Alla som ska göra en överviktoperation råds/ska gå ner i vikt INNAN operationen.

Jag, precis som många av mig, missförstod anledningen varför man ska göra det.

Många tror att det är för att man ska ”bekänna färg” – alltså kliniken vill se om man verkligen är motiverad till att gå igenom det man ska göra.

Vissa tror att det är för att man ska minska matsäckens storlek inför operationen av någon anledning.

Många tror att man ska göra det för att välja sig vid flytande kost.

Men allt detta är fel.

Det finns bara en enda anledning:

Man ska gå ner några kilo snabbt för att om man har en viktnedgång snabbt så dras fett ut ut levern och det i sin tur ger att det blir lättare att se ner i buken och komma åt magsäcken. Därigenom blir operationen lättare och det är mindre risk för komplikationer efteråt.

Beroende på hur många kilos övervikt man har, blir man ombett att gå ner olika mycket. Jag skulle gå ner 5 kg.

Men flytande kost har ingenting med detta att göra. Man kan gå ner på precis vilket sätt man vill. Bara man går ner dessa 5 kg relativt snabbt, gärna på 2-3 veckor.

Man kan göra det genom att äta vanlig mat, men cirka 500kcal/dag. Man kan gå någon diet, vilken som helst.

Men det allra lättaste sättet är att köra på lågkaloriprodukter tex Modifast, Nutrilett eller liknande.

Ingen annan gång i livet ska man göra detta.

Vi vet ju alla att det inte fungerar. Int ei långa loppet! Men inför en överviktoperaiton så är det toppen.

För mig gick det väldigt bra. Jag började 3 v innan operationen med att byta ut lunchen mot Modifast. För att vänja mig. 2 v innan operationen bytte jag ut alla mål till Modifast. Visst, det är äckligt. Man är hungrig. Jag var sugen som tusan.

Men jag var också väldigt motiverad. För första gången i livet så visste jag att det skulle funka. Så det var faktiskt inga problem. Hade dessutom fina kollegor på jobbet som tog Modifast med mig på lunchen som stöd. Hur gulligt?!

Jag fuskade 3 gånger på 2 veckor.

En gång när vi hade kalas för min son, åt jag några skivor gurka och cirka 1 dl köttfärssås. En gång tog jag en bit grillad kyckling utan skinn och några skivor gurka. Och kvällen innan operationen åt jag en skiva knäckebröd med leverpastej. Ändå gick jag ner 8kg på två veckor. Resten t jag Modifast och höll på att kräkas av smaken till slut. Men jag klarade det! galant 🙂

Största missuppfattningen är alltså att det måste vara flytande kost. Det handlar bara om att du ska gå ner 3-10kg på snabb tid för att våra tjockis-kroppar dessvärre har något som kallas fettlever. Och den måste minska för att operationen ska bli riktigt lyckad!

Frågor på det?

kram

Louise

 

Kommentarer

Hej. Har kört flyt blandat med viktväktarnas soppor och knäckebröd med skinka och lite smör. Har gått ner mer än jag behöver, 12 kilo är det nu. Har sån jävla panik ångest över att jag fuskat och ätit knäckebröd å soppa. Men jag pratade med dietisten i början som sa att soppa var okej sålänge jag räknade kalorier. Sedan frågade jag inte om knäckebröd. Har operation på måndag och är rädd att jag förstört med smör, knäckebröd, å skinka . Har bytt ut vissa mål bara pgd av att jag hade kraftiga diarréer av mitt flyt. Behöver jag vara sömnlös? Har riktigt panik att få operationen inställd om min lever är fylld med fett.

0

Nej ha inte panik! Du har gått ner 12kg, helt fantastiskt ju! Bra jobbat! Fortsätt som du gör, det verkar ju funka perfekt💕 kram och trevlig helg!
Louise

0

Hej Mia. Som du såg i inlägget så kan man gå ner precis på vilket sätt man vill eller kan, det handlar inte om metoden utan att man ge ner relativt mycket på kort tid. Så VLCD låter ju som en jättebra idé!
Heja heja!
Kram på dig!
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg