Igår gjorde jag något magiskt! En risotto som jag måste utnämna som min egen absoluta bästa rätt, jag någonsin lagat. Svårt det där, jag har ätit ganska mycket gott som jag själv lagat. Men denna tog verkligen priset

Gillar inte ens risotto…

Beställer det aldrig. Gjort det kanske 1-2 gånger tidigare, max! Men såg på ”Efter stängning” (Sveriges mästerkock) igår (repris) och blev inspirerad. Tänkte att jag måste prova igen. Och jag visste att jag och maken hade planerat att öppna en flaska bubbel till kvällen, så då tyckte jag skaldjur kunde passa utmärkt!

Fond

ja egen fond är nog (dessvärre) ett måste om man ska få till en bra risotto. Så jag gjorde det. Tar inte så lång tid faktiskt, men om man ska göra detta så måste man nog ha en planerad eftermiddag hemma och gilla att laga mat. Men svårt är det inte! Här är så som jag gjorde: Ps. anledningen till att den bara är en liten portion, rä för att risotto är allra bäst nygjord, så att göra mycket och spara är ingen bra idé.

Skaldjursrisotto på mitt vis (2 vanliga portioner, men cirka 4 för minimagar)

Fond

10 räkor, med skal (bara räkskal går bra, men jag tog dem direkt från frysen så då kunde jag inte skala dem :-))

Skal från 2 humrar (frysta och tinade går fint!)

1 gul lök

1 morot

smör

1 dl vitt vin

dillskjälkar

svartpeppar

lite salt

vatten

 

Risotto

smör

en finhackad charlottenlök

2 dl arborioris

1 dl mousserande vin

fond – mycket svårt att avgöra – se nedan

1-2 dl finriven parmesanost

50 g smör

Kött från 2 humrar, delade i ganska stora bitar. Spara gärna en klo per person för dekorering.

cirka 20 skalade räkor

Lite hackad färsk dill

Svartpeppar. Salt?

 

Koka fond

Ta en kastrull och smält lite smör. Mjukstek lök i bitar, morot, dillstjälkar, räkor och hummerskal. Men låt det inte ta färg. Häll på vitt vin eller mousserande vin och låt koka några minuter. Häll sedan på vatten och låg småkoka under lång tid, gärna 1-2 timmar. Smaka av. Behövs salt? Peppar? Smaken ska vara god, inte för salt. Häll på vatten om det kokar bort för mycket. Ställ åt sidan. Sila av först när du ska börja på risotton. Det bör vara cirka 5-8 dl fond när du ska börja på risotton, så om det är för lite, späd med vatten.

 

Nu börjar det. (och nu kan du inte lämna spisen på ett tag)

Risotton är klar på cirka 20 minuter, så ha bordet dukat och gäster redo att äta om exakt 20 min 🙂 annars riskerar du att inte få den succé som du är ute efter…

Mjukstek lök i smör, ganska mycket smör. Men låt det inte ta färg. Tillsätt riset och låt det steka med några minuter. Tillsätt sedan mousserande vin och låt det koka bort. Men det ska vara en krämighet kvar, låt det inte någonsin bli helt torrt i kastrullen. Sedan kommer det magiska. Låt fonden vara varm på en platta bredvid, den behöver inte koka. Men den ska vara rykande varm, annars stannar risotton i sin kokprocess varje gång du tillsätter fond.

Tillsätt cirka 1 dl av fonden vid varje gång. Rör hela tiden i risotton, mjuka tag. Ha spisen på cirka halv värme, så att det kokar men inte för fort. Blanda i riset tills mycket av fonden kokat in varje gång. Sedan tillsätter man en ny deciliter. Men detta är en känsla. Det är svårt att skriva exakt hur man ska göra. Man får känna sig fram. Men det får aldrig koka helt torrt, som sagt.

Märker du att fonden börjar ta slut, tillsätt lite vatten i resten av fonden och låt koka upp. Men tillsätt inte vanligt vatten direkt i risotton. Smaka och känn. Riskornen ska vara mjuka men ha en liten kärna kvar inuti. Men inte så det fastnar i tänderna när man tuggar. När du är nöjd och den har en härlig krämighet:

Så kommer finalen…

Ta kastrullen av värmen. Blanda ner smör och parmesan, hackad dill (inte för mycket) och till slut lägger du ner hummerbitar och räkor. Ta da´

Nu är du redo att servera. Men smaka först igen. Behövs salt, peppar? Är den för tjock, tillsätt lite fond på slutet.

Lägg upp på tallrikar, dekorera med en hummerklo och en dillvippa och njut genast!

 

Hoppas ni vill prova detta någon gång! Men skriv gärna då och berätta hur det gick och vad ni tyckte!

Ha nu en fin söndag så hörs vi snart igen!

kram

Louise

Ps. En sak dock. Jag har ju en Gastric Sleeve-mage och detta recept är ju inte direkt riktat till överviktsopererade. Mycket fett och kolhydrater i denna måltid. Men för mig som tåler sådant som en festmåltid, ibland, så är det väldigt gott och lyxigt. För andra fungerar inte detta alls, och då får man hitta på något annat, så klart!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.