Söndag morgon! Solen skiner i Skåne och familjen har en ledig dag tillsammans. Äldste sonen är på scoutläger och ska hämtas idag, annars har vi inte mycket på agendan.

Igår slog det mig att min favoritsyssla är faktiskt att greja en massa i köket. Min man låg på golvet och min yngste son ritade vid köksbordet, medan jag pysslade i köket i flera timmar. Då mår jag som bäst.

Hade lite bubbel i glaset och musik i bakgrunden också! Men det måste vara när jag själv känner för det. Inte med stress eller tvång. Utan när jag själv får feeling och vill laga en massa gott.

Kyckling, surdeg, pumpa, äppelmos och lussebullar

Så igår på eftermiddagen fick jag alltså feeling. Förberedde en hel kyckling och stoppade ner i Crock-Poten. Lade morötter och lök i botten. Gjorde en blandning av smör, kinesisk soja, svartpeppar, vitlök (mycket!), muskotnöt och någon ”steak-krydda” jag hade i kryddskåpet. Smörjde in kyllingen och satte igång slowcookern.

Sedan sköter den sig ju själv. Av stekskyn gjorde jag sedan en mumsig sås med grädde och lite extra kalvfond. Och ris till.

Men för att få lite krispigt skinn så lade jag in den i ugnen på hög värme i cirka 8 minuter på slutet!

Så himla gott! Och de morötterna som legat i 4 timmar i botten på kyckling… Ah men herre gud vad goda!

Blev också sugen på surdegsbröd

Så jag tog fram min surdeg från kylen. Den står alltid där. Alltid redo :-). Då är den ”vilande” men när jag tar fram den vid varma spisen så väcks den till liv och börjar bubbla härligt. Matade den med cirka 0,5 dl vetemjöl och lika mycket vatten.

Sedan gjorde jag mitt surdegsbröd som jag även gjorde för ett par veckor sedan. Så enkelt och verkligen lätt att lyckas med. Recepten kommer härifrån och jag har följt det ganska exakt. Med bakning är det ju extra viktigt.

Med matlagning följer jag mycket sällan recept, har det mest som inspiration. Men bakning är ju annorlunda.

Även denna dag tog jag halva receptet. Och det blir lagom till ett bröd i form och ett bröd direkt på bakplåtspapper.

Det är lite pysslande

Men så värt det. Egentligen inte svårt alls. Och igår tog det mig totalt 20 min att förbereda. Och idag på morgonen var det bara att grädda. Så det är inte svårt. Bara lite olika moment som ska göras. Jag sätter ugnen på 275 grader och när den är varm så tar jag ut formarna från kylen. Har en jäskorg men tycker deg så lätt fastnar i den så jag använder en mjölad ugnsform istället.

Och så häver jag ur degen på plåten, skär några snitt i den och sätter in plåten. Svårt att säga hur länge den är inne, 20 min kanske? Men jag tittar ofta och vet att den är klar när den fått en bra skorpa och det låter ihåligt när man knackar på den. Men tycker man att det är lite för svårt så kan man sticka med en termometer. brödet ska vara cirka 98-99 grader varmt.

Kan skära i det nästan direkt och så blir det så här mumsigt! Första skivan bara med smör och flingsalt på direkt vid köksbänken!

Sedan åt jag riktig frukost med pålägg och ägg och kaffe. Inget som slår det här 🙂

Detta inlägg blev ju tokigt långt, som det ofta blir med mig… Så imorgon bjuder jag på resten av mitt lördags-köks-pysslande!

Ha en riktigt fin söndag!

kram

Louise

 

5+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.