Godmorgon i stugorna!

Vad tyckte ni om mina månadsuppdateringar /TBT (TillBakaTill) från helgen? Var det givande?

Jag har haft en fin helg med mycket sol och bad. Njutit av mitt mål 75 kg och försöker nu slappna av lite. Inte slappna av i mina regler som har följer rätt slaviskt (3h mellan måltider, inte dryck till maten, 100-200g per måltid, fysisk aktivitet regelbundet och vitaminer dagligen) men slappna av i att titta på vågen hela tiden.

Det har dessvärre varit som en liten drog, det där vägandet. Jag försökt hålla mig till fredagar men det har jag dock inte alltid hållit. Smygväger mig då och då och det kan både vara peppande och nedslående.

 

 

Så klart så vet man som överviktsopererad att denna resan är för livet, och man har ingen brådska alls. Meeeeen… Man är ju också så peppad på att komma till sitt mål. Och därför så smygkollar man på vågen då och då. Någon som känner igen sig?

Det som har varit absolut jobbigast med detta är att det ibland står helt stilla på vågen eller till och med går uppåt i vikten. Jag har dock bara skrivit in vågresultat från fredagar så om det har visat något annat på en tisdag så försöker jag glömma det snabbt.

Första månaderna gick det bara nedåt. Men någon gång då och då så har jag stått och stampat stilla i 1-2 veckor. Frustrerande till tusen! Efter ett tag började jag dock märka att de där perioderna kom i någon slags intervall. Så då tittade jag på min viktkurva och vad kunde jag se..?

Jo var fjärde vecka hände det. Nästan som en klocka. Var fjärde vecka stod jag still eller ökade några hekto och sedan satte det fart nedåt igen. Vad hände där då?

 

 

Ser ni grafen? Alla blåa prickar är mina viktinskrivningar, alltså fredagsmorgnar. Det svarta tunna strecket åt höger är jag dock ritat i bilden för att förtydliga. Ser ni mönstret?

Vad hände då? Jo ÄGGLOSSNING! Var fjärde vecka hade jag ont över äggstockarna och fler tydliga tecken på ägglossning och då stod det också stilla i vikten eller till och med plussade något.

Så spännande! Speciellt för mig som barnmorska. Så förmodligen samlar jag på mig vätska under de dagarna/veckan för att sedan släppa det igen. Så fantastiskt! Jag blir så förundrad över våra kroppar och hur bra den fungerar. Jag hade absolut ägglossning tidigare också, jag har varit gravid tre gånger och fött två fina pojkar. Men så här tydligt, som nu de senaste halvåret, har det faktiskt aldrig varit tidigare.

Det är allmänt känt att vi kvinnor får en nedsatt fertilitet vid övervikt. Det är svårt att bli gravid vid kraftig övervikt (inte för alla så klart) och att fertiliteten kan öka vid viktnedgång och för mig har detta varit tydligt. Aldrig tidigare har jag haft så mycket känningar vid ägglossning och tyvärr, måste jag säga, märker både jag och min man att jag har tydligare PMS med humörpåverkan och ökad känslighet veckan före mens. Nu har jag en hormonspiral som fungerar ypperligt, så jag har inte så mycket blödningar alls. Men kan ändå känna av min menscykeln väldigt tydligt.

Spännande va? Jag tycker det är grymt.

Så i framtiden har jag bestämt mig för att bara väga mig ca varannan vecka eller varje månad, för att slippa ”märka” dessa ägglossningsperioder och därför slippa bli besviken om vågen visar uppgång då. Smart va?

Så här har alltså mina viktplatåer sett ut. De har kommit i små sjok var fjärde vecka. Som överviktsopererad kan det dock se väldigt olika ut. För vissa av oss så står man stilla i flera veckor eller månader, för att sedan gå nedåt igen. Det är lika normalt och tillhör den totala viktnedgången.

Det viktiga är dock att behålla motivationen och tro på operationen. Att inte börja fundera kring sin mat eller sina vanor (så till vida att man inte frångått de regler som finns för oss). Men det är svårt. Det är svårt att behålla motivationen och tro på att det kommer ordna sig när man står där och gör allt man ”ska” och så händer inget med vikten ändå. Jag vet och jag förstår. Fasen vad jobbigt det är… men försök att ha tilltro till er själva och till metoden/operationen, det kommer bli ett fantastiskt resultat till slut!

Nu ska vi ut i solen och njuta. Hänger ni med?

Kram på er alla!

Louise

7+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.