Denna är sååå god. Krämig, mjuk i smaken. Underbar. Perfekt till buffébord men jag brukar också göra alldeles för mycket så har jag perfekta bitar till mellanmål. Om ni är skeptiska till vanliga omeletter, lova att ni provar denna för det är en helt annan sak! Det är massa smör och grädde  i den, men det är det värt! 🙂 Och därför blir den rätt mättande, men vad gör väl det..

Ugnsomelett med svampstuvning

2,5 dl vispgrädde (hur kan det liksom inte bli gott alltså…)

2,5 dl mellanmjölk

2,5 msk vetemjöl

5 ägg

Lite smör till formen

salt och peppar

 

200g champinjoner i skivor

50 g smör

cirka 1 msk vetemjölk

1,5 dl mellanmjölk

1 dl vispgrädde

några stänk kinesisk soja, peppar och ev salt.

 

Blanda lite av mjölken och grädden med vetemjölet, så det blandar sig. Häll i resten av grädden och mjölken. Låt koka upp under omrörning. Sjud några minute och ta sedan av kartrullen från värmen. Vispa ner ett ägg i taget. Salta och peppra, kanske rejält 🙂

Smörj en ugnsform, cirka 30 x 40 cm. Smeten ska bli cirka 2-3 cm hög när den är ifylld i formen.

Häll i smeten och grädda på 175 grader i cirka 20-25 min tills den fått fin färd. Ta ut och låt svalna lite.

Stek champinjonerna först i torr panna så att vätskan kokar bort, tillsätt sedan smör och stek gyllenbrunt. Pudra över vetemjöl, blanda och hälls sedan på mjölken först och låt koka upp. Häll slutligen på grädden och låt koka ihop med lite soja. Späd med mer mjölk om det blir för tjockt, låt koka några minuter till om den blir för tunn.

Smaka av med saltoch peppar.

Häll stuvningen på den färdiga omeletten och servera ganska direkt. Om du gör den i förtid, så kan du värma på den i ugn, värm då bara på cirka 100 grader så att den inte blir överkokt.

Hoppas ni vill prova detta mumsiga inlägg i tex en buffé. Så god. Och som sagt, jag gör alltid för mycket och sparar i kylen, perfekta mellanmål för minimagen. Även i puréperioden! Men hoppa över svampen då!

(ber om ursäkt för ful bild…. Glömde ta foto på den direkt från ugnen 🙁

kram på er!
Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg