Hej på er!

Jag vet att jag gjort inlägg om detta tidigare, men jag har fått många nya läsare och det tåls att upprepas. Vattnet är så viktigt för alla oss människor men speciellt för oss. Vi äter mindre än andra, och får i oss mindre vätska på grund av det. Dessutom äter i alla fall jag mindre frukt än tidigare som också innehåller mycket vatten. Framförallt så dricka jag aldrig vatten till maten längre, förr kunde jag minst dricka 2 glas till varje måltid. Så många bäckar små (!) blir att mängden vätska är mycket mindre för oss som opererade än för de som ej är magsäcksopererade. Så nu ska ni får mina tips med vattnet!

ett glas vatten
Ett glas vatten, inte att förringa!

Och dessutom är det så viktigt för kroppen och tarmen. Och gör oss mindre förstoppade. Så vatten är så viktigt, jag kan inte nog betona detta.

Minst 1500 ml vatten per dag är min rekommendation från min klinik. Och allt det ska dricker mellan måltiderna. Minst 30 min efter varje måltid ska jag vänta innan jag börjar dricka vatten. Och jag slutat dricka också en stund innan måltiden. Jag märker nämligen att jag inte kan äta så mycket som jag borde, om jag har magsäcken full av vatten. Så minst 15 innan en måltid slutar jag också dricka, men det brukar sällan vara något problem.

Mitt absolut bästa tips är att hitta en fin härlig flaska som ni trivs med. För den ska vara er bästa kompis, dag ut och dag in. Jag gillar en flaska med stor ”hals” och använder alltid dessa som jag fått via Baricol. Rosa eller grön.

Baricol
Härligt gräsgrön
Eller glatt rosa!

I början hade jag sugrör, det hade jag nog de första 5-6 månaderna för en stor klunk gjorde för ont i minimagen och bästa sättet att undvika det är att dricka med sugrör. Tips! Men nu (snart 11 mån efter op) kan jag dricka ganska vanligt. Kan ta 2-3 klunkar på direkten om jag vill. Mer än så tar jag inte, kan alltså inte halsa ett glas rakt upp och ner, för det gör ont magen.

Här kommer nästa bra tips. Ställ alarmet. Ställ alarmet på 30 min VARJE gång du ätit sista tuggan av en måltid. Annars glömmer du. Så när den plingar, fyll flaskan och börja drick. Beroende på hur stor flaska du har, så får du räkna ut hur många sådana du ska dricka. I början använde jag denna flaska:

vattenflaska

Den rymmer 300ml så efter varje måltid när mobilen plingade, så drack jag den. Det var lagom de första 5-6 månaderna, eftersom jag tog små klunkar med sugrör, så tog det sin lilla tid innan den flaskan var slut, och det var lagom innan det var dags för nästa måltid. Nu klarar jag som sagt att dricka snabbare, så då använder jag den större flaskan som rymmer 600ml. Då klarar jag hela den mellan två måltider, vilket gör att kl 15 på em är jag klar med vattnet för dagen. Alltså, jag dricker en på morgonen när jag kommer tex till jobbet. Nästa flaska sippar jag på, på förmiddagarna, fram till lunch. Och den sista dricker jag mellan lunch och mellanmål kl 15. Så när jag kör hem från jobbet så måste jag inte dricka mer den dagen. Det passar mig bra för då vet jag att måstet är avklarat. Dock blir det ofta någon glas till när jag lagar mat eller på kvällen efter middagen, så totalt brukar jag få i mig cirka 2000ml på en dag. Bra va?

 

Så klart, ibland missar jag någon flaska, för numer ställer jag inte alarmet längre, behöver det oftast inte. Borde kanske, men tycker inte jag behöver det, för numer är kroppen inställd på det, så jag brukar oftast bli törstig där 30-40 efter en måltid. Kroppen har lärt sig 🙂

Tycker jag det är svårt att inte dricka till maten? nej inte alls. Aldrig faktiskt, nu för tiden. Men i början var det lite svårt, fast jag var så inställd på det, så det tog inte många dagar innan jag var avvänjd. Trodde det skulle vara ett större problem. Och nu saknar jag det aldrig!

Vad är ert relation till vatten?

Kram Louise

Kommentarer

Hej!
Jag såg din kommentar på min blogg (www.minresamedgastric.blogg.se).
Kul att du kikade in!

Jag ska försöka se hur man länkar, jag är inte så hajj på detta än men det ska jag gärna göra om jag kommer på hur..

Tack och grattis till din snart 1årsdag med minimagen <3

Kram Sofia

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg