En av de regler jag fick efter operationen var att jag inte skulle dricka till maten. Här kan du läsa om alla mina regler. Jag trodde verkligen att det skulle bli suuuupersvårt att hålla mig till det då jag alltid druckit väldigt mycket till maten.

Varför?

Jag trodde först att anledningen till att man inte skulle dricka till maten var att magsäcken blev full av dryck och att man sedan inte kunde äta ordentligt pga mättnad. Till viss del kan det stämma men det är också precis tvärtom.

Om man dricker samtidigt så finns det stor risk att du sköljer vidare maten direkt till tarmen, istället för att den stannar kvar i minimagen ett tag som det är tänkt. Dels för att du lätt kan få dumping på det sättet. Och dels för att du då inte håller dig mätt speciellt länge. Om maten åker vidare till tarmen direkt så blir du ju s klart hungrig snart igen. Och äter alltså mer än du ska.

För mig innebär också dryck till mat smärta. Det spänner i lilla magen om jag dricker till mat. Och den känslan vill jag verkligen inte bli av med genom att ”tvinga”bort den. Älskar att min operation fortfarande, och älskar det faktum att verktygen jag fick fortfarande hjälper mig göra rätt val varje dag!

Hur gör man då?

Ja, hur gör man då? Dels så vande jag av mig med det när jag i cirka 5 veckor gick helt på flytande kost. Först bantningsdryck/Modifast innan operationen och sedan flytande kost efter op. Och så valde jag bara att bestämma mig. Förstår ni vad jag menar? Mycket med denna operation är faktiskt att bestämma sig! Bestämma sig för att följa regler och att lägga om sin kost. Och att bestämma sig för att ändra de saker som faktiskt gjort att man blivit tjock en gång i tiden!

Så tänker jag! Hur tänker ni?

Men nu ska ni få lite tips!

Såklart! Ibland är det svårt. Tycker jag i alla fall. Kaffe till exempel. Och vin. Så klart ska ni få tips av mig!

Att dricka när man lagar mat är ett bra tips. Vin funkar så, på speciella helgkvällar.

Vatten så klart. Och även kaffe. När jag gör frukost på helgmorgnar så gör jag kaffe direkt. Och njuter av det samtidigt som jag fixar resten! Nu fixar min mage det. Vissa mår kanske dåligt med kaffe direkt på fastande mage. Men min klarar det.

Vatten eller annan vardagsdryck till mat är absolut inga problem. Men lite vin till snacks eller en riktigt god middag är svårare. Då brukar jag göra så att jag tar vin innan maten och har några klunkar kvar i glaset till själva maten. Ungefär så gör jag med kaffe också. Dricker det mesta innan och lite till mitt knäckebröd eller så.

Men jag kommer ihåg att jag skrev och frågade min dietist i början av min resa. Tyckte nämligen att det var oerhört svårt att inte få lov att dricka kaffe MED tex mitt knäckebröd på morgonen. Kaffe utan något till… Då känns det nästan som att jag hellre är utan kaffet… Och vi kom överens om att vissa mellanmål är ju mer vätskefyllda. Tex smoothie, kvarg med bär eller gröt med mjölk. Så om jag såg mitt knäckebröd som gröt och tog kaffet till som mjölk (förstår ni hur jag menar? :-)) så jag bestämde mig där och då, att ett undantag måste jag ge mig. Med kaffe gör jag så. Tar det mesta först men tar lite av sista kaffet tillsammans med knäckebrödet på fm på jobbet. Eller något annat liknande.

En kopp med kaffe, ovanpå ligger ett knäcke med keso på

Ett annat tips är att ställa alarmet. När sista tuggan är tagen, ställ klockan på 30 min. När den ringer är det fritt att dricka igen. Kanske fungerar det bättre för vissa?

Eller att ställa alarmet på andra hållet. Ställ den på 15 min INNAN ni ska äta nästa måltid.

Har ni några fler tips?

kram Louise

Kommentarer

Jag har ju följt dig redan innan op ( december) så jag har en rutin nu att jag går upp och tar kaffe direkt. Sedan fixar jag barnens frukost och min. Till knäckemackan så har jag någon klunk kvar.

Frukost rutinen är samma för mig. Få i mig kaffe först och sedan fixa tösens frukost och kort där efter äter jag 😁 jobbigt till kvällsmat, inte under tiden jag äter men efteråt. Så jag gör som du, har lite vatten och små klunka. Älska att läsa dina inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.