt men människor omkring har bara sett att den personen har varit överviktig hela tiden och inte har förändrats alls. Förstår ni hur jag tänker? Syns det inte på utsidan så räknas det inte. Det är lite min tanke kring den kommentaren.

Tyvärr kan min hjärna hålla på och reflektera sånt här i veckor haha. Det jag ville berätta var mest att jag ändå fått en bra start på denna resa och fått det stöd jag behöver!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.