Louise
5 15 juni 2018

Vatten

Vatten…H2O….Aqua.

För oss alla är det oerhört viktigt att få i oss ordentligt med vätska utmed dagen. Så också för oss som är Gastric Sleeve-opererade. Det som är annorlunda för oss är att vi inte ska dricka medan vi äter eller upp till 30 min efter måltid. I början var det svårt att dricka. MYCKET svårt.

 

Jag kommer ihåg när man vaknade upp från narkosen. Då skulle man försiktigt börja dricka. Vi fick små små glas som rymde 30 ml vatten. Ett sådant glas tog cirka 30 min att dricka upp, man mest doppade tungan och väntade ett tag. 🙂 När man kom hem så kunde man ta några små klunkar. Mitt bästa tips till den tiden är att ha sugrör. Det gjorde förtvivlat ont om man råkade ta en för stor klunk, så sugrör gjorde att man inte råkade ta för mycket.

 

 

Nu nio mån efter op kan jag dricka ungefär som tidigare. Jag kan inte halsa många klunkar, men om jag ska vara ärlig så har jag aldrig riktigt klarat det ändå. Men jag kan dricka 2-3 klunkar rätt snabbt, pausa några sekunder och sedan dricka igen, om jag t ex är väldigt varm/törstig.

 

Kruxet är alltså att inte dricka till maten. Jag trodde det skulle bli ett större problem än det är. Jag älskade att dricka mycket till maten, drack flera glas till en måltid. Trodde dumt nog att det var ”bra” att dricka till maten, att det hjälpt mig att bli mättare, så att jag inte skulle äta så mycket. Jag har nu fått lära mig att det är precis tvärtom. Om man dricker till maten, så sköljer man ner maten och ”puttar” ut den i tunntarmen, så att magsäcken blir snabbare tom… och således kan man äta mer.. och äter därför mer än man egentligen behöver tills man är mätt. Nu för tiden har jag inga problem alls att låta bli dryck till maten.

 

 

Mitt bästa tips angående vatten som opererad är:

-Efter varje måltid, sätt mobilen på 30 min alarm. När den ringer, fyll din flaska. Den ska sedan vara uppdrucken tills nästa måltid.

Om jag inte gör så, så glömmer jag bort mig och plötsligt är det dags att äta, och jag har helt glömt bort att dricka.

I början fyllde jag en flaska som ovan, den rymmer 300ml. Så i och med att jag drack en sådan mellan varje måltid, så fick jag i mig 1500ml varje dag, och det är vår rekommendation från Aleris.

 

 

Nu för tiden använder jag en större flaska. Den flaskan har jag fått av min fina dietist Joanna Lenner, som arbetade på Aleris i Malmö. Numer arbetar hon på Baricol samt med BariBuddy-appen. Hon har varit ett stort stöd för mig i min resa som opererad. Denna flaska fick jag alltså av henne och den följer mig varje dag.

 

 

Den rymmer 600ml och jag dricker alltid en sådan mellan kl 7-9, en till mellan kl 10-12 och ytterligare en kl 13-15. Det blir 1800ml vatten. Sedan dricker jag oftast något glas till under em/kvällen så det innebär att jag får i mig minst 2 liter vatten per dag.  Utan att jag tänker på det!

 

Jag, precis som många av mina mini-magekompisar, klarar dåligt att dricka helt vanligt vatten. Det är som om det blir lite hårt för magen. Så jag bryter ytspänningen lite med olika saker tex några droppar Fun Light, färsk frukt i skivor, gurkbitar, min egen flädersaft, Baricol Brustabletter eller basilika-eller myntablad.

 

 

Bubbelvatten klarar jag numer sådär, det gör lite för ont. Men min allra bästa vattenblandning, är ca 2 dl bubbelvatten, 4 dl vanligt vatten och några droppar Fun Light Appear. Mums! Ett litet tillägg dock, tidigare har jag aldrig gillat Light-produkter och jag är av samma inställning nu. Några droppar av min egen saft med socker, utan kemiska tillsatser, mår min kropp bättre av. MEN.. Jag vill inte utsätta min tänder för den syraattack som det innebär att ständigt ge socker till dem, flera timmar per dag. Så därför använder jag framförallt Fun Light!

 

Skål på er alla. Glöm inte vattnet i sommar!

 

(9 mån efter op. -38,5kg)

Kommentarer

Tack så väldigt mycket för dessa tips! Jag ska förhoppningsvis opereras nu i höst, och oroar mig inte särskilt mycket för maten och motionen, men just vattnet är något jag är lite ängslig kring då jag dricker mycket vatten om dagen, särskilt runt måltiderna. Jätteskönt att höra att det kan gå bra ändå. Tack för en bra och lärorik blogg!

Åh jag förstår dig! Jag var också orolig för vattnet för oj som jag drack till maten förr. Jag och min man pratade om det för bara någon dag sedan faktiskt! Men inför op gick jag på Modifast och sedan 2 v efter op var det bara flytande kost så jag vande mig faktiskt av med dig. Och jag liksom bestämde mig rätt tidigt att vara benhård med mina regler så jag tycker det känts rätt skönt att luta mig mot dem! Vad spännande m op i höst, är du nervös eller bara taggad? ☺️
Kram
Louise

Jag är väl mest taggad, men lite nervös över att allt ska klaffa. Måste göra en gastroskopi först då jag haft problem med halsbränna så måste utesluta större medicinska orsaker innan sleeve-operationen (men har även IBS så vill inte göra GBP), och sedan är det ju viktkravet också. Men har fått mitt operationsdatum nu så det känns ju mycket verkligare nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.