Enligt Aleris (min operationsklinik) så ska vi överviktsopererade starta med flytkost direkt efter operationen och äta endast flytkost (finns i tidigare inlägg) i 2 veckor och därefter gå över till moskost i 3 veckor, innan vi börjar med ”vanlig” mat. Jag fuskade och började min mos/purékost efter cirka 10-12 dagar. Då bytte jag ut ett mål om dagen till mosmat och efter 14 dagar åt jag bara moskost. Jag var så sugen…☺️

Jag LÄNGTADE till moskostperioden, kan jag erkänna. Jag var såå trött på smoothies och soppa så de första målen med lite mer tuggbar mat var en fröjd. Min första måltid var en äggröra och den var himmelsk. Den första ”riktiga” måltiden var sedan potatismos, grönsaksmos, sås och sönderkokt kött (se nedan). Sagolik!

Men det viktiga är att man lyssnar på kroppen och på magen. Gör det ont? Men vänta då och återgår till flytkost ett tag till. TUGGA VÄL! och ÄT LÅNGSAMT! Mycket långsamt…Kliniken förklarade att mos/purémat är allt som man kan mosa med en gaffel men första veckan hade jag ännu ”lösare” mat än så. Gjorde riktigt tunn potatismos mosade fisk och köttfärs riktigt ordentligt. För mig gick det väldigt bra. Här nedan kommer många förslag på mosmat;

Kvarg med äppelmos, mjukkokt kött med potatismos och grönsaksmos, tonfiskröra med gurka utan skal och en ägghalva, köttbullar med äggröra

Och här kommer kvarg med banan, kanel och honung, varmrökt lax med potatis- och morotsmos, mosad broccoli och kall kvargsås med dill, äggröra med ostskivor och keso med örtsalt, chiapudding med kakao, keso med rivet päron, rotmos med kokt falukorv:

 

När jag ätit riktig mosmat ett tag så vågade jag ta liiite mer tuggbar mat såsom gurka, potatis som jag mosade på tallriken, väl kokta grönsaker och lite mjuk skinka såsom kokt medvurst.

Sista bilden är kanske svår att tolka. Det är ostkaka med mjölk och hallon!

Denna period var lätt för mig. Så klart, i slutet började jag längta efter att äta krispiga saker såsom knäckebröd och färska grönsaker. Men moskostperioden ger ändå en möjlighet att äta vad man är sugen på, och variera smakerna mycket. Värst var det med flytkosten tycker jag.

Så, detta var mina tips på bra mosmat. Jag försöker i mina recept ange när det passar bra även till denna period, även om jag lagar det nu 9 mån efter operationen. Till exempel Vegetariska Hamburgare eller Kvargplättar.

Ta hand om er!

Louise

1+

Kommentarer

Takk for oppdatering på bildene 🙂 Her fikk jeg mange gode ideer til hva jeg kan lage om en uke når jeg kan begynne på purrekosten min 🙂

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.