Häromdagen på Instagram, slängde jag ut möjligheten till att ställa frågor till mig. Precis vad ni ville! Och jag fick in några som jag härmed ska besvara. Hälften kommer idag och hälften blir en fredagspresent. Så kika in då!

Innan min Sleeve hade jag tuuuuusen frågor. Och jag tyckte det var svårt att får svar, ärligt talat. Jag ville helst prata med personer som själv gjort en överviktoperation för det kändes som om jag litade mest på det. Men jag hittade inte så mycket… Det var främsta anledningen att jag startade denna bloggen för nu 2 år sedan, juni 2018. Här har ni mitt första inlägg förresten!

Jo frågorna… Vill understryka att detta är mina svar och mina uppfattningar. De är inte sanna för alla!

Hur fastställde du din målvikt? Hade du bestämt dig för en viss vikt eller stannade kroppen när den var nöjd?

Ja du. Jag hade en önskan om att bli normalviktig. Det var min allra största dröm. Men ärligt talat så trodde jag inte att det va möjligt för mig. Så alldeles från början så var min önskan att komma ner till 80kg. Jag började på 115 kg. Så 80 tyckte jag var lagom och jag bestämde mig för att vara nöjd då.

Vi vet ju faktiskt inte var vågen kommer stanna. Lite kan vi påverka, men inte så mycket. Och så satta viktnedgången igång. Stabilt nedåt och ganska snabbt i början. Och jag mådde toppen och var så glad!

Men så närmade jag mig 80 och då började jag tänka:

Åhhh så härligt det hade varit att faktiskt få normal vikt, alltså normalt BMI vilket är 25.

För mig skulle det vara kring 74 kg så jag bestämde mig för att bli glad om det blev så. Men inte besviken om det inte gick. Av förklarliga skäl går viktnedgången långsammare på slutet, för de allra flesta. Ens portioner blir större, vilket de ska bli. Alltså ingen kan fortsätta äta sådana små fågelportioner som jag åt i början. Det är så klart olika för alla, men för mig så var det så. Och nu hade jag ju inte världens övervikt längre, så det var inte lika mycket kvar att förbränna.

De sista månaderna så blev det cirka 1 kg per månad (i början var det 2-3 kg i veckan!). Och plötsligt stannade vågen.

Då stod det 70. Klev aldrig över till 69 någon gång. Och ökade cirka till 72 när jag hade ägglossning och minskade till 70 när jag hade mens. Varje månad. Så plötsligt insåg jag att jag stannat i vikt och att målvikten således var nådd. Läs lite mer här och här nedan kan ni se min viktminskningskurva fram till 75 kg:

Snart 3 år efter min operation pendlar jag mellan 71 och 73. Hade några månader när det stod 74 men de är över nu.

Detta är så olika för alla och vi ska INTE jämföra oss med någon annan.

 

Håller du dig till rutintider tex 3 tim och 5-6 mål om dagen?

Ja det gör jag. väldigt noga med det faktiskt. Jag mår så mycket bättre om jag äter regelbundet och bra mat. Så klart slarvar jag, självklart, men alltsom oftast så äter jag som ”jag ska”. Eller jag borde nog skriva som ”jag vill” – för det är så det har blivit. Jag vill äta regelbundet och bra mat, för då mår jag som allra bäst!

Jag tänker oftast ut var jag kommer vara vid nästa mål när jag äter, så jag vet hur jag ska planera. På vardagarna är det ju allra lättast, men även på lediga dagar så försöker jag hela tiden ha ”koll” på vart jag kommer vara om tre timmar, så jag vet om jag ska packa med mig något eller om jag är hemma och kan svänga ihop ett bra mellanmål. Planering är A och O för mig. Men ibland fallerar planeringar, och då tar jag t ex till någon akutlösning, läs mer om det här.

Hur stora portioner äter du? Väger/mäter du maten eller äter du tills det säger stopp?

Nej jag väger eller mäter aldrig maten. I början av resan, så gjorde jag det. Men kanske ändå bara de första veckorna, sedan lärde jag mig rätt bra vad jag brukar orka. Och vissa dagar orkar jag mer och vissa mindre. Vissa måltider orkar jag också mer, äter t ex alltid mer på kvällsmålen än på frukostarna. Och om jag har väntat liiite för länge, alltså om det gått mer än 3 timmar sedan sist jag åt, då har jag, konstigt nog, svårare att äta så då får jag oftast äta något litet tex en bit ost och några nötter, och sedan kan jag äta mer efter tex 2 timmar. Märkligt, men det är så jag fungerar.

Ibland orkar ögat mer än magen. Så klart. Och ibland är jag inte helt mätt, och kan ta upp lite till. Men det är rätt sällan ändå. Oftast så nöjer jag mig med det jag har på tallriken.

Pasta med frikadeller i citronsås.

Här ovan har ni ett kollage med flera mellanmål. Det kan ni läsa mer om här. Jag gjorde en hel vecka med inlägg om mellanmål, så är ni intresserade av det så har ni 5 inlägg att läsa om mellanmål med länken ovan. ⇑

Hur gör du med mellanmål tex om du har massa möten/i ditt fall patienter som kommer ungefär när det är dags att äta?

Ja den är lite svår ibland. Inte nu. Men i början, framförallt. Då var det jättenoga för mig att hålla mattiderna. Annars kunde jag lätt få yrsel och svaghet i kroppen; alltså blodsockerfall. Men nu är sådant mycket lättare. Jag klarar mig utan mat upp till 4-5 timmar efter förra måltiden. Mår inte helt hundra alltså, men klarar det. Och jag har alltid akutmat i väskan och i skrivbordet om det kniper.

Men oftast så försöker jag parera sådana situation. Så om jag normalt sett ska äta mellanmål kl 15 men ett möte är inplanerat 14-16, så brukar jag ta något litet innan kl 14, tex en Babybel-ost eller dricker ett glas mjölk. Då klarar jag det och tar mitt riktiga mellanmål när mötet är färdigt. Men för att detta ska fungera något sådär, så krävs det ju att man är uppmärksam. Jag kan inte bara vänta tills jag är ”hungrig” som andra icke-opererade kanske gör. Jag måste tänka ut och planera mina mål. Måste alltid ha nötter och babybel i väskan, måste alltid ha bra mat i kylen som snabbt kan bli ett perfekt mellanmål. Sparar små rester mat hela tiden för de är perfekta som snabba mellanmål ur kylen!

Ja det var några svar det! På fredag kommer fler, så håll utkik!

Stor kram på er alla!

ps, jag mår äntligen bättre så nu forsätter jag bara med min isolering som min infektionsläkare bestämt men jag börja jobba hemifrån i slutet av veckan!

Louise

 

 

 

 

11+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.