Kanske jag tog vatten över mitt huvud nu. Tusen tips… 🙂

Nej tusen kommer jag inte klara. Men jag ska ge er massor, det lovar jag. Är ni som jag, älskar tilltugg och småmat? Jag verkligen älskar det och sedan min Gastric Sleeve så älskar jag det ännu mer. Passar magsäcken så bra, att äta smått och långsamt. Och perfekt till nyår som kommer snart kanske?

Igår hade vi lite kompisar här, i garaget 🙂 för att äta just tilltugg och dricka bubbel. Jag gjorde tre sorter igår; egengjorda tortilla med pulled julskinka och coleslaw, västerbottenspajer med pepparrot och rom och baguette med min egen gravade lax.

Serverade allt ute på julduk ute i carporten. Barnen fick grillad korv. Mycket gott allting! Men väldigt enkelt och snabbt att göra. Samt att jag fick användning av lite julmatsrester. Himla bra!

Tortilla med pulled julskinka och coleslaw

I år gjorde jag nämligen vår julskinka i vår slowcooker. Himla bra blev det, men för mör..  haha. Smakade gott men blev så överkokt att det inte gick att göra skivor av den. Men vad göra då? Jo jag revsönder hela med två gafflar, gjorde en glaze på julmust och muscovadosocker, dijonsenap och kinesisk soja (och reducerade kraftigt så att det blev en sirapsaktig glaze) och hällde på skinkan och värmde i ugnen. Så detta lade jag i mina nystekta tortillabröd (använde recept från Zeina) och toppade med coleslaw som jag gjorde på vitkål, morot, crème fraiche, majonäs och dijonsenap! Allt toppade jag med hackad salladslök!

Så gott och ja, det låter avancerat kanske? Men det var inte det. Kommer absolut göra mer egna tortillabröd i framtiden! Och för er som inte har ”misslyckad” julskinka, så går ju tex färdig pulled pork (finns i köttdiskarna) och fungerar lika fint!

En av gästerna äter inte kött så jag gjorde en annan variant också. Samma coleslaw men toppade med en sallad av färska räkor, limesaft, mango, avokado och salladslök.

Västerbottenspaj med pepparrot och rom

Jag gjorde minipajer i de färdiga pajskalen jag hittade härom månaden. Så blandade jag två ägg, riven pepparrot från tub (färsk är nog ännu bättre tänker jag), 1 dl crème fraîche och salt och peppar. Fyllde pajskalen med riven västerbottensost och hällde på äggblandningen och skickade in i ugnen, cirka 200 grader i cirka 20-30 min. På slutet hade jag lite folie på de inte skulle bli helt bruna. Viktigt att de var helt stannade i mitten, då jag planerade att skära dem i bitar! Men de fick svalna helt först.

Fina va?

Sedan skar jag dem i kvartar, toppade med creme fraiche, rom, fint hackad rödlök och dill! Mums!

Baguetteskivor med olika toppings

Jag gravade lax till julbordet. Ett måste på mitt julbord! Tänker inte ge er recept här 🙂 Men köpt lax, gravad eller rökt, går ju också fint! Så jag skar baguette i ganska tunna skivor, smörade, lade på salladsblad, lax och min egen hovmästarsås. Enkelt och väldigt gott! Men man kan ju toppa baguetteskivor med vad som helst. Nedan ser ni lite andra alternativ:

Massa mer tips!

Ja plockmat är ju livet! Så här kommer lite mer tips!

Att gräva i kylen och sätta igång fantasin är faktiskt bästa receptet. Alla tycker så klart inte det är lika lätt som jag att svänga ihop något utan recept. Men prova! De flesta saker är lätta att göra och det mesta kan man köpa småfärdigt och lägga ihop. Tapernade i olika former. Chark och ostar. Lite frukt och grönt. Och så små skålar av oliver och chips i skålar. Så blir det inte så mycket att ”laga”. Men en eller två former av matigare innehåll är att rekommendera om det ska blir lite mättnad av det. Något varmt kanske. Så paj med olika toppning? Quesadillas? Här och Här kan ni få mer inspiration till tilltugg och buffémat!

Hoppas ni fått några tips till tex nyår!

kram och ha en fin avslutning på helgen! Imorgon blir det jobb för denna dam!

Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.