Hej och godmorgon!

Min käre bror har följt i mina fotsteg ( jag har ju följt i hans ett tag då han är 13 år äldre än jag) och gjort en Gastric Sleeve för några veckor sedan. Whohoo! Så kul. Han mår bra och allt har verkligen gått bra de första veckorna. Nu har han så smått börjat äta helt riktig mat. Han är fortfarande på mosperioden men han börjar känna att han kan äta lite mer normalt nu, om man jämför med smoothies och soppor hela tiden.

Han ringde mig häromdagen och behövde lite tips och råd om hur han ska göra mellanmål, så att de blir proteinrika och goda, och inte bara samma dag efter dag..

Så jag skrev ett mail till honom idag men listor på mycket bra proteinrika livsmedel och så bjuder jag er på samma sak 🙂

Jag blev nämligen rätt förvånad när jag själv började sätta mig in i detta i början av resan. Min bloggkollega Sofie har gjort samma slags inlägg en gång. Hon är nämligen grym på protein. Hon tränar mycket och är ännu bättre än jag på att proteinjaga!

 

Här kommer en lista på de mest proteintäta produkterna (per 100gram)

Animaliska produkter:

 • Tonfisk: 27 g
 • Kyckling: 26 g
 • Sardiner: 25 g
 • Räkor: 24 g
 • Kalkon: 22 g
 • Rostbiff: 22 g
 • Rökt lax: 21 g
 • Hälleflundra: 21 g
 • Ägg: 13 g

finncrisp med ägg och kaviar

Böner och linser etc:

 • Sojabönor: 34 g
 • Röda linser: 27 g
 • Bruna linser: 25 g
 • Mungbönor: 24 g
 • Vita bönor: 21 g
 • Kikärtor: 20 g
 • Bruna bönor: 19 g
 • Quinoa: 12 g
 • Tofu: 8 g
 • Böngroddar: 3 g
 • Gröna bönor: 2 g

Nötter och annan snacks:

 • Linfrö: 25 g
 • Jordnötter: 25 g
 • Pumpafrö 24 g
 • Jordnötssmör: 23 g
 • Pistagenötter: 21 g
 • Mandel: 21 g
 • Cashewnötter: 17 g
 • Pekannötter: 10 g
 • Russin: 4 g
 • Torkade fikon: 4 g
 • Torkad aprikos: 3 g

Grönsaker:

 • Brysselkål: 5 g
 • Grönkål: 5 g
 • Majskolvar: 4 g
 • Kronärtskockor: 4 g
 • Blomkål: 3 g
 • Champinjoner: 3 g
 • Spenat: 3 g
 • Bro​ccoli: 2 g
 • Sparris: 2 g
 • Avokado: 2 g

Mejeri:

 • Riven parmesan: 39 g
 • Fast ost, 20+: 30 g
 • Mozarella 30+: 29 g
 • Fast ost, 30+: 29 g
 • Emmentaler 45+: 28 g
 • Camenbert 30+: 25
 • Fast ost 45+: 25 g
 • Keso och kvarg: 12-13g
 • Skyr: 11 g
Kvarg med bär mosad mat
Jag blev förvånad på vissa av dessa saker, när jag började kolla upp detta början. Visste ni detta med parmesanost till exempel? Pumpafrö? Men jag försöker få i mig ost varje dag, gärna parmesan eller mozzarella. Kvarg äter jag också varje dag. Jordnöts- och cashewsmör är också riktig proteinrikt. Dock väldigt fett, men det ska vi ju strunta i nu förtiden. En sked av det i en smoothie är riktigt bra, om du nu gillar det. Och pumpafrön är perfekt, och mandlar, som mellanmål!
Bönor är riktigt bra. Så sojabönor/edamamebönor är jättebra. Även vita bönor och andra bönor i röror och grytor eller sallader.
Quinoa är perfekt istället för ris. Jag brukar sällan äta ris nu för tiden, är ärligt talat inte så förtjust i det ändå. Och quinoa gillar magen bättre.
Sedan är ju kött jättebra också. Och tonfisk, räkor, makrill och ägg är superbra mellanmål (inte bara lunch och middag).
Jag kommer snart skriva ett lååångt inlägg om mellanmål och hur man kan tänka kring det. Så håll utkik!
Kram på er!
Louise

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg