Godmorgon!

Nu är jag på väg till min åderbråcksoperation i Malmö. Detta inlägg har jag förprogrammerat så att ni har något att läsa idag. Lördag kväll hade vi kräftskiva/buffé här hos oss. Min syster med familj kom hit och vi slängde ihop ett fantastiskt buffébord på bara någon timme. Härligt va? Kvällen var alltså spontan. Och jag tänkte glatt: ”varför håller man på att förbereda ett julbord i flera veckor, när man kan knåpa ihop ett sådant här lyxigt smörgåsbord på en dryg timme”.

Kräftorna hade jag tinat sedan innan, för det hade jag redan planerat att vi skulle äta på kvällen. Men plötsligt var vi 8 pers istället för 4 och då fick vi lägga till lite mer.

Vi hade kräftor, räkor, ölkorvar, chips, en god sallad med fetaost och ärtskott, en liten västerbottenspaj, ägg, romsås, parmaskinka, ostar, melon, vindruvor, baguette, vitlöksbröd och mina Chili Cheese. Dessutom fanns det pasta, köttbullar och Subway-mackor som blivit över från min mans jobb på dagen. Så det fanns lite för alla (även de som inte gillade skaldjur).

Nu tänkte jag övergå till drickat.

Vin

Vin är en av livets goda, tycker ni inte det? Har alltid (nej så klart inte alltid…) älskat vin. helst rödvin, men gärna också bubbel. På senaste tid har jag börjat uppskatta ett glas kallt vitt vin också. Och sommartid är ju rosé fantastiskt. Haha. Alltså, gillar jag allt vin. Men det ska vara torrt och absolut inte sött.

Så klart var jag lite rädd innan operationen, att jag inte längre skulle kunna uppskatta ett glas vin som tidigare. Det finns ju de som inte klarar av det efter en operation, kanske främst de som gjort en Bypass? Men vi är ju alla olika så klart.

Jag har dock klarat det fint 🙂

Första månaderna drack jag inte något. Så från den 1/10 -17 när jag började på min Modifastdiet inför operationen så upphörde jag med vin. Och så även de första månaderna efter op. Och det var ABSOLUT inga problem att avstå. Var inte sugen. Det mesta jag åt spände ju lite i magen, och därför var inte vin och fest något som lockade ändå. Men till jul 2017 smakade jag mitt första glas vin.

Och det gick fint. Men det var nog bara några klunkar om jag minns rätt. Ville vara försiktig.

Mitt vindrickande är nog ungefär som tidigare, men betydligt mindre mängd vid varje tillfälle. Jag gillar att ta ett glas vin på fredagskvällen när jag lagar mat och familjen och lugnet är samlat.

 

Men sedan blir det inte så mycket mer. Ett glas är bra. Blir väldigt snabbt snurrig. Alltså, efter de första 2-3 klunkarna så snurrar det såsom det förr gjorde efter 2 glas. Det är snabbt övergående som tur är för det är lite läskigt. Men det måste nästan bero på att eftersom magsäcken är så liten så kommer det snabbare ut i tarmen och därigenom snabbare ut i blodomloppet och till hjärnan. Eller? Är inte säker men jag tror att det kan vara så.

Efter 1 glas är jag rätt mätt alltså. Mättare än man blir på vatten. Egentligen konstigt, för magen känner väl inte av vad det är för dryck (mättnadsmässigt menar jag) men så är det. Känner mig lite mätt. Så en fredag hemma blir det ofta ett glas innan maten och sedan inget till maten. Är hos vänner eller har gäster här så blir det kanske två men dricker det vanligtvis mycket långsamt.

 

Öl

Men jag har aldrig fått dumping av vin. Öl däremot. Gillar egentligen inte öl så väldigt mycket men ibland är det ju gott. Men min allra första ordentliga dumping fick jag av en alkoholfri öl i Tyskland cirka 2 mån efter op. Hujedamig, vad hemskt det var. Har provat det någon gång sedan dess, men det blir ett par klunkar, sedan är jag för mätt, alldeles för mätt.

Starksprit

Sprit då? Ja ren sprit har jag inte provat alls, men brukar aldrig tidigare dricka det heller, det skulle vara en halv snaps till julbordet då, men gillar det kan jag inte säga att jag gör. En klunk av en söt drink provade jag på min brors 40-års fest men gillade inte drinken så därför kan jag inte direkt säga att jag testat hur minimagen gillar eller inte gillar det.

Ett par gånger har jag varit på fest under året och minimagen har till och med klarat av en fylla 🙂 Men på vin då. Och bara lite snygg-fylla. Alltså, jag brukade inte vara full speciellt ofta förr heller. Två barn ändrar liksom livet lite… Men till det bättre. Älskar mitt liv. MEEEEN jag gillar också en ordentlig fest då och då. Utan mina barn. Och det har minimagen klarat av ett par gånger. Inga problem alls.

Så, där har ni det.

Hur min minimage reagerar på alkohol efter operationen. Ganska som innan men ändå liiite mindre alkohol nu än tidigare, och det kan ju aldrig vara så fel.

Till slut vill jag lägga en liten röst i debatten om negativa saker om överviktsoperationer. Vi vet ju att jag är väldigt positiv till dessa operationer men märker mer och mer att alla är ju inte så glada och nöjda som jag. Varför? Tror, om jag ska vara helt ärlig, att det är kanske för att man själv haft problem innan op med diverse saker som beroende, psykisk sjukdom, självskadebeteende av olika slag osv. Och de problemen kan ju INTE lösas med en överviktsoperation. Dessutom är jag rädd att om man har ett uttalat matmissbruk så tror jag att risken är stor att man flyttar över det missbruket till ett annat missbruk eftersom man inte längre kan döva ångesten med mat. Och då kan ju t ex alkohol bli en mycket farlig vara i ens liv. Tänk på det. Vill bara säga det, så att man är noga med sig själv efteråt, och reagerar om man börjar tycka att alkoholkonsumtionen ökar.

Ta väl hand om er själva och varandra!

Imorgon ska jag berätta om operationen som jag gör idag kl 8.00!

Kram

 

Louise  ♥

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.