Hej! Är helt inspirerad idag. Inser att jag har en hjärtesak som jag brinner för, och det är att minska matsvinnet (och att minska plastanvändandet men det är en helt annan fråga).

Har nog alltid mått lite dåligt över att slänga mat. Försöker till varje pris ta hand om rester och återanvända. Luktar och smakar innan jag slänger. Ger rester hem till andra vänner om de är på besök och jag inser att resterna blir för stora till bara oss. Tittar i kylen och försöker laga på det som finns och inte bara att man måste köpa nytt. Köper hem utifrån en matlista istället för att hungrig gå och handla mat på måfå… (har skrivit om det här)

Och idag har jag tittat på programmet ”Maträddarna” på SVTPlay. Åh åh åh!

Blir helt tokig av att vi slänger så mycket bra mat i Sverige. VI MÅSTE GÖRA NÅGOT! Som Paul säger.

Skrev ett inlägg i veckan som berörde ämnet och jag kommer fortsätta här, om ni står ut. Ska försöka tipsa om sätt att ta hand om det vi redan har i kylen. Ekonomiskt, miljövänligt och precis lika gott som vanligt!

Och verkligen vi med minimagar borde bli bättre på detta. För oss är detta faktiskt extra enkelt. Så nu kör vi! Är ni med mig? Detta kommer bli ett stående inlägg här. Matspara! (i trippel bemärkelse!)

Tips nr 1; Spara i små burkar i kylen.

Köp hem små burkar. Mycket små. Vissa jag har rymmer inte mer än 0,5 dl. Sedan har jag upp till riktigt stora burkar. Använd hellre burkar än plastpåsar och folie. Det tycker jag, för burkarna återanvänder vi måååånga gånger!

 

Burken längst ner är en stor burk som fyller över 1 liter. Lilla burken till vänster rymmer ca 1 dl. I den finns en knapp halv deciliter av överbliven tzatziki. Burken till höger med rosa lock är mycket liten. Rymmer 0,5 dl och innehåller en stekt prinskorv.

Detta gör att du alltid har en möjlighet att spara små, till synes onödiga, rester.

En prinskorv. 1 msk gröna ärtor. 5 hallon. Ett halv kokt ägg. 1 msk hackad lök. 4 gurkskivor.

Sådant blir alltid över. Eller hur? Allt kan bli ny mat, jag lovar! Det krävs bara lite fantasi!

Häromdagen tog jag en överbliven prinskorv m två köttbullar och stekte det m en champinjon och lite salladslök och åt till äggröra!

Två små burkar med köttbulle- och korvrester

Köp hem burkar och börja tänk i dessa banor! Snart kommer nya tips om hur vi kan förändra detta, en person och en maträtt i taget!

Nu får ni ha en fin dag!

kram på er alla!
Louise

 

Kommentarer

Ett mycket viktigt ämne som det inte kan pratas nog om.
Ett sätt att minska matsvinnet är också att t e x använda hela grönsaken ink. Ev blast, koka buljong på den där grillade kycklingen osv.

Trevlig söndag!

0

Perfekt tänkt! Ja allt kan vi använda! Kommer mer tips på det framåt! Det handlar ju mest om att ändra sitt invanda ”tänk”!
Kram på dig!
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

Pestopasta!
Amanda
0 11 juni 2019

Pestopasta!

Pestopasta med baconströssel 400g tagliatelle 3pkt bacon 2-3dl lätt creme fraich En halv dl matlagningsgrädde Saften...