Hej och godkväll!

Inför operationen fick jag flera ”regler” som jag skulle lära mig att leva efter. De är inte så många men jag följer dem ganska slaviskt. jag har verkligen gått in för detta med hår och hull och tänker att detta är för livet. Låter präktigt kanske men för mig är detta absolut sista gången jag är överviktig så jag gör nästan vad som helst nu när jag fått denna hjälp som jag alltid önskat.

De regler som gäller är:

Äta var tredje timme, 5-6 mål/dag

Äta långsamt 

Inte dricka dryck till maten

Fokusera på proteinet på tallriken

Vitaminer varje dag livet ut

Dricka minst 1500ml vatten per dag.

Inte så krångligt eller hur? Just det!

Ok.. äta var tredje timme. Jag har ju en liten magsäck så det får inte plats så mycket per gång. Men jag måste ha i mig tillräckligt energi för att må bra och orka jobba, träna osv. Så därför äter jag lite men ofta. Jag äter cirka 150-200gram till en huvudmåltid och cirka 100-120 gram till mellanmål. Från början var det mindre men nu är det ungefär så här.

 

Jag väger aldrig min mat men någon gång har jag gjort det för skojs skull och just nu ser det alltså ut så här. Jag äter kl 06, 9.30, 12, 15, 18 och 20.30 på vardagar. På helger blir första målet kring 8-9 så då blir det oftast bara 5 mål. Om det dröjer mer än tre timmar så brukar jag känna av det. Blir snurrig och trött och lite skakig.

Jag äter långsamt. Från början tog min minimåltid 45 minuter. Nu äter jag på cirka 20-25 minuter. Äter jag för snabbt så orkar jag inte all min mat och får således i mig för lite. Och om jag äter speciellt de första fem tuggorna för snabbt så mår jag illa. Detta kommer alltså helt naturligt, jag måste inte tänka på det. Men visst gör jag fel ibland, speciellt om jag är väldigt hungrig.

 

Jag dricker inte vätska till maten förutom kaffe till mellanmål. Varför inte? Det fick jag lära mig. Om man dricker samtidigt så sköljer man lätt ner maten direkt ner i tarmen och således får man plats med mer mat… och man äter mer. Tänk på det, ni som inte är opererade men dricker mycket till maten, prova drick innan men inte till maten, så äter ni kanske mer lagom?

 

30 min efter maten dricker jag igen. Men som sagt, undantag gör jag för kaffe. Jag gjorde det inte i början men efter ca 2 mån började jag göra så. Annars hade det inte blivit något kaffe och jag saknade det, fick inte ihop det. Dessutom så är ju kaffe så gott ihop med något att äta, eller hur? Samma sak med vin. Jag kan inte dricka flera glas till maten, det går bara inte, men jag dricker lite innan maten och några klunkar till maten, för det är ju så gott!

 

Detta trodde jag skulle bli svårare än det var. Det är en vanesak. Nu är jag aldrig törstig till maten och förr kunde jag klunka i mig 2-3 glas, utan problem.  Det kan ju dock bero på att jag är VÄLDIGT mycket bättre på att dricka mellan måltiderna nu för tiden.

 

Ok fokusera på proteinet. Varför? Jo för vi behöver proteinet för att inte kroppen ska ta av kroppens eget protein (muskler) samt att eftersom vi äter så små portioner så vi behöver vi ordentligt med bränsle till kroppen. Om jag håller på att bli mätt så äter jag upp köttet/ägget osv och nu för tiden äter jag mer ägg, kvarg, parmesan, kött, tonfisk, räkor än jag någonsin gjort.

 

Vitaminer måste jag äta i form av kosttillskott hela livet ut. Många slarvar och slutar efter något år men det har jag bestämt mig för att inte göra. Jag varvar vanliga tabletter med Baricol http://baricolbariatrics.se. Jag är nämligen en mespotta och klarar inget som har med tabletter, brus, tugg eller något som har med att svälja medicin/kosttillskott. I ett annat inlägg kommer jag berätta mer om vitamintillskott.

 

Varje dag dricker jag minst 1800ml vatten. Har svårt att dricka helt vanligt vatten så ofta tar jag några droppar Fun Light i, eller färsk frukt eller gurka. Många opererade beskriver att de behöver ofta bryta vattnet med något, det gör lite för ont i magen med vanligt vatten.

 

Så där! Där har du alla min regler som jag försöker efterfölja varje dag. Inte så farligt eller hur? Jag tycker faktiskt det är ganska skönt att vila mig på regler att följa. Till exempel så gillar jag vardagar mest, avseende min mathållning. Helgerna är svårare och därför mår jag allra bästa på vardagar, vad gäller det här i alla fall 🙂

Trevlig kväll alla fina

 

(9 mån efter op. -38kg)

 

2+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.