Hej på er!

Har ni en bra vecka?

Jag har det bra, min stressnivå är fortsatt lite hög då och då men jag kämpar på… Som ni läste igår så har suget på att skriva här mer återkommit så håll i er… 🙂

Jag jobbar som barnmorska och chef på Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets i Trelleborg. Världens bästa jobb och arbetsplatser, har jag. Älskar att gå till jobbet och älskar att jobba med människor varje dag.

Jag tycker egentligen inte att jag är något som helst annorlunda nu och innan jag blev opererad, mot mina patienter och kollegor. Jag är som jag är. Men jag tror dock att visa saker är annorlunda, och de kan jag inte riktigt styra..

Hur andra ser mig!

Första gången jag upptäckte det, var när jag träffade en ny kollega. Detta var i mars 2018, jag var alltså Sleevad sedan ca 6 mån tillbaka. Men hon visste inte detta. Vi satt i grupp och hade lite kompetensutveckling/utbildning och skulle spåna lite…

Jag minns inte helt vad vi pratade om men det var något om vikt och om att väga gravida patienter. Jag har nog alltid varit ganska liberal kring detta. Dock vet jag att vissa barnmrorskor mer eller mindre tvingar upp gravida på vågen inför varje barnmorskekontroll. Och jag vet att många avskyr detta. Inte alla så klart. Men kanske just de som har, eller haft, viktproblem.

Det kan både vara överviktiga och de som haft någon slags ätstörning. Att ställa sig på en våg och att en annan person ska ”läsa” av vikten och föra in det i något slags protokoll, känns för de allra flesta rätt negativt.

Så det var någonting kring det som vi pratade om, där vi satt i en ring och delar erfarenheter. Då vet jag att jag sa:

”Jag, som tjock, upplever att jag har lättare att prata om vikt och viktproblem, än de som är normalviktiga.”

Jag kommer aldrig glömma den blicken jag fick av den nya kollegan… Hon tyckte jag inte var riktigt klok. ☺️ Men hon visste ju inte. Hon visste inte att jag alldeles precis hade varit rätt tjock (115kg!). Och att jag själv inte hade riktigt förstått att jag inte var så tjock längre… men jag kommer ihåg den där blicken så väl. Och att jag log lite inombords när jag insåg vad hon såg.

Hon såg ingen tjock person. Hon såg någon som, på sin höjd, var lite mullig. Och som jag njöt av den känslan…

Skillanden jag/patienter

Ja här ser jag faktiskt en negativ skillnad. Det var nämligen som, så jag skriv ovan: När jag själv var tjock så hade jag lättare att få mina gravida patienter med övervikt att öppna upp sig för mig. Det verkade som om det var lättare för dem att erkänna sin oro för sin övervikt för mig när jag var i ”deras klubb”. Jag tyckte själv också att det var lättare att ge pepp och tips innan. Men nu? ja nu är det faktiskt inte lika lätt..

Jag märker att de inte lyssnar lika bra på mina råd och information, när de kommer från en ”normal”-viktig person. Som om de tänker:

vad vet du egentligen….?

Men ibland har jag faktiskt berättat. Sagt till dem att jag vet vad de känner. Att jag själv varit överviktig och var dessutom överviktig under båda mina två graviditeter… Märker att jag får deras respekt på ett annat sätt. Men inte alltid så klart. Alla möten är unika. Och så klart är det skillnad på alla samtal och personer.

Men det är ändå rätt intressant tycker jag? Vad tycker ni?
Vad har ni för tankar kring det här? berätta och kommentera nedan!

Imorgon kommer mer tankar på detta, nämligen om övervikt och graviditet. Och vad det finns för risker med en övervikt under graviditet. Så kika in då om ni är intresserad av detta ämne, precis som jag!

ha en toppendag!

kram

Louise

5+

Kommentarer

Spännande, längar till morgondagens inlägg😁 Jobbar själv som sjuksköterska, har alltid haft som mål att bli barnmorska dessutom! Ärni valet å lvalet att säka jobb som ssk nu på vår bb/förlossning/gyn, de söker nu en ssk, men känner mig lite feg då ja trivs bra på nuvarande abetsplatsen på medicinsk akutvårdsavdelning/kardiologiavd🙈

Men, jag opades för 8mån pga har PCOS, ingen egen ägglossning å hade 45kg som ja va tvungen gå ner innan ja ens skulle få hjälp med att kunna ägglossa, har 6kg kvar tills jag ha BMI på 30 å således kan få hjälp med ÄL-stimulering å allt va man nu kan tänkas behöva hjälp med. Hoppas att min sleeve hjälper mig å min sambo till att en dag få en egen liten familj🥰

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.