Enligt Aleris (min operationsklinik) så ska vi överviktsopererade starta med flytkost direkt efter operationen och äta endast flytkost (finns i tidigare inlägg) i 2 veckor och därefter gå över till moskost i 3 veckor, innan vi börjar med ”vanlig” mat. Jag fuskade och började min moskost efter cirka 10-12 dagar. Då bytte jag ut ett mål om dagen till mosmat och efter 14 dagar åt jag bara moskost. Jag var så sugen…☺️

Jag LÄNGTADE till moskostperioden, kan jag erkänna. Jag var såå trött på smoothies och soppa så de första målen med lite mer tuggbar mat var en fröjd. Min första måltid var en äggröra och den var himmelsk. Den första ”riktiga” måltiden var sedan potatismos, grönsaksmos, sås och sönderkokt kött (se nedan). Sagolik!

Det viktiga är att man lyssnar på kroppen och på magen. Gör det ont? Vänta då och återgår ill flytkost ett tag till. TUGGA VÄL! och ÄT LÅNGSAMT! Mycket långsamt…Kliniken förklarade att mosmat är allt som man kan mosa med en gaffel men första veckan hade jag ännu ”lösare” mat än så. Gjorde riktigt tunn potatismos mosade fisk och köttfärs riktigt ordentligt. För mig gick det väldigt bra. Här nedan kommer många förslag på mosmat;

 

Chiapudding med choklad, banan och kakao
Chiapudding med choklad, banan och kakao
Omelett med tre ostar
Omelett med tre ostar
äggröra med köttbullar
Äggröra med mjuka köttbullar
ostkaka m hallon och mjölk
Ostkaka m hallon och mjölk
Kvargplättar
Kvargplättar m vaniljkvarg och hallon
tonfiskröra
Tonfiskröra, skalad gurka och ägghalva med kvarg
keso päron
Mjukt rivet päron med keso
Mjukkokt ägghalva, avokado och kvargröra m dill, fint hackad lök och kaviar
keso med äppelkompott
Keso med hemkokt äppelkompott. Kaffe och en napp (!)
äggröra
Äggröra, ost och keso med örtsalt

 

När jag ätit riktig mosmat ett tag så vågade jag ta liiite mer tuggbar mat såsom gurka, potatis som jag mosade på tallriken, väl kokta grönsaker och lite mjuk skinka såsom kokt medvurst.

plockmat
Plocktallrik
Varmrökt lax, potatis, ärtor och kvargröra med finhackad lök och dill
torsk med pepparrot
Lättstekt torsk med pepparrot, potatismos, ärtmos och citron
Plocktallrik
Bitar av wienerkorv, hackad tomat, avokado, sugarsnaps, mozzarella och avokado
Söderkokt kött, potatismos, ärtmos, morotsmos och goood sås!
kesoplättar
Kesoplättar med kvarg, bär och cashewsmör

Denna period var lätt för mig. Så klart, i slutet började jag längta efter att äta krispiga saker såsom knäckebröd och färska grönsaker. Men moskostperioden ger ändå en möjlighet att äta vad man är sugen på, och variera smakerna mycket. Värst var det med flytkosten tycker jag.

Så, detta var mina tips på bra mosmat. Jag försöker i mina recept ange när det passar bra även till denna period, även om jag lagar det nu 9 mån efter operationen. Till exempel Vegetariska Hamburgare eller Kvargplättar.

Ta hand om er!

Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg