Inspirerad av förra veckans Sveriges Mästerkock gjorde jag en urgod middag till ikväll! Men jag kan ju aldrig följa ett recept, måste ändra lite. Tänkte att just citron kunde bli pricken över i:et. Och det blev det. Mild men ändå mycket smakrik. Fräsch men ändå krämig! Toppen alltså! Detta kommer vi äta igen.

Bara frikadellerna i sås är toppen som mat under puréperioden. Men ta lite mosad potatis till, till exempel, så får du en komplett måltid.

Detta smakade riktigt gott och lyxigt utan att vara krångligt!

Tagliatelle med frikadeller i citronsås

Detta räckte till två vuxna. Men en med minimage:-) och två barn. Dessutom blev det matlåda både för min man och mig!

Hälften av frikadellerna sparade jag till en annan middag, se nedan 🙂

Frikadellerna

500 g blandfärs

0,5 dl ströbröd

1 ägg

0,5 dl vispgrädde

svartpeppar

2 msk konc kalvfond (från flaska)

Citronsås

0,5 gul lök

smör

2 msk vetemjöl

Cirka 3 dl av spadet som man kokt frikadellerna i

2 dl vispgrädde

zest av en ekologisk citron

1 msk svart vinbärsgelé

1 msk konc kalvfond (från flaska)

Svartpeppar

 

Blanda allt till frikadellerna och forma lagom stora bullar av dem. Koka upp vatten med några tsk salt (alltså ganska mycket salt) och koka frikadellerna 2-3 minuter, tills de flyter upp. Ta upp och lägg åt sidan. Men koka dem lite i omgångar så inte vattnet kyls ner för mycket.

Hacka lök och fräs mjukt i smör. Tillsätt mjöl, vispa och tillsätt den varma ”buljongen” från frikadell-kokningen. Tillsätt grädde, gelé och citronzest och smaka av. Lite mer grädde? Mer buljong? Peppar? Såsen blir rätt salt men det är ingen fara. När det blandar sig med pastan blir det perfekt.

Lägg ner frikadellerna i såsen och låt koka cirka 8-10 min, lika länge som Tagliatellen kokar. Men det gör inget om det blir lite mer.

Riv morötter med en potatisskalare och bara slå lite av det varma pastavattnet över dem, i ett durkslag, så de mjuknar något.

Servera med riven parmesan och svartpeppar på toppen!

Ps

Hälften av frikadellerna stoppade jag inte ner i såsen, utan de tog jag åt sidan. En annan dag kommer jag sedan att servera dem i en spenatsoppa med ägghalvor. Förberedelser är allt, tycker jag! Den som spar han har!

Hoppas ni vill prova detta!

Kram på er

Louise

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg