Vilken operationsmetod ska man välja? Varför valde jag en Sleeve och inte en Bypass? Ja, det är bra frågor! Jag fick denna fråga av två av mina Instagramföljare på mitt konto och tänkte nu skriva lite om mina tankar kring det.

Innan jag gick på mitt informationsmöte

på Aleris så visste jag inte så mycket om bariatriska operationer. Jag hade läst lite, men det va svårt att hitta pålitlig information tycker jag. Just då lutade nog tankarna mer åt Gastric Bypass, för det var den jag kände till och hade hört om. För mig så lät det också skonsammare med en förbikoppling av magsäcken, istället för en delning av magsäcken med ett stort sår i magen som följd.

 

När jag kom till Aleris, så behövde jag mer info. Läkaren där lade dock upp det som ”det får du bestämma själv” och jag fick tvinga honom lite för att berätta lite för- och nackdelar om båda metoderna.

gastric sleeve

Det jag fick fram var ungefär så här:

Gastric Bypass

  • Ger en säker viktnedgång, man kommer absolut hamna på ”normalvikt” om man följer alla rekommendationer och fortsätter med dem hela livet
  • Lite ökad risk för tarmvred
  • Ökad risk för Dumping http://livmedsleeve.se/2018/06/24/dumping/, med reaktioner på bland annat för söt eller fet mat
  • Man har en större risk för näringsbrist pga ingen matsäck alls
  • Om man har grav övervikt, är detta rekommenderat, det räcker då inte med en Sleeve.

Gastric Sleeve

  • Man kan räkna med viktnedgång på ca 80% av sin övervikt. Vissa går ner mer i vikt. Det innebär att man ev stannar på BMI 28-30.
  • Man kan inte säga så mycket om långtidseffekten än, eftersom operationsmetoden är relativt ny, om man jämför med Bypass. Går man upp i vikt igen efter 5-10 år?
  • Mindre risk för Dumping, vanligare att man kan äta all sorts mat
  • Ökad risk för halsbränna
  • Man måste äta vitamintillskott livet ut även på Sleeve, men mindre risk för näringsbrist.

Jag hade BMI ca 38.

Jag hade inga problem med halsbränna, inte ens i mina två graviditeter. Jag ville gärna kunna fortsätta äta allt jag brukar, för mitt problem har alltid varit att jag åt för stora portioner, inte egentligen att jag åt så väldigt ”fel” mat. Jag var rädd för tarmvred och rädd för känslan av att de skulle ”möblera” om i min mage/tarmar. Jag var ok med tanken på att jag inte skulle gå ner till normalt BMI (25) – jag var nöjd om vågen tex skulle stanna på 80kg till mina 171 cm.

 

 

Så jag valde Sleeve. Det låter ju hemskt egentligen, men jag tänkte även så här. Om något skulle misslyckas i operationen eller i efterförloppet. Eller om jag skulle gå ner i vikt men sedan gå upp igen efter 5-10 år, så hade jag ju möjligheten att göra en Gastric Bypass då ändå. Tvärtom går ju inte.

Så gick mina tankar. Till slut får man bara bestämma sig. Båda metoderna är ju väldigt bra och väldigt beprövade.

Visste ni att Gastric Sleeve inte var en egen metod av viktminskning från början. Det var nämligen så att på det riktigt grovt överviktiga, de som kanske vägde 200-250kg så kunde man inte göra en Gastric Bypass med detsamma, det ansågs för farligt av någon anledning. Så då gjorde man en Sleeve på dem först, och efter några månader/år så gjorde man en Bypass också. Men så insåg man att för vissa personer så räckte en Sleeve, och så gjorde man bara det istället. Och då gjorde man Sleeve till en egen operationsmetod också.

 

Jag är väldigt nöjd med min Sleeve.

Idag är jag tacksam att jag valde den metoden istället för Bypass. Jag tror Bypass är fantastiskt för vissa, kanske för dem som äter väldigt fel och behöver hjälpen att sluta äta sött/fett genom dumping. Jag behövde hjälpen att bli mätt, och det är jag nu, väldigt mätt på mina minimåltider. Jag har också inte fått några direkta biverkningar, förutom förstoppning men det hade jag säkert fått ändå, och för det är jag evigt tacksam!

 

Jämförelsebilder 1 år, framifrån

Jag kommer aldrig råda någon annan, om vilken metod de ska välja. Man får själv läsa på och prata med sin läkare om det. Och till slut får man bara välja. Och det kommer bli jättebra!

Så, det var mina tankar kring det. Nu tar ni hand om er och era nära. Lova det!

Louise

 

(9 mån efter op -39,5kg)

Kommentarer

Du skriver väldigt bra och det är spännande att läsa om dina tankar. Du är en stor förebild. ?. Du verkligen strålar ❤

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.