Nu har det gått en vecka av vår antiinflammatoriska kost. Inte hela tiden, men den mesta av tiden har jag och min man ätit så här. Och det har varit väldigt gott!

Frukostar

Ja detta är lite svårare. Men tycker jag hittat på rätt bra frukostar ändå. Här nedan ser ni några exempel. Chiapudding. Havregrynsgröt. Mitt fröbröd med pålägg. Overnight Oats.

Chiapuddingar

kan man ju göra lite som man känner. Jag gjorde mina på havremjölk och chiafrö, lite kanel och vaniljpulver. Och toppade med frukt och bär. En mixade jag ner lingon i själva chiabasen och lade sedan på hallon och vinbär. Men dessa kan man verkligen variera i det oändliga.

Tre skålar med rosafärgad chiapudding toppad med färska bär.

Mitt fröbröd var verkligen toppen! Recept hittar ni här!

Mellanmål

Frukt, smoothies baserade på havremjölk och blödlagda mixade cashewnötter. Fröknäcke med pålägg ( ja ost ingår inte i antiinflammatorisk kost men ost klarar jag mig inte utan. basta! :)). Chiapuddigar har jag även haft till mellanmål. Egentligen är mellanmålen rätt lika som jag brukar ha. Men maken är inte så förtjust i sådant här. Han är ärligt talat inte så bra på mellanmål överhuvudtaget. Men kokta ägg har han haft med sig. Och frukt.

Guldmjölk

Ja där du! Känner ni till guldmjölk? Eller Golden Milk som det egentligen heter.

En indisk dryck som just är kraftigt antiinflammatorisk. Basen är gjord av ingefära, gurkmeja och svartpeppar. Detta gör man en pasta av som man kan spara i kylen.

Cirka en tsk av pastan blandar man med mjölk, gärna havremjölk eller mandelmjölk. Ev lite kanel, kardemumma? Honung om man vill ha det lite sötare!

Smakar lite som chai-te, fast lite spicy. Men eftersom man vet att det är så nyttigt så smakar det ännu godare, tycker jag. Men tips! Plasta in din skärbräda, använd gärna rostfria redskap och ha platshandskar för gurkmejan färgar ordentligt!

Mackor med pålägg

Ja mellanmål blev också utav mitt fröbröd. Här ser ni en variant med makrill och en med hemmagjord räk/skagenröra.

Hade också köpt fröknäcke (det kan man ju också lätt göra själv) med massa gott på. Först bilden är fröknäcke med smör och gräddost och en skål med melon. Andra bilden är ost med Parma, fröknäcke med dessertost och en oststång. Dess mellanmål är inte helt antiinflammatoriska eftersom ost och skinka inte är direkt bra i den kosten. Men helt hardcore kör vi inte, som ni ser!

Smoothies

Ja smoothies är bra mellanmål. Gjord på havremjölk och i med massa bär och frukt.

Och kokt ägg hade min man med sig till jobbet några dagar. Det tillsammans med lite naturella nötter är ju ett fantastiskt mellanmål.

Vad tycker vi än så länge då?

Ja du.. Tror egentligen inte att man kan se/märka skillnad sådär direkt. Men min man är inte sämre, snarast bättre. Och en mycket intressant iakttagelse är att han , en dag nu i veckan, plötsligt hade fått ont i lederna i händer och handleder igen… Och då insåg jag att dagen innan hade jag fyllt 40 och vi hade absolut inte ätit antiinflammatoriskt. Tvärtom faktiskt: mycket socker och skräpmat…

Sammanträffande? Kanske. Men väldigt intressant ändå, eller hur!?

I veckan kommer nästa inlägg med luncher och middagar i denna kost. Så stay tuned!

Stor kram

Louise

Kommentarer

Jag funderar mycket på uttrycket skräpmat, som många använder sig av. Jag har så svårt att förstå det, för innebörden är så…ospecifik? Tror det är där mitt problem ligger.
Vad är egentligen skräpmat? Är det hamburgare? Kebab? Mac and cheese?
Jag vet inte, men ja, tycker det är förvirrande ☺️

Kan hålla med, faktiskt. För mig är det mat som är god men har mycket dåligt näringsinnehåll. Har egentligen inte med tex fett- eller sockerinnehåll att göra, för mig. För Oliver och avokado och ost och hemkokt äppelmos m socker är inte skräp för mig. Men hamburgare m vitt bröd, ”dåligt” kött, dressing och lite palmolja 🤣 är skräpmat för mig. Eller köpekakor (som också har palmolja i sig). Dock äter jag det med njutning, ibland. Vad tänker du?
Kram Louise

Fattar vad du menar. Jag är kanske dock inte så bra på att tänka på näringsinnehåll. Men känns så konstigt att kalla något som är gott för skräp, även om det är onyttigt 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.