Hej

Häromveckan var jag i kontakt med min vårdcentral för lite allmän koll. Inte för att jag mår dåligt utan mer för en check-up. För första gången i nästan hela mitt liv visste jag inuti mig själv att jag mår bra, och att jag är på en riktgt bra hälsosam plats i livet. Sista året efter min gastric bypass operation har jag lärt mig oerhört mycket om mig själv, och vad jag behöver för att må bra, vara hälsosam men också hur jag behöver äta. Så denna gången var jag oerhört nöjd inför läkarsamtalet.

I början av samtalet upplevde jag nästan ren eufori över att kunna berätta hur jag tränar, äter och lever. Läkaren lyssnade, och jag hörde hur  hans penna noterade det jag sa på ett papper. Jag kände mig stolt, stolt över att faktiskt kämpat själv, gjort förändringen själv och kommit fram till att detta är det bästa för mig. Läkaren tystnade och frågade….

-Vad väger du nu då ?

Jag blev tyst, var detta hans första fråga efter allt jag berättat glad i hågen. Var det på vågen hans focus låg ?? Inte hur jag mår, mina fina värden, hur jag äter och förhåller mig till mat och träning eller hur långt jag springer nu för tiden?

Jag kände hur all min positivitet rann ur mig, och jag blev tyst. Tyst som jag varit i så många år innan när det kommer till vården. Plötsligt kände jag igen känslan – att bli förminskad – att bli tilltryckt och en känsla av att vara överviktig inte bli lyssnad på och att bli pratat till som om jag inte förstår.

När jag berättade min vikt skamset, och med blicken riktad mot mina händer i knät sa läkaren.

– Då har du fortsatt ett för högtBMI, vilket är rent farligt. Du måste försöka gå ner i vikt.

Orden ekade i mitt huvud…..DU MÅSTE FÖRSÖKA GÅ NER I VIKT !?

Jag har tappat -54 kilo på 10 månader sa jag och hörde min egna ledsna röst…jag mår bra och är hälsosam….läkaren gjorde inte antydan till att lyssna på mina ord, utan noterade med lite större siffror min vikt på pappret, och gjorde en ring runt 2-3 varv så att man inte skulle missa min farliga vikt. Hade jag haft en överstrykningspenna med mig, hade jag ringat in siffrorna själv ett par tre varv för att verkligen förtydliga siffran. När jag såg siffrorna tänkte jag …heja dig Madde ! Du är fantastisk.

Enligt den gamla tradiga Bmi skalan ligger jag på en gul färg rent färgmässigt. Jag har tre kilo kvar till att bli grön, så ni förstå ju att läkaren är HEEEELT rätt ute, eller ? Fast detta spelar egentligen ingen roll….. Det som är viktigt och rent jävla hemskt är sättet man blir behandlad på. Så denna gången tog jag över samtalet, diskuterade och argumenterade över hur snett dom pratar om vikt. Fast självklart blir man ledsen först.

Jag vet ärligt talat inte om läkaren förstod allt det jag sa, han slutade lyssna upplevde jag. Hans fokus var på vågen och Bmi skalan som han satt och räknade i. Att träna, lära sig att äta sex ggr/dag, bli hälsosam, ha mer ork, må gott i sinnet och ha storlek M istället för tält var inget som var viktigt i hans värld tror jag. Att saker och ting hänger ihop och bildar en hel frisk människa låg utanför hans långa läkarutbildning, det lyssnade han bara inte på.

Mejlade också bästa gänget på Metaboltcenter Carlanderska och fick fina heja rop och ett tips att förmedla till vården…. Dom har föreläsningar där man faktiskt kan lära sig om människor och deras vikt, hur kroppen fungerar och att vara just hälsosam.

Skall tipsa läkaren om dom tror jag 🙂

 

Allt gott och kram.

 

Maddie

Kommentarer

Hej Madeleine

Över 50 kg på bara 10 månader är en fantastisk bedrift.

Man måste se till helheten. Alla kroppsliga organ som arbetar bättre med minskad övervikt. Hjärtat, lungorna och kärlen som inte behöver kämpa lika hårt.

Jag tycker att du helt enkelt byter till en bättre husläkare.

Själv önskar jag gå ned ca 50 kg – vore fantastiskt. Men då tänker jag min ca 1-2 år. Tacksam att min husläkare har både kunskapen och förståelsen.

Hälsningar
Johan
Just nu -27 kg gastric bypass december 2022.

Helt sjukt att han bara fokuserade på BMI och din vikt 🤯 Du är så grym som förändrat hela ditt liv och hur du lever!! Heja dig fina du!!! Strunta i sjukvården som inte förstår och lyssnar!! 💜
Kram

Det är verkligen sorgligt att det är sådant fokus på siffor på vågen och BMI. Jag tror det är dags att vi tar kontrollen, oavsett om man har gjort op eller inte och lär vården ett och annat! Så bra att ifrågesätta och argumentera emot lite, för i slutändan, om alla prover är bra, så är det vår känsla som är viktigast. Vilket jag tror är bra att förmedla till vården. Du är grym! Bra jobbat och så bra att du fokuserar på Non scale victories!

Alltså! 🤬🤯
Jag fick ungefär samma bemötande på min förra vårdcentral. En lång historia men högkänslig som jag är så sänkte det naturligtvis mig otroligt och det tog ett tag innan jag tog mig upp igen.
Det är helt sjukt att sjukvården och läkare fokuserar på BMI och inte ser helheten, det gör mig så himla arg!
Bra att du fann dig och argumenterade för din sak, det klarade tyvärr inte jag…
Heja dig! Du är grym och har gjort en fantastisk resa, glöm aldrig det! 🤗💕

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg