Hej på er! Allt bra idag? Skiner solen hos er?

Fick frågan på Insta härom dagen, hur jag ser på fullfeta produkter och light osv. Så det blir dagens dravel på bloggen.

Som överviktig så ha jag så klart ätit lightprodukter till förbannelse. ”Fraiche” på 8%, ”grädde” som innehåller en tiondels fett som originalet. Saft utan socker, marmelad med mindre socker. Sockerfattig ketchup.. Osv osv.

Så klart är det jättebra i vissa avseende.

Har en brorson som är diabetiker så i vissa fall är ju vissa produkter perfekta. Alltså, Cola Light gör ju att han kan dricka läsk ibland. Och sockerfritt godis osv.. Men för oss andra. Där är jag inte lika övertygad.

Jag tror att lightprodukter innehåller massa annat trams som inte är bra för kroppar. Och dessutom så tror jag att vissa saker triggar ett större sug, men inte ger den mättnad som fullfeta produkter ger.

Sista åren innan

min operation så slutade jag med alla lightprodukter. Nästan i alla fall. Tror det har lite med barnen att göra. Ville inte ge dem låtsasprodukter. Och när jag stod inför min Gastric Sleeve så struntade jag lite i vissa av de råd vi fick efter op. Tänker att råden vi fick (lightprodukter osv) får vi dels för att det är faktiskt det som livsmedelsverket rekommenderar. Och också för att många opererade inte tål för söta eller för feta produkter. Så alla måste ju bestämma själv!

Jag kör på:

Smör. Vispgrädde. Socker. Har både vanlig och lätt Créme Fraiche hemma (för att jag tycker den feta blir för tjock till t ex min äggröra eller till kalla såser). Jag bakar på helt vanliga produkter. Jag äter vanliga pannkakor. Ja, jag kan äta proteinplättar också, supergoda! Men jag äter vanliga pannkakor också! Och hoppar oftast över ProPud, färdiga smothies osv. Missförstå mig inte. De är toppenprodukter! Men jag gillar inte den artificiella smaken och undrar vad de måste stoppat i dem för att få till konsistensen…

Jag kör dock laktosfritt hemma, för en son och min make är laktosintoleranta.

Och ni vet ju..

Jag äter gärna småkakor (gärna hembakade).

Njuter av chips och choklad. Men ni vet ju också att jag försökeräta proteinrikt (ägg, fisk, bönor, ostar, kött…) men kryddar livet med lite godsaker ibland!

Jag har dock ett undantag från min regel. Jag dricker lightsaft. Eftersom jag ha svårt att dricka vanligt vatten så behöver jag några droppar av någonting i vattnet som jag dricker. Och för att bespara mina tänder så tar jag oftast lightsaft. Ibland vanlig saft också. Ibland gurkskivor eller lite bär. Men oftast min favoritsmak på mitt vatten: AppPear!

Vad tycker ni? Hur äter ni och hur går era tankar?

Kram på er!

Louise

 

 

Kommentarer

Jag gör ju inte min sleeve förrän i september, men det här låter precis som mitt ”tänk” sen om det fungerar på mig efter min op är ju en annan sak…Men jag gillar också fullfeta produkter, har precis som du levt större delen av mitt liv på att leta produkter med så lite fett som möjligt och gillar verkligen inte alla ”lightprodukter” vi får väl se vad min blivande lilla mage säger om det när det väl är dags 🙂 har tagit mina blodprov idag och hoppas att de ska vara OK!
kram/Maria

0

Hej,
jag äter typ LCHF style i grunden, men nån potatis, bröd etc. Inget är förbjudet.
Inga lightprodukter!
Den fetaste mjölken, kvargen, grädde, CF, jogurt. Tyvärr har de flesta kvargprodukterna borttaget fett. 0,2%, fett, det är väl inte dess naturliga form. Fattar inte varför.
Många produkter har extra vitaminer tillsatta, det vill jag inte heller ha. Man har ju ingen koll.

Önskar mig produkter så som de förekommer i naturen, utan tillsatser, färgämnen, bortaget fett och dyl.

😁

0

Låter som jag! Jag förstår inte heller varför det mixtras så mycket med produkter!
Kram och ha en riktigt fin tisdag!
Louise

0

Jag äter allt, både vissa lättprodukter, till exempel lättmjölk, för att det är den jag alltid druckit och den jag gillar bäst, och Cola zero, för att jag vill kunna dricka läsk som inte ger kalorier. Och typ lättcremefraiche för konsistensens skull och lightkvarg, om det är så att jag vill ha viss smak och den bara finns i light. Men det som är den stora skillnaden för mig, är att inte längre känna mig tvingad att jaga kalorier och därför äta och använda produkter som ett substitut till något annat som jag ”egentligen” vill ha. Utan använda vispgrädde i äggröran, för att det blir godast, att laga mat i smör och olja osv. Så skönt att inte ha dåligt samvete för det längre. Däremot handlar det för mig inte om att jag tror att light/lättprodukter är skadligt – det är så mycket ”skit” man får i sig ändå, tänker jag, och sålänge man varierar sig med kosten så ”sprider man riskerna”. Det är nog min matfilosofi, om jag nu har någon.

0

Jag har alltid haft lite svårt med fullfeta produkter, har mått illa av dem. Även innan operationen dvs. Märkte det då jag testade LCHF, så jag justerade det till lite mindre fett och då fungerade det bättre. Jag v”äljer mina strider” lite grann. Jag mår bäst av lite lägre fett i mejeriprodukter, men har undantag som bregott på macka och smör att steka i. Jag äter även ost och beroende på vad det är för ost så funkar det ibland och ibland inte. Vanlig hushållsost går bra, men dessertost är svårt än så länge. Får äta liiiiite så kan det gå. Skönt ändå att det finns ett sånt bra utbud idag så att det kan tillfredställa många människor och just deras behov 🙂 Framförallt kanon med produkter utan tillsatt socker tycker jag. Ha en fin dag! Kram Sophia

0

Jag håller med, så skönt att det finns så mycket att välja på! Och vi som måste ha laktosfritt i familjen, så härligt att det finns allt man behöver!
Kram
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg