Hej på er!

idag bjuda jag er på något riktigt härligt…toalettvanor.

Har fått förfrågningar om detta härliga ämne så nu delar jag med mig av det.

Jag jobbar som barnmorska och är inblandad i bajsvanor både till höger och vänster och jag bryr mig inte. Hjälper gärna min blivande mammor med detta ämne, och bebisbajs ska vi inte ens börja prata om:-) Så jag skäms inte. Att bajsa är lika viktigt som att äta så egentligen borde Instagram vara lika fullt av toalettvanor som matvanor…

Ok. Redan innan min Gastric Sleeve okt-17 så var jag lite förstoppad. Ofta bara gått på toa 2-3 ggr/vecka. Fått anstränga mig lite, om man säger så, inte bara suttit ner och gjort jobbet och sedan gått därifrån. Blev så dålig i hemroijder under min senaste graviditet 2015 så att jag fick opereras för det 1 år senare. Usch Hujedamig, det ska vi dock inte prata om, det var ingen kul operation.

Men sedan var jag ganska ok, men efter Sleeven så blev det värre. Tror inte egentligen att det är operationens fel utan bristen på frukt i min kost och helt ärligt för att jag äter så lite så det inte kommer ut så mycket så ofta, och ju längre det ligger kvar i tarmen, dest mer vätska sugs upp av kroppen och det blir allt hårdare.

Det är min analys. Men jag bryr mig egentligen inte länge om orsaken. Vill bara få det löst. (no pun  intended) Men det har jag verkligen hittat en bra lösning på nu.

Man ska försöka undvika laxeringsmedel enlig mig, förutom i akuta situationen. En gång då och då gör ju ingenting. men inte regelbundet. Så laxeringsdroppar eller klyx/lavemang is just for emergencies!

Jag rekommenderar bulkmedel eller annat som drar in mer vätska in i tarmen istället. Som mjukar upp och gör allt lättare att passera. Så att man aldrig ALDRIG trycker på. Det är förbjudet om man inte önskar hemoroijder.  Du kan prova både Movicol och Inolaxol och se vilket som passar dig bäst. För mig fungerar Movicol bäst. Man kan ta det varje dag eller flera ggr/dag eller bara någon gång i veckan, allt beroende på hur mycket ”hjälp” du behöver. Prova dig fram.

Jag tycker det smakar förfärligt äckligt. Hatar allt som har med brus och mediciner att göra. Rik! Klarar det inte. Så tyvärr klarar jag inte att dricka Movicol rakt upp och ner, som man ska; utrört i ett glas vatten. Klöks och spottar och fräser… Men jag har hittat en bra rutin.

Jag tar två påsar Lacrofarm (samma sak som Movicol men billigare och smakar nåååågot bättre) varannan dag (för att slippa det vissa dagar, annars hade nog en påse/dag fungerat lika bra).

Jag blandar det i ytterst lite vatten (allt för att det ska bli så lite som möjligt att få i mig). Cirka 1 dl vatten.

Det blir ganska tjockt och vidrigt. Skulle absolut inte kunna dricka det så. Fyyy.

Så sedan blandar jag det med 1 dl päronyoghurt. Allt för att få bort smaken.

Helt ok. Mår inte illa av den, utan det är verkligen ok. På vardagsmorgnar mån, ons och fre blir detta mitt morgonmål. Inte så mycket näring men det är allt jag mäktar med kl 06 på morgonen. Sedan äter jag mer på jobbet.

Så det var det. Mina tips.

Nu får ni ha en riktigt bra dag, glöm inte mina tips… jag lovar er: ni VILL INTE behöva göra en hemoroijdoperation.

Kram på er

Louise

2+

Kommentarer

Åh nej. Är det? Hoppas inte! Å andra sidan blir det mycket billigare på recept om man tar det så ofta som jag! Be vc eller din klinik om recept, det är ingen som kommer neka dig!
Kram på dig och lycka till!
Louise

0

Hej,
Kan man ta 1 dospåse movicol dagligen? Vilka biverkningar finns? Vad är skillnaden mellan movicol och inolaxol? Tycker inte inolaxol är särskilt verksam mot sprickor efter hårt krystande.
Tacksam för svar!

0

Ja movicol är inte vanebildande för tarmen såsom tex microlax och cilaxoraldroppar. Det verkar osmotiskt och drar in vätska i tarmen så att avdelningen blir mjukare. Det är samma sak m inolaxol (inte vanebildande) men den verkar på lite annorlunda sätt. Prova movicol om du inte fått bra effekt av inolaxol. Man kan också behöva öka upp dosen, beroende på hur förstoppad man är.
Det hjälper ju dock inte mot redan uppkomna sprickor utan gör att man inte ska behöva krysta och det i sin tur ger mindre risk för nya sprickor eller hemorrojder. Jag tar två påsar movicol varannan dag och tror jag måste ta det hela livet!
Kram på dig!
Louise

0

Tack snälla för ditt svar!
På vilket sätt verkar inolaxol annorlunda? För mig verkar inte detta alls! Blivit sämre med några dagars användning av inolaxol så kan man byta tvärt till movicol? Hur länge har du tagit movicol? Enligt sjukvårdspersonal ska man ej ta längre än två veckor utan läkarkontakt, varför och vad gäller?!

0

Ja du kan byta rakt av. Hur länge sedan var din op? Jag fick info om att inte ta det första två mån, men sedan gick det bra.
Ja det står ofta så men det är inte farligt att ta, men såklart är det bäst om du bollar m din klinik också!
Kram

0

Ja jag blandar två påsar i max 1 dl vatten. Sedan blandar jag det med ca 1 dl citronfil eller liknande. Varannan dag. Fungerar bra för mig!
Kram på dig och ha en fin helg!
Louise

0

Läst detta nu. Bra info. Har du någon uppfattning om Moxalole? Själv har jag problem med att krysta. Det gör ont. Vill ha något som mjukgör. Fick Moxalole på sjukhuset efter en operation. Funkade då. Kan det vara ett alternativ. Eller är den också vanebildande? Vet du något om det?

0

Hej! Moxalole är samma sak som Movicol eller Lacrofarm, annat märke/leverantör bara. Har för mig att den smakar lite apelsin tror jag? nej den är inte vanebildande, så prova om du har problem att krysta. Man ska inte krysta! Kan bara leda till bekymmer! Så prova!
Kram på dig!
Louise

0

Att kroppen blir van vid att få ett visst läkemedel tex laxermedel. Att om man inte tar det längre, så fungerar inte tarmen alls av sig själv!

0

Hej. Jag är ingen läkare och kan inte ge råd så specifikt. Alla är vi olika. Jag har hittat ett sätt som funkar för mig. Men inolaxol och Movicol är inte beroendeframkallande som andra laxermedel. Hoppas du hittar ett sätt som fungerar för dig! Kram Louise

0

Det är inte farligt att ta för mycket – man blir bara lös! Ta några dagar till och sedan får du själv reglera utifrån hur det verkar. 1 om dagen? 3 om dagen? 1 varannan dag? Osv.
Kram på dig!
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.