Ja i min lilla omgång av att prova antiinflammatorisk kost (ni kan läsa mer om varför här) så ville jag hitta något som ändå gör att man kan äta bröd med pålägg. För pålägg på bröd är liksom det godaste jag vet! Fröknäcke finns ju och är jättegott och finns massa olika utföranden, både att baka själv och att köpa färdigt.

Men ibland vill man bara ha en macka! Eller hur?

Detta recept hittade jag på nätet och det blev mycket bra. Ändrade dock innehållet något. Så här gjorde jag:

Antiinflammatoriskt fröbröd

2 dl naturella cashewnötter

1 dl mandlar

1 dl färdig fröblandning med solroskärnor, pumpafrö och linfrö

5 dl havregryn

1 tsk salt

4 msk psylliumfrön

3 msk chiafrön

0,5 dl olivolja

6 dl vatten

Kvällen före:

Lägg nötter, mandlar och frö i blöt med vatten så det täcker, i en skål. Låt stå i minst 2 timmar. Häll bort vattnet och mixa i blender försiktigt. Det ska inte bli helt mixat utan vissa nötter får gärna fortsatt vara rätt stora. Jag ”pulserade” på blendern cirka 4 ggr. Svårt att beskriva :-).

Blanda sedan hacket med resten av ingredienserna i en skål och ställ i kylen över natten.

På morgonen:

Ta ett bakplåtspapper och skrynkla ihop det till en boll ordentligt. Veckla upp det igen och ”klä” en brödform med det. Man kan, enligt originalreceptet, smörja formen med kokosolja. Men jag tyckte detta var lättare. Sleva sedan ner degen/smeten i formen. Den är ganska fast. Tryck till så att det blir lagom jämnt. Grädda 175 grader i cirka 30 min. Låt svalna helt innan du skivar upp.

Jag skar sedan upp hela brödet i skivor och lade bakplåtspapper emellan så här:

Det går säkert lika bra att frysa utan att skiva först. Men brödet är ganska fuktigt så jag tog det säkra före det osäkra. Och när jag serverade så rostade jag skivan i brödrost.

Jättegott hälsar både jag och min man! Både gott med bara smör och salt (ja jag fuskar på smör.. jag bara måste!!). Men också väldigt gott med magiska matiga pålägg. Kolla in senare i veckan så ska jag visa lite exempel på bra sätt att äta detta bröd!

Prova och återkom gärna och berätta vad ni tyckte. Perfekt för glutenintoleranta. Jättebra för överviktsopererade eller andra som jagar proteiner. Eller bara för dem som inte vill äta vitt bröd! Och superbra i en antiinflammatorisk kost!

Stor kram och bon appétit!

Louise

Kommentarer

Ska jag prova! Lite otydligt dock. Är det de 6 dl vatten som en ska lägga fröerna och nötterna i som ska slås bort sedan? Eller ska det även vara vatten när en blandar ihop allt dag 2?

Det har du rätt i! Nej de 6 dl vatten är de som ska ner som degvätska. Det vatten du blötar nötterna med hälls bort så det spelar ingen roll hur mycket du tar. Ta så det täcker och lite till! Hör gärna av dig sen och berätta vad du tyckte!
Kram Louise

Hej igen Louise!

Idag försökte jag baka ut ditt bröd enligt receptet. Fattar inte vad som är fel. Ska det verkligen vara 6 dl degvätska? Förutom att jag glömde olivoljan så har jag följt receptet. Efter över 2 timmar i 175 grader är mitt bröd flytande inuti.

Har jag missat något?

Kram,
Perssons pralin

Oj vad konstigt! Hällde du bort vattnet som du blötlade nötterna i? Lät du det sedan stå i kylen över natten? Min var tjock som en stabbig havregrynsgröt när jag klickade ut det i bakformen?
Vad tråkigt när du hade tänkt dig detta. Hoppas du orkar prova igen
Kram Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.