Flytande kost… ja det var ett tag sedan för min del. Med flytande kost menar jag den kost man har den första tiden efter operationen. Olika kliniker har olika regler. På Aleris, som är min klinik, fick vi regeln; 2 veckors totalt flytande kost (allt skulle kunna drickas genom ett sugrör) och sedan mosmat i ytterligare tre veckor (allt som kunde delas med en gaffel).

Jag var så taggad inför operationen och ville förbereda så mycket jag kunde. Kokte soppor (ni kan läsa mer här) och fejade och förberedde mig… helt i onödan.

Men framför allt var jag så innerligt rädd för att göra fel. Var så rädd för att äta fel så jag skulle förstöra något.

Tänk om stygnen gick upp invändigt?

Åh, tänk om jag tog en för stor klunk…?

Man fick höra skräckhistorier på kliniken. Där satt vi allihopa i en ring med gapande munnar och fick höra bland annat om en man som gått tre dagar efter op och åt en hel biff på en restaurang och fick stygn som gick upp i buken. Skräck…!

Men var lugna härliga ni! Så klart ska man vara noga, det måste jag erkänna. Ät f-ö-r-s-i-k-t-i-g-t i början. Ta små klunkar ( i början doppade jag bara skeden i soppan och slickade av). Tugga långsamt och väl. Men om man gör som man ska så spricker inte magsäcken. Jag lovar.

Stressa inte för proteinet

Ja fy vad rädd jag var angående detta protein. Vi ska ju fokusera på det. Och som jag höll på. Proteinberikade varje mål och fick smått panik när jag någon gång glömde. Vågade inte äta ett mellanmål utan att det var proteinrikt. Var rädd för att jag skulle förlora muskelmassa och bli sjuk…

Men ta det lugnt. Det ordnar sig. Så klart ska vi fokusera på proteinet, det gör jag varje dag. Men vissa mål är helt utan protein också. Det är dagen som avgör. Och som ni vet, om jag äter lite mer proteinfattigt ibland så ökar jag upp det till nästa mål. Det jämnar ut sig.

Det tar också tid att lära sig om protein. Jag var inte så duktig men jag har läst på och googlat och lärt mig allt mer. Sofie som bloggar här är jätteduktig på protein så läs gärna hennes inlägg. Hon tränar mycket också och då måste man vara extra noga, om man vill bygga muskler. Hon är grym!

Förbered inte så mycket

Ja, alltså förbered dig genom att läsa och inspireras av andra som gjort samma sak. Prata med kliniken, läs här på levdittliv.se och gör allt så att du känner dig säker inför operationen, så säker du kan i alla fall. Men koka inte massa soppor. Och köp int hem tusen olika nyponsoppor och pulversoppor och ingredienser till smoothies. De flesta av oss har en butik som är öppet ganska ofta, nära oss. Köp när du vet vad du är sugen på istället.

Annars står du där med massa ingredienser som du inte vill ha. Du äter såååå lite i början. 1 dl var tredje timme. Köp hem någon färdig drickyoghurt, köp hem en liten burk proteinpulver och gör, på sin höjd, en soppa (eller köp en färdig Keldasoppa). Resten tar du efter hand!

Sugrör

Köp hem sugrör. Det var jättebra för mig att dricka vatten genom sugrör i början. Då blir det lagom långsamt och man riskerar inte att ta störs stora klunkar som gör ont i magen. Det gjorde jag nog nästan de första 6 månaderna. Sedan var det enklare att klunka på…

Ha stolen som bord i soffan

Ett bra tips är att ha en högre stol som bord. I början satt jag i soffan och åt alla mina mål. De tog ju så läng tid, så jag hade lätt blivit uttråkad om jag ätit i köket. I början var jag ju sjukskriven och ensam hemma på dagarna så då var TVn ett bra sällskap. Bra också så att man inte äter för fort.

Så jag satt i soffan och hade en barnstol framför mig för att det skulle bli lagom högt till soppskålen eller glaset. Det var inte skönt att sitta dubbelvikt till soffbordet. Det gjorde ont. Så det är ett tips jag gärna delar med mig av!

Det är mina tankar för dagen.. Nu är det måndag och härlig vardag igen! Idag blir det jobb för mig som vanligt men imorgon bitti flyger jag till Stockholm med jobbet. Ska vara där några dagar och jag ska försöka ta med er och blogga därifrån!

Kram på er!
Louise

 

5+

Kommentarer

Tack för det kloka! Står ju inför min op den 19/2, och började just stressa upp mig över att jag borde börja koka olika soppor, införskaffa olika preparat osv. Nu tar jag dig på orden och tar det lungt och sakligt ~ en dag i taget… ?

0

Tack! Ska opereras snart och letar som besatt efter släta soppor. Vilka släta ?
Kelda,tack!👍😃

0

Ja Kelda är jättebra. Och även vilka soppor som helst går ju att mixa slätt! Kram
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.