Glad midsommar på er!

Får man säga så även om Midsommar egentligen är över? Det får man va?

Vi hade en mycket mysig Midsommarafton med bästa vänner. Lunch i vännernas hus, poolbad och trädgårdshäng. Och sedan grillmiddag i vårt hus med altanhäng hela kvällen. Tände en utebrasa också. Drack massa vin och hade en mycket avslappnad dag.

Trots att vi var i vännernas hus till lunch så var det jag som fixade lunchen. Lite plockmat med sommartema. Så klart sill. Men inte överdrivet mycket.

Detta var vad som stod till bjuds:

Vitlökssill, matjessymfoni med brynt smör, skagenröra på rostad baguette. Potatis. Köttbullar och prinskorv. Rökt lax med hovmästarsås och ägghalvor. Bröd och smör.

Perfekt lunch. Alla blev mätta och glada.

Bjuder på några recept här nedan. Men först lite småtips.

Köpte nämligen rökt lax i bit denna gång. Vilken skillnad! Detta kommer jag verkligen göra om. De färdiga i skivor duger ju ibland. Men denna i bit var verkligen som hemrökt. Saftig och inte alls torr och salt som vissa färdigskivade är. Tyvärr har jag inte fotat laxen i förpackningen, men det var på cirka 400g och köptes på Lidl. Äggen ska kokas sådär precis lagom hårdkokta. Inte överkokta. Åh så gott!

Majtessymfoni med brynt smör

Detta är något som ni MÅSTE prova. Matjessill med gräddfil och gräslök i all ära. Det är gott! Men när ni provat detta kommer ni aldrig prova något annat igen. Jag lovar.

Ser både vackert ut och smakar helt magiskt. Även för dem som inte är matjessill-älskare. Jag lovar!

Dela matjessillen i mindre bitar. Hacka hårdkokt ägg. Hacka gräslök och dill. Finhacka rödlök. Och smält smör, cirka 50 g till detta fatet. Bryn det vidare i kastrullen, på cirka halv värme på plattan tills det bryns och börjar lukta så där underbart.

Lägg upp de olika sakerna i fina rader på ett fat. Precis innan servering, häll över det brynta smöret. Åhhhhh..

Vitlökssill med rostad vitlök

Jag köpte sådan 5-minuterssill, det är himla enkelt att göra god sill på. Smakar helt annorlunda än den köpta sillen på glasburkar. Och att göra egen? Det tar verkligen 5 minuter! Så det är så värt det.

Smakerna kan man ju variera i oändlighet. Denna gången provade jag något nytt. Jag värmde ugnen till 225 grader, tog 3 vitlöksklyftor och lade in, med skalen på, i ugnen på en plåt med lite bakplåtspapper. Lät dem rosta där inne i ett par minuter och tog ut dem och lät dem svalna. Blandande 1 dl majonäs (Hellman´s) med 0,5 del crème fraîche, hackad gräslök, salt och peppar. Och när vitlökarna var svala, pressade jag innehållet i en vitlökspress och blandade det med sill i bitar i majonäsblandningen. Färdig att äta direkt! Men blir extra god om man väntar några timmar eller en dag!

Håller cirka 4 dagar i kylen!

Min skagenröra på baguetteskivor

Blev så oerhört sugen på skagen. Skaldjur i alla former är det bästa jag vet. Detta är hur jag gör min skagenröra.

Skala räkor. Färdigskalade går ej att jämföra med riktiga frysta räkor. Färska är ju så klar ännu bättre. Men nu blev det från frysen, långsamt tinade och skalade. Blanda dessa med väldigt lite majonäs. Kanske 1-2 msk till en handfull räkor. Det ska bara precis täcka räkorna. Lite pressad citron, mycket svartpeppar och finhackad dill. Jag hoppade över saltet och dekorerade istället med lite sikrom. De tär salt och gott och blir som en extra prick över i:et.

Baguetteskivorna hade jag rostat lite innan, med lite olivolja. Samtidigt med vitlöksklyftorna! Och sedan låtit svalna.

Så goda! Dessa hade jag kunnat ha ensamma som en lunch, om jag ska vara ärlig. Varje dag!

Det tillsammans med lite potatis, bröd och smör samt köttbullar och prinskorv (men det prioriteras inte av min minimage) blev årets midsommarlunch.

Sedan kom, som sagt, lite poolhäng och många timmar med fina vänner till oss och barnen. Jordgubbar med glass blev det. Och sedan var det grillmiddag på kvällen.

Hoppas ni hade en riktigt fin midsommar. Stor kram till er alla. Och snälla, om ni ska prova något; prova matjessymfonin. Ni kommer inte ångra er!

Stor kram

Louise

7+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

Spa med vänner
Louise
0 23 augusti 2020

Spa med vänner

Godmorgon! Har ni sovit gott? Jag är nyvaken i vita lakan, trött men glad. Dricker en drickyoghurt som morgonmål. Är...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.