En av utmaningarna som överviktsopererad med en Sleeve eller Gastric Bypass är ju att börja äta långsammare. Man måste göra det, annars kommer man inte må bra. Jag åt alltid snabbt som tusan förr. Tänkte inte ens på det. Slängde i mig mat till höger och vänster. Så det blev en utmaning för mig efter min operation hösten 2017. Eller egentligen, några månader efter min operation. En fin läsare här: Anna-Karin kom med förslag att jag skulle berätta om mina tips ang det. Så här kommer det! 🙂

Första tiden

Första tiden KAN man nämligen inte äta snabbt. Det är helt otroligt faktiskt. Jag kunde äta en liten skål med yoghurt i över 45 minuter. En ”tugga” tog så mycket plats i magen så man kunde inte ta nästa förrän efter en lång tid. Alla som gjort en operation minns ju den allra första måltiden på sjukhuset. Eller? För mig var det filmjölk med kanel. Denna lilla skål tog över en timme. Och jag klarade inte äta upp allt.

Men det blir ju så klart lättare. En nyopererad magsäck har ju ett stort operationsärr på sig, så det är ju inte så konstigt att det spänner och gör ont. Magsäcken töjer sig naturligt med tiden och så ska det vara.

Men första tiden åt jag ofta med tesked istället för stor sked. Åt ofta på högt bord, alltså när jag tex åt i soffan framför TVn så satte jag maten på en sådan högre barnstol. Det betydde att jag satt helt upprätt, det hjälpte också. Att sitta framför TVn är också ett bra tips. Även nu, lite senare. Det är tråkigt, jag vet. Men det innebär att jag äter långsammare. För vissa är det tvärtom, du får känna efter, hur du är!

Senare

Det är superviktigt att äta långsamt. Dels för att du ska hinna känna att du blir mätt. Dels för att det inte ska spänna och göra ont i magen och att du riskerar att tänja ut den. Det är också så att du behöver äta långsamt för att få i dig tillräckligt. Lite motsägelsefullt med det är så! Om jag äter för fort så säger magen stopp alldeles för tidigt. Blir supermätt som ett lock som lägger sig i halsen och kan inte äta en tugga till. Men jag behöver ju få i mig min mat, annars får jag för lite energi och jag blir hungrig för tidigt till nästa mål.

Jag äter en måltid på cirka 25-40 min. Viss mat går snabbare. En skål kvarg eller något annat liknande kan jag äta snabbare. Varm middag går långsammare. Om det var länge sedan jag åt, måste jag äta långsammare. På förmiddagarna måste jag äta långsammare än på kvällen. Märkligt, men jag har lärt mig hur jag fungerar! Och det är ju superviktigt att hålla på det. Inte forcera.

Tips

Jag tips på att äta långsamt är fortfarande TV ibland. Som nu när jag skriver detta, så äter jag en smörgås. Då blir det naturligt att jag tar pauser mellan tuggorna! Även om jag läser en bok eller tidningen. Även äta lunch framför datorn om man jobbar hemma. Egentligen så är det ju inte bra, men just för oss med minimage så kan det ha sina fördelar ibland!

Plockmat och är också ett bra tips. Då kan man äta riktigt bra och långsamt. Det gillar mimimagen riktigt mycket. Allra bästa faktiskt!

Baribuddy är en fantastiskt app som kan hjälpa och stötta dig på många sätt efter en operation. Men en bra sak är att det finns en bra timer i den. Jag vet att min bloggkollega Sophie använder sig av den! Man kan också ställa sin egen klocka/alarm så klart. Låt din familj/vänner påminna dig om att äta långsamt. Äta med pinnar är också ett himla bra tips! Speciellt om man inte är så bra på det!

Små bestick är super. Det tycker min bästa vän som också gjort en Sleeve. Hon ber ofta mig om barnbestick när hon äter här. Smart! Små tallrikar är också bra, riktigt små. Att ta lite och sedan veta att man ska lägga upp lite till efter man ätit upp sin mini-tallrik.

Det var mina tips det. Har du några fler tips på att äta långsamt?

Kram på er alla!
Louise

 

Kommentarer

Tack för användbara tips🙏🏻 De kommer att behövas. Just det där att man kanske måste göra andra saker medan man äter, jobba, se tv för att inte hela dagen ska spenderas vid matbordet. Sedan är ju plockmat en riktig favorit 🤩

Tack för tips 🙏🏻 Äter alldeles för fort. Och det som händer är precis som du beskriver, jag blir jättehungrig innan nästa mål. Ska försöka bättra mig. 😍

Tack för alla tips. Det är så svårt att äta sakta. Just nu har jag kommit ur spår totalt. Snälla Louise, kan du inte göra ett inlägg med mat som är lätt att förbereda i god tid. Både frukost lunch middag. Eller om du har förslag på bra sidor på nätet

Hej! Åh jag förstår! Det är lätt att hamna ur spår. Klart kan kan! Menar du just till oss opererade? Matlådor till lunch och middag? Eller hur jag tänker när jag tänker ut middagar för familjen en vecka? Frukostar och mellanmål för oss opererade har jag massa tips redan 😀
Kram Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.