Hej mina vänner! Hur är er dag idag? Mår ni bra? Jag mår fint. Semester för min del, mycket härligt, men lite dubbelbottnat. Jag fungerar nämligen allra bäst på vardagar avseende mat och mående. Det blir perfekt när jag har mina tydliga mattider och rutiner. Värre är det på helger och ledighet, då är jag inte lika noga med det och så händer något oförutsett såsom att barnen och därigenom vi sover längre på morgonen så att jag missar min första mattid, eller så kommer någon förbi med en kaka…

 

Ja listan kan göras lång på vad som inte fungerar när jag är ledig. Men så klart är det underbart med ledighet. Och jag får se det som en utmaning att ha semester på riktigt för första gången som opererad!

 

Idag tänkte jag berätta lite om flytkost. På Aleris i Skåne har man satt upp rutiner för hur man som opererad ska äta och leva första tiden efter op, eller ja, hela livet egentligen. Om man jämför med andra klinker så är de nog ganska ”hårda” i sina regler, och en gång när jag frågade dem om det så svarade de enkelt; ”ja, men vi har också en av den bästa statistiken på komplikationer”. Så…jag tänker att de vet. Och jag litar på dem. http://www.alerisobesitas.se

 

 

Så jag har följt deras råd ganska väl, förutom lite fusk här och där 🙂

Ett av reglerna är att man efter operationen ska äta flytande kost i 2 veckor. Magsäcken har ett stort sår som måste få läka lugnt, och läka lugnt gör den inte om den får fast föda som ska finfördelas och processas. Så allt man intar ska vara så pass flytande att det kan passera ett sugrör.

Mellanmålssmoothie gjord på banan, kvarg, passionsfruktstoppar, mjölk.

6 mål om dagen innebär frukost, lunch, middag och 3 mellanmål. Så vad äter man? Jo soppor och smoothies av olika slag. Jag hade ju levt på Modifast i 2,5 vecka så om jag ska vara ärlig så var den kosten underbart ljuvligt god. Äntligen riktig mat och riktiga smaker…. Det första målet jag åt överhuvudtaget var filmjölk med kanel på Aleris Kristianstads operationsavdelning, dagen efter operationen.

 

Väl hemma åt jag soppor av olika slag, dels de jag hade förberett och gjort själv. Men jag köpte också färdiga soppor, tex Kelda och mixade ner extra protein.

 

Därför ytterligare en utmaning är att man ska proteinberika precis allt man äter. Vi ska välja proteinrika livsmedel och dessutom äta tillsätta proteinpulver. Detta är det pulvret som min klinik rekommenderade:

 

Proteinpulver sägs smaka ingenting. Men det är lögn. Det smakar någon metallisk smak som gick an ett par dagar men sedan klarade jag inte av det. Det tog över all annan smak. Och dessutom så skar den soppan om soppan var tillräckligt varm eller värmdes upp efter ett tag (eftersom en portion på ca 1 dl tar 45 min att äta i början så springer man till micron ett par vänder och värmer på, annars blir maten alltid för kall och tråkig). Så efter någon vecka så tänkte jag om. Jag blandade proteinpulver med lite kallt vatten och drack det som en shot innan maten istället. Genom att hålla för näsan kan tilläggas, men jag är som ni säkert vet nu, en mes vad det gäller att äta mediciner/brus etc. HATAR DET!

Keldas tomatsoppa, med rått ägg och en bit köttfärslimpa nedmixad.

 

Pumpasoppa med en klick kvarg och chiliolja

Till frukost och mellanmål åt jag olika former av hemmagjorda smoothies, filmjölk, yoghurt, färdigköpta kvargdrycker, egengjord juice (någon gång bara för att få smaka något annat – annars är det egentligen inte rekommenderat eftersom det innehåller mycket socker och inget protein)…

 

 

Efter två veckor var jag vansinnigt trött på flytande mat. SÅÅ tråkigt. Smakade samma alltihopa.. Så jag fuskade, och bytte ut ett mål/dag till mosmat, redan efter 10 dagar. Det var så gott att få tugga. Så gott. I slutet där kunde jag ligga och drömma vackra drömmar om knäckebröd. Jag började dock INTE på knäckebröd, för det får man inte äta förrän efter 5 v efter op. Men jag drömde om det. Men min första mosmat gick inte heller av för hackor; en krämig äggröra med svartpeppar!  Åh… 🙂

Jag kommer berätta mer om mosmaten i ett annat inlägg. Håll utkik efter det.

Man skulle kunna tro att jag var helt trött på flytande mat efter dessa veckorna men det var helt ok. Jag har fortsatt äta soppor och smoothies sedan dess så jag blev nog inte så skadad ändå.. hehe.

 

Ha en riktigt fin dag, alla ni där ute. Var rädda om varandra!

Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg