Hej och godmorgon! Har ni sovit gott? Ni som läser här idag, är ni någon som funderar kring en överviktsoperation eller har ni gjort en? Eller sonderar ni terrängen och fungerar på övervikt och hur det påverkar oss alla? Är så nyfiken! Kan ni inte kommentera en snabbis nedan (ni får gärna vara anonyma) och berätta hur ni hittade hit till mitt inlägg idag?

Jag berättade lite igår om hur det är på mitt jobb på barnmorskemottagning och skillnaden att bemöta överviktiga personer nu och innan jag själv blev opererad med en Gastric Sleeve. Idag utvecklar jag lite, mina tankar om hur det är att vara gravid och överviktig!

Jag jobbar ju med detta dagligen. Arbetar som barnmorska på Mama Mia i Skåne. Både i Malmö och i Trelleborg. Jobbar både med patienter och som chef.

Att vara överviktig och gravid har många aspekter. Dels så är det svårare att bli gravid som överviktig och dels så är det tuffare att vara gravid som överviktig. Många som har en ordentlig övervikt är mycket väl medvetna om detta. Och de kommer ofta till mig med ett dåligt samvete och en oro inför graviditeten. Jag kan så tydligt se det på dem…

Oro att göra fel

De är oroliga för att göra skada på sitt foster i magen. Oroliga för att gå upp ännu mer i vikt. Glada och förväntansfulla som alla. Men också väldigt känsliga för kommentarer kring sin vikt och kropp. Oroliga att man ska se ner på dem. Rädda för blickar och kommentarer.

Men man ska veta att alla är oroliga som gravida. ALLA! Är man inte orolig för att man väger för mycket så är man orolig att man inte går upp tillräckligt i vikt. Man är orolig för allt. Och det är ok. jag brukar säga: De som sitter hos mig och är inte oroliga alls… De blir jag orolig för! Det är liksom normalt att vara orolig. Ibland mer och ibland mindre. Men oro är normalt!

Risker?

Om man har en väldigt stor övervikt så finns det risk för att bebisen blir stor i magen. Och att bebisen fastnar på vägen ut i förlossningen. Att det är ökad risk för sugklocka och kejsarsnitt. Och det är ökad risk för att kvinnan får högt blodtryck och diabetes under graviditeten. Men i allra flesta fall så går graviditeten helt utan bekymmer.

Det är väldigt bra som man inte går upp så mycket i vikt under graviditeten. Om man har en övervikt att börja med. Men även för alla. Vi behöver inte gå upp så mycket. Vid väldigt stor övervikt så behöver man faktiskt inte gå upp något alls under graviditeten. Eller går upp ett par kilo. Men om man går upp 10-20 kg så riskerar man att gå ur graviditeten med en ännu större övervikt, så om det går att undvika så är det bra. Men det i sig kan ju vara skitsvårt, rent ut sagt. ☺️

Många mår illa och behöver småäta för att klara vardagen. Äter kanske mer annorlunda än annars. Äter annorlunda mat. Kanske är vitt bröd och pasta det enda som går att behålla? Då är ju risken att man går upp i vikt större. Men det behöver inte vara så. Vissa går till och med ner i vikt under början av graviditeten.

Lägga om sina matvanor

Kanske man helt plötsligt börjar äta bättre? Äter med frukt och grönt? Äter regelbundet och bättre livsmedel? Ja ibland är det så. Och då, fast man absolut inte ska banta (tycker jag ingen i hela livet ska egentligen) så går man ändå ner i vikt.

Men är det inte farligt då?

Nej är det korta svaret. Det är inte farligt att minska lite i vikt under en graviditet. Fostret tar vad det behöver. Och har man en övervikt, som gravid kvinna, så mår man ju bra om man lägger om sina matvanor till bättre. Kanske blir piggare och rör sig lättare? Så länge man inte rasar i vikt, så är det inte farligt att gå ner lite, eller stå stilla i vikt, under en graviditet.

Bild av en gravid mage, grön tröja

Överviktsopererad och gravid då?

Ja vissa är ju opererad när de går in i en graviditet. Rekommendationen är att man inte ska bli gravid innan man gått ner sin övervikt och stannat där i 1 år. Varför? För så länge man går ner i vikt så har man en förbränning som inte riktigt kan matchas med att man ska nära en bebis i magen. Det är också risk att gifter som helt normalt lagras i vårt fett, frigörs ut i blodbanan, och kommer ut till fostret. Men jag vet att verkligheten ofta inte alls ser ut så.

Många blir gravida snart efter en operation. Och trots att rekommendationen är att ha ett bra preventivmedel och att inte bli gravid för snabbt, så vet jag att det är precis det som många längtat efter. ATT KUNNA BLI GRAVID.

och till er vill jag bara säga:

Det brukar bli hur bra som helst!

Extra kontroller?

Ja om man är överviktsopererad och gravid, så behöver man göra några extra kontroller under graviditeten. Extra blodprover tas i början av graviditeten. Det är ytterst viktigt att man får i sig bra med viktaminer och mineraler (och ni vet ju vad jag tycker om det!):


Man får också göra extra ultraljud av fostret i slutet av graviditeten för att se på tillväxten av bebisen i magen. Men annars så är det faktiskt inte så stor skillnad på attt vara gravid som Sleevad eller Bypassad! Så det så!

har ni några frågor så skriv dem gärna nedan, så ska jag försöka svara!

Glöm inte kommentera; vem är ni och hur hittade ni hit idag?

Stor kram på er!
Louise

Kommentarer

Intressant att läsa som vanligt Louise. Jag blev gravid med tvillingar när jag fortfarande var överviktig. Tyvärr blev det ena barnet sjukt och i v 29+1 så födde jag en ovanligt pigg kille och en ängel. Jag hade dock inte gått upp något under de 6 månader jag hann vara gravid. Följer dig på Instagram och brukar oftast läsa dina blogginlägg. Ha en bra dag!

Tack tack tack säger jag för ett så bra inlägg!
Jag själv står i startgroparna (förhoppningsvis) för en viktoperation, dock allt uppskjutet pga. Corona.
Jag har en övervikt som inte är bra för mig (bmi 41.0) och lyckas inte bli gravid.
Finns inget som jag längtar så mycket efter som just att får barn. Men först har jag lovat mig själv att nå en hälsosammare vikt för att orka vara mamma.

Hittade till din blogg för nästan ett år sedan när jag precis hade kontaktat vårdcentralen för hjälp om en remiss för ev. Överviktskirurgi

Vilken dröm att få ha en sådan erfaren barnmorska som dig. När jag skrev in mig 2015 för min första graviditet fick jag veta att jag var överviktig. Min graviditet blev en psykisk påfrestning då jag rekommenderades att inte gå upp mer än 6 kilo. Jag hade aldrig hört att det kunde vara så att man skulle bli begränsad på det sättet. Så inför varje bytt besök önskade jag en tidig tid så jag inte hunnit äta upp mig på morgonen, då skulle jag ju väga mindre än efter en måltid. På min tremånaders kontroll hos min BM 2016 förklarade hon nu att jag hade fetma. Jag skulle dessutom kunnat gå mer bättre i vikt om jag hade ammat mitt barn, men det gick inte. Min dröm var att ha två barn nära i ålder, men där blev jag också avrådd. Jag rekommenderads ett preventivmedel istället, eftersom att jag ansågs för stor för att riskera ytterligare en graviditet just då. Mitt liv, min dröm, min önskan förstördes. Allt raserades. Alla misslyckade försök efter det fick mig att tro på hennes ord, att det inte var menat att jag skulle bli gravid igen. Mitt psyke, vikthetsen och förtvivlan gjorde mig så jävla instabil.
I juli 2019 gjorde jag min sleeve och nu har vi precis börjat försöka med ett syskon. Jag hoppas att min upplevelse kommer bli bättre nästa gång. Men jag är också så oerhört rädd för att gå upp i vikt under en eventuell graviditet.
Vilken lång kommentar det blev, haha. Tack för att du inspirerar och delar med dig av ditt liv! Kram

Nej så ledsen jag blev när jag läste detta! Så ska man inte ha det. Man ska ta pepp och förståelse och någon att ”hålla i handen”, inte pekpinnar och skäms-känslor!
Bor du i Skåne måste du komma till oss!
Kram till tusen!
Louise

Följer dig på insta och kollar in här på bloggen ibland.

Det ja fundera äver är att jag på på regionen samt kliniken där jag opades sa 1 att man kunde börja tänka på barn 1 år postop. Men du skriver 1 år som viktstabil eller fatta ja fel?🤔 Alltså bör ja vänta ytterligare nått år eller 1.5 innan man ens ska börja försöka😣 Ha som sikta in på Mars nu🙈

Är de några extra vitaminer man kan tänkas behöva, pratade med dietisten på min opande klinik å fick veta att ex folsyra behövs inte iom multivitamin kvinna? Äter de ja fick på recept: kalcipos (2st 500mg/400ie), betolvidon (1mg), multivitamin kvinna (2st dagligen) samt duroferon (100mg, varannan dag).

Ha läst litegrann och D-vitamin boost kan va bra kring ägglossning bl.a😊

Det bästa är om man varit viktstabil ett bra tag. Vissa går ju ner under ett helt år, vissa går ner hela sin övervikt på några månader. Så det beror på. Men om du märker att viktnedgången verkar stanna av så kan ni väl börja försöka 🙂

Folsyra 400ug finns i multivitaminer/gravidvitamin så du behöver inte ta båda. Och d-vitamin skadar inte nu i mörka perioden av året. Sedan är rådet från mig som barnmorska: pippa när ni är sugna, inte så det blir som en bevisfabrik 🙂 det blir lätt en negativ känsla om man bara jagar ägglossning!
Kram och lycka till i massor
Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.