Fått frågan några gånger:

Dricker du kaffe till mellanmålen?

Snabbt svar:

Ja

Blåvit tallrik med smörgås, äggröra och tre tabletter på. Kaffemugg bredvid, orangemönstrad

Längre svar:

Ja, jag har tagit det beslutet själv. Regeln som vi fått är ju att inte dricka till maten. Varför? Jo för om vi dricker så sköljer vi ner maten från magsäcken, ner till tarmen, så att magsäcken blir tömd snabbare och därigenom så orkar vi plötsligt äta lite till. Alltså är risken att vi börjar äta större portioner. Vi tappar våra mättnadskänslor som är så viktiga. Och dessutom så kanske vi riskerar vi att fylla magen med dryck, istället för med näringsrik föda så att vi mår bra.

Men cirka 4 månader

efter min operation så insåg jag att jag hade en liten sorg i mitt liv. Jag saknade mitt kaffe. Älskar kaffe men drack det plötsligt inte. Det var inte lika gott. Två anledningar:

  1. Kaffe utan något att äta till; urk. Inte gott. Behöver något att knapra på. Vad som helst egentligen förutom frukt (banan går an) men smörgås, ost, choklad, kaka… ja, vad som helst men något till är godast. Så när jag plötsligt inte fick äta något till kaffet så försvann min kärlek till kaffet.
  2. Hann inte riktigt med kaffet. Åt mina måltider som jag skulle: långsamt och bra. En måltid tog cirka 30-40 min. 30 min efter det började jag dricka mitt vatten. Det tog tid i början, kunde inte dricka stora klunkar. Så en flaska på 600 ml tog säkert 1,5 timme att få ner, klunk för klunk. Och då var klockan dags för nästa mål mat. Så när skulle jag dricka mitt kaffe? Fick liksom inte riktigt till det…

Så jag pratade med min fina dietist och berättade mitt bekymmer. Och vi bollade det fram och tillbaka. Hon sa att jag kunde ju tänka så här; En macka  eller ett knäcke med ost och en kopp kaffe i en mixer, blir ju ungefär som en gröt i konsistens. Eller hur? Så antingen kan jag äta en portion gröt med mjölk till mellanmål eller ett knäcke med kaffe.

Så, sagt och gjort!

Jag tog detta beslutet helt själv. Jag säger INTE att andra ska göra samma sak. Men detta var helt rätt för mig. Kaffe till mellanmålet på förmiddagen eller till mina helgfrukostar är mitt egen undantag från reglerna och det är toppen för mig.

Halv äten knäckemacka med ost och marmelad. Röd servett, mönstrad duk, Kaffekopp med Mama Mia-logga

En varningens ord bara. Om ni själva beslutar er för att göra det, var noga så att ni inte ökar upp matstorlekarna. Var noga så ni inte börjar tänja på andra regler också. Jag dricker aldrig vatten till maten. ALDRIG! Har aldrig hänt sedan op! Vin kan jag dricka 2-3 klunkar till en god måltid. Men max några klunkar och bara max en gång/vecka. Annars har jag inte några undantag!

Det var mina tankar för dagen! Ps. Insåg nu att jag redan skrivit lite om detta härom veckan men idag fick ni lite mer utförliga tankar.

kram på er och ta hand om varandra!
Louise

 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.