Hej på er!

Idag är jag bättre och jag har jobbat idag. Rösten är inte helt ok men det får gå. Jag hade förlossningskurs idag, alltså en kurs som mina patienter går hos oss och det var jag som höll den idag. Och att prata oavbrutet i två timmar, är inte bästa tipset för den som är hes och har ont i halsen, men det gick…

Nu är jag dock tyst. Och skriver till er istället 🙂

Idag tänkte jag berätta lite om protein. Som opererad får vi ”regeln” att äta proteinrikt hela livet ut. Varför? Dels så behövs proteinet för att inte kroppen ska börja ta av sina egna proteiner = muskler när förbränningen är på topp. Det vill vi inte. Vi behöver alla våra muskler så klart men kanske speciellt vi som är opererade. Jag har varit väldigt noga med proteinet under hela resan men ändå är det tydligt att jag förlorat muskelstyrka. Min rumpa som var stor men stark är nu liten och slapp. En stackars liten rumpa faktiskt…

Den måste jag träna upp. Funderar på styrketräning till hösten. Min träning har varit lite sådär under hela resan, men borde göra något åt det nu för att bygga lite muskler. Varför har jag inte tränat så mycket då? Njae… jag har inte riktigt ”behövt” det. Förstår ni? Jag har haft en bra viktnedgång precis hela tiden, så därför har jag inte direkt tvingats till att träna regelbundet. Men borde göra det snart.. Men först ska jag bli helt frisk..

Känner mig lite babblig, kommer inte till skott men det jag tänkte skriva.. Men så är det ibland. Protein var det ju…

Jo en anledning till, varför vi ska fokusera på proteinet på tallrikarna, är: Eftersom vi äter så pass lite varje måltid ger protein en lång mättnadskänsla och ett bra energiinnehåll, om man t ex jämför med kolhydrater som ger en snabbare energi och det kan jag själv märka rätt tydligt. Om jag äter tex pasta eller bröd så blir jag snabbare hungrig till nästa mål.

Ok. Då vet vi det. Protein ska vi fokusera på. På tallriken ska 50% utgöras av protein, 25% grönsaker och 25% kolhydrater. Jämfört med ”tallriksmodellen” som säger 50% grönt, 25% protein och 25% kolhydrater. Ser ni skillnaden?

Hur gör man det praktiskt då? Jo man tänker ut sitt protein i första hand och tar tillbehör sedan. Så en tallrik med pasta och en sås därtill är inte helt optimalt. Då försöker jag istället tänka tvärtom: köttfärssås med lite pasta och grönt till. Är ni med?

Bra proteinkällor är:

  • kött, all sorts kött, men magert kött mår vi alla bäst av
  • kyckling
  • fisk. Tonfisk har jättehögt proteininnehåll precis som räkor, och båda är fettsnåla också. Lax, torsk, musslor… All fisk är toppen
  • Ägg! Borde stå överst på listan. Jag äter ägg minst en gång per dag. Stekt, kokt, äggröra. I maten, på mackan. Mellanmål, lunch, frukost. Jag gud vad ägg är gott!
  • Skivat pålägg. Kalkon, rostbiff, parmaskinka, salami, rökt lax… Såå gott.
  • Ost. Speciellt parmesan har väldigt högt proteininnehåll. Och mums! Men även mozzarella, fetaost osv.
  • Baljväxter. Kikärtor, bönor… Kokta kalla i en sallad, varma som tillbehör. Mixade som sås/dipp. Gröna bönor och ärtor till maten!
  • Mejeriprodukter såsom kvarg och keso. Kvarg äter jag absolut dagligen. Mellanmål, frukost, efterrätt. Med bär, grönsaker. Som grund i en kall sås till mat. Så användbart och gott. Och jag som inte ens gillade kvarg innan. Haha. Nu äter jag det dagligen och kan längta efter det.
  • Proteinpulver. tar med detta på listan för om man har svårt att öka upp sitt protein så kan man berika måltiderna med proteinpulver. I början skulle vi göra det till varje mål och det gjorde jag. Men gott är det inte! Jag fick se det som en medicin som skulle ätas, och så bara gjorde jag det.
  • Proteinbars. Finns både som ”godis” med choklad/nötsmaker eller som jag gillar bättre – som köttbars se nedan.

Varning för massa bilder.. ☺️ På alla försöker jag visa min tanke med protein som huvudrollsinnehavare på tallriken, medan pasta, ris, sallad, osv får ta en mindre roll i målet. Ser ni?

Vit fyrkantig skål med äggröra, tre köttbullar och en grön kvist

Så.. det var min proteinlista. Tycker ni det är svårt? Jag undrar just det, hur ser ni andra på proteinet i kosten. Mitt tips blir ändå, att försöka tänka ut proteinet i kosten först, och sedan lägga till det andra.

Idag blir det fläskpannkaka som just nu väntar i ugnen. Ägg, mjölk inuti och bacon till. Gott och proteinrikt.

Ha en fin kväll fina ni! Nu vilar jag min röst lite till…

L

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.