Jag gör en sak varje söndag, året om. Jag tar 15 minuter att planera veckans mat på. Och skriver ner precis allt som behövs till den maten. Och nu för tiden handlar jag även från soffan, och hämtar upp matkassarna på måndagen på vägen hem från jobbet. Innan det var möjligt, åkte jag till butiken och handlade utifrån listan.

Detta är den mest smarta tidssparare som jag har i hemma-jobb-livet. Älskar detta.

Jag började med det för rätt många år sedan nu. Och om ni tror jag gör det för att vara duktig så tror ni helt fel. Det är precis tvärtom. Men det är faktiskt den vanligaste kommentaren jag får när jag berättar om denna söndagsrutin:

Vad duktig du är!

Nej, jag gör detta endast för att jag är snål. Snål med min tid på vardagar. Hatar att stå hängande över kylskåpsdörren, trött en vardag kl 17 och tänka…

Vad ska vi äta idag???

Orkar inte tänka då. Ha ringen energi till att hitta på något inspirerande och nyttig och gott. Och ofta är det ju bara något som saknas ändå, om man nu kommer på en maträtt. Och så ska det handlas… Nej fy. Detta orkar jag inte!

Så hur gör jag då?

Ja jag har valt att handla via Willys.se, mest för att det ligger på vägen hem från jobbet och jag gillar Willys varor. Och så skriver jag en lista på ungefär 5 middagar. Veckan har ju som bekant 7 dagar. Men oftast blir det någon middag med några vänner eller familj. Eller så blir det rester över från en middag. Ibland orkar man ju inte alls laga något så då kanske det bara blir mackor.  Och har vi en redan inplanerad middag hos oss med vänner, så handlar jag ju till det också så klart.

Och så klart kan man köra på färdiga vecko-matkassar typ Linas matkasse eller liknande. Det har vi också gjort några gånger. Men ofta är det något man inte gillar i de kassarna och jag tycker att det oftare leder till matsvinn och släng…

Brukar ofta tänka vad vi har i frysen som jag vill göra av med. Eller någon middag som är kvar från förra veckan. Försöker ofta tänka max en kötträtt, minst 2 fisk, kanske 1 kyckling och minst 1 vegetarisk rätt.

Sedan skriver jag ner alla ingredienser som jag behöver till de rätterna. Allt. Tänker nämligen även ut exakt vilka grönsaker jag vill ha till varje rätt. Och så klickar jag hem det tillsammans med andra basvaror såsom mjölk, yoghurt, frukt och pålägg.

Varför gör jag detta?

Ja mest för att spara energi faktiskt. Visst, jag sparar tid och pengar och jag slänger mycket mindre mat än tidigare för man köper inte hem en pumpa eller lammfärs för att det var på extrapris eller såg extra härligt ut. Men mest gör jag det för hur mycket jag älskar mat och matplanering så är vardagsmaten rätt tråkig. Den ska vara rätt snabb, alla i familjen ska helst gilla det och jag vill att den ska vara rätt så nyttig. Men kul tycker jag mest att festmat är.

Så lägger jag ner 15 minuter varje söndag på detta så måste jag inte lägga mer tanketid på mat mer. Behöver inte tänka:

Vad ska vi äta idag?
Måste något tinas ut frysen tills ikväll?
Måste något kompletteringshandlas?

Jag bara ställer mig vid spisen och börjar direkt när vi kommer hem. Så klart, byter vi dag ibland. Och ibland blir det något helt annat av ingredienserna, än jag hade tänkt. Men oftast så följer jag detta enligt punkt och pricka. Jag planerar ju bara mat som vi brukar gilla. Och blir inte en middag av, så blir följer den ofta med till nästa vecka.

Förutom middagarna så hinner jag i lugn och ro tänka efter om det är något som saknas i skåpen. Toapapper? Tandkräm? Mjöl? Kvarg? Jag tycker annars att jag ofta missar saker om man ska tänka på det när man står i en butik. Vad tycker ni?

Vad blev det inför denna kommande veckan då?

Denna veckan blev veckans matsedel:

  • Pasta med pesto, mozzarella och tomat
  • Nudelwok med broccoli och ingefära gjord på kotlettkött
  • Lax med ugnsbakad spetskål och kall sås
  • Panerad torsk med potatis och remouladsås
  • Makaroner med kycklingkorv

En veckodag är vi bortbjudna på middag till vänner och på lördag ska vi på utflykt. Så dessa fem rätter kommer bli toppen. Laxen blir nog söndagsmiddagen. Brukar oftast också tänka ut ett par mellanmål till mig. Och så gör jag några av varje till veckan sedan.

Denna veckans mellanmål blir:

  • Kesofrutti med jordgubbsmos
  • Mozzarella med persika och mynta
  • Kvarg med salta mandlar

Allt är handlat (hämtas upp imorgon). Ska inte behöva åka till butiken alls under veckan. Om inte något ”akut” händer så klart. Men ni kan ju förstå hur skönt va?

Hur gör ni med matenplaneringen hemma?

Ha nu en fin söndag och prova detta någon gång, om ni vågar 🙂

Kram på er!

Louise

Ps. Jag blev oerhört glad och varm i kroppen av era fina kommentarer på mitt inlägg från igår. TACK från hela mitt hjärta!

L

 

Kommentarer

Jag gör på liknande sätt. Men kör på 2 veckorsmeny. Och handlar på Willys.se
Jag är mer noga med ätandet på detta sätt.
Jag har 6 rutor/dag på min meny för att även få med mina mellanmål.

Så gjorde jag också i början av min Sleeveresa men nu räcker det så här för mig.
Kram på dig!
Louise

Gör också matlista! Har tonårskillar hemma och det skulle inte gå annars…går åt mängder med mat här hemma 😂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.