Måndag! Ny vecka och nya tag!

Ska börja dagen med att åka till vår mottagning på Väla i Helsingborg. Sedan blir det Malmö-mottagningen i eftermiddag.

Igår berättade jag om min lördag som innebar mycket pysslande i köket. Hel kyckling och surdeg. Men det är inte allt. När jag ändå stod där i köket så passade jag på att göra lite mer.

Min man tycker jag är lite knäpp som väljer att göra tusen saker på samma gång. Men om jag ändå har bakmaskinen smutsig från surdegsbaket så kan jag ju snabbt köra ihop en saffransdeg. Är ju så gott! Och nu börjar jag längta till julen något oerhört. Så jag satte en deg på jäsning. Kycklingen var ju också lätt, skötte sig själv. Och ugnen var varm så pumpan blev också snabbt gjord. Och äppelmoset gick ju som en dans emellan de andra sysslorna! Men lite knäpp är jag nog 🙂

Valde att göra bullar av saffransdegen. Lussekatter är ju så fina och goda men i lördags så valde jag bullar. Lätt att rulla Ochs snabbt att få färdiga!

Snabbt och lätt så hade vi bullar till fikat!

Och när ugnen ändå var varm från allt bak så skar jag upp en pumpa som var på väg att bli dålig. Skar i bitar och droppade över olivolja och salt och peppar. Och så rostade jag det i ugnen. Inte bestämt mig för vad jag ska ha dem till men det går alltså åt i veckan. Antingen så mixar jag ner det till en soppa eller så har vi det som tillbehör någon gång i veckan. Återkommer om det 🙂

Sedan gjorde jag en fantastisk sak till….

Hade fått MÅNGA äpple av en fin kollega som behövdes tas om hand. Riktigt bra mat- och mosäpple. De bästa som finns.

När jag fick dem så sa hon att jag borde införskaffa en äppelsvarv. Ok tänkte jag. Det ska väl inte behövas. Jag brukar göra äppelmos rätt ofta frö det går åt här. Dels till barnen som älskar det. Men även till mig, som också älskar det!

Vi har det på gröt. Jag har det tillsammans med kvarg till mellanmål. jag äter det, som det är, till kvällsmål. Ibland har vi det till mat. Eller med mjölk och flingor. Det är så gott!

Gillar ni äppelmos? Men mos man köper färdigt, det är ju inte gott. Inte ätit ett enda som är gott faktiskt. Men min egen! Den är god och så enkel att göra.

Men hon hade ju rätt.

Att skala och dela cirka 6 kg äpple. Det är ju ingen picknick. Det är faktiskt väldigt jobbigt och tidskrävande. Men jag har dock alltid gjort så. Men jag tog hennes tips och beställde en svarv som kom på posten några dagar senare. Det skulle absolut vara Moster Huldas äppelsvarv sa hon, då det var den jag beställde.

Vilken maskin!!

Jag är helt förbluffad. Vilken tid och energi jag sparade. Gjorde två stora grytor äppelmos och det gick så oerhört snabbt och enkelt. Inga bekymmer.

Sparade halva mängden äpple och gör mer en annan dag. Mest för att jag inte fick plats med mer kastruller på spisen.

Så enkelt! Jag lovar, om ni brukar göra äppelmos som jag, införskaffa en sådan äppelsvarv. Den var magisk! Den skalade och skivade ett äpple på cirka 10 sekunder. Sedan gick jag över med en kniv i kastrullen så att det blev ännu lite mindre bitar. Hällde på 1 dl vatten, lock på och kokade i cirka 10 min. Sedan cirka 1 dl socker till hela kartrullen. Vände runt allt några gånger och ställde till att svalna.

Så lätt. Hällde upp på burkar och stoppar in dem i frysen nu.

Men alltså… vad gott! Tog mig en lussebulle och en skål med äppelmos och vispgrädde till kvällsmål. Det blev ett lyx-kvällsmål.

Så under några timmar på lördagen förberedde jag två surdegsbröd, bakade bullar, gjorde äppelmos till en hel armé, gjorde en hel kycklingmiddag och förbereda pumpa till en annan veckomiddag.

Allt medan jag drack Prosecco, pratade med maken och sonen och lyssnade på musik. För mig är detta, konstigt nog, avslappning. Men som jag skrev igår, det måste vara när jag själv känner för det. Inte för att jag måste… Eller har tidspress. Då är det inte lika kul!

Men nu är det vardag och idag orkar jag absolut inget sådant här. Ikväll blir det rester från lördagens kyckling till middag. Kram på er!

Louise

 

15+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.