Det pratas ju hela tiden om att äta mycket protein efter en operation och självklart är det individuellt hur mycket man behöver äta för att känna sig mätt länge. Men självklart behöver vi äta av både kolhydrater och fett också. Gud så tråkigt att exempelvis bara sitta och äta en bit lax, man behöver ju grönsaker, lite potatis kanske och så en riktigt god sås såklart!
Men ni förstår vad jag menar, proteinet är lite viktigare men det gäller att hitta en balans så att man får in de andra näringsämnen också.

Men om jag väljer att äta måltider med mest kolhydrater eller annan energifattig mat, så känner mig låg i energi, blir hungrig fort och jag kan bli att ”ligga back” nästan resten av dagen. Och ibland kan det också hänga med till dagen efter. Och om jag tränar och rör jag mig mycket så är det ännu viktigare med mycket protein.

Vad händer då förutom hungern? Jo jag faller ur min rutin med att bara äta med 2-3 timmar mellanrum. Kan småäta däremellan och det kan då bli  både bättre och sämre alternativ som slinker ner. Och ibland smyger sig ångesten på att jag gör något dåligt, att allt är förstört och jag undrar om verktyget verkligen fungerar.

Så rutiner må kännas tråkiga och enformiga men ack så bra dom är. Att planera i förväg vad man ska äta, ta med sig matlådor och mellis. Ha med ett ägg, nötter eller en proteinbar (Om du inte provat BariBar från Baricol så är det hög tid att du gör det) i väskan när man är i väg. Och att hålla mattiderna oavsett. Det är enklare att välja bättre alternativ om man inte är vrålhungrig. Och småätandet kan lättare undvikas.

Jag åt redan innan operationen 5-6 mål om dag så det var inget nytt. Men jag trodde också att jag efter operationen skulle känna mindre hunger och sötsug… Men icke! Och det är jobbigt ibland men återigen, rutiner och planering tillsammans med tron på mitt verktyg.

Så för det mesta så väljer jag bra för magen, kroppen, energin och hälsan. Men det ska vara gott och som sagt mättande. Men självklart så äter jag det jag är sugen på, om det så är en bulle, choklad, ett glas vin/bubbel eller kesobröd, proteinpudding eller fisk med broccoli. Den berömda balansen är mitt motto!

Jag ville med operationen komma bort från bantningen, att dygnet runt tänka på mat och vad jag kunde äta, inte borde äta och vad jag behövde äta. Jag tänker inte på mat på samma sätt som innan operationen utan nu är det fokus på bra mat som ska vara god och näringsrik.

Så sammanfattningsvis – Om jag samarbetar med minimagen och kroppen så kommer vi alla tillsammans med knoppen att må bra! Ät ditt protein, välj smart, planera och ät riktig mat. Det ger dig en bra förutsättning fortsätta göra bra val och din kropp och hälsa kommer att tacka dig!

Förhoppningsvis har du fått lite extra pepp inför kommande vecka 🙂
Du fixar detta och om du behöver tips på mellanmål så kolla in mitt förra inlägg:
https://www.levdittliv.se/blogg/maria/mellanmal-till-minimagen/

Ta hand om dig och ha en underbar vecka! 😘

 

Kommentarer

Tack för ett välbehövligt pepp! Är så mkt som händer i mitt liv nu och planeringen med maten har blivit lidande. Bristen på protein i min mat känns verkligen. Den energi jag har när jag sköter maten är puts väck. Men nu… dags för nya tag. Jag vet ju hur man gör😉

Heja dig Anna-Karin, du fixar det!! Kom ihåg att du måste inte få till alla måltider direkt. Satsa på nått mål och ta det därifrån. Kommer man igång så kommer motivationen strax därefter oxå 😊 Ha en underbar vecka! 🤗

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.