Hej på er alla fina!
Har ni en skön söndag? Jag har det fint, känner mig väldigt nöjd att jag startat denna blogg. Har hört några flera via mitt Instagramkonto @livmedsleeve att ni läser denna. Men jag ser er inte! Släng gärna iväg en kommentar om ni kan. Jag vill gärna veta vem ni är! 😉

Om man läser bloggen i följd på startsidan så kan man inte kommentera, man måste trycka sig in på ett inlägg, och längst ner där, kan ni skriva en trudelutt om man vill.

 

Som bariatriskt opererad (Gastric Sleeve eller Gastric Bypass) så finns det en effekt/biverkan som man kan drabbas av, som heter dumping. Det är vanligast för de som gjort en Bypass, men även en Sleevad kan känna av det.

 

 

Om vi äter för fet mat, för söt mat, för dåligt tuggad mat eller vissa andra kombinationer, så finns risken att vi får dumping. Som opererad, har man ju en helt borttagen, eller nedsatt funktion av sin , magsäck. Normalt sett så börjas maten redan i magsäcken spjälkas, finfördelas och behandlas så att när maten kommer ner i tarmen så finns inga bitar kvar och saltsyran som utsöndras i magsäcken har börjat processen så att kroppen kan tillgodo se sig alla proteiner, kolhydrater, vitaminer, mineraler och fetter. Eftersom vi har en helt eller delvis borttagen magsäck så blir inte denna process startad i samma utsträckning som tidigare, och maten kommer ner till tunntarmen oprocessad. Detta gillar inte tarmen.

 

 

Får man en dumping, så blir man kallsvettig, yr, illamående, får hjärtklappning, blir trött eller skakig, vissa får diarré efteråt. Det är inte farligt och det går ofta över inom en timme, men det är ganska obehagligt. Och om jag ska vara ärlig, så är denna effekt lite bra ibland. Den gör oss påminda om att vi ätit fel. Och förhoppningsvis ger denna känslan oss bättre val för framtida måltider.

 

 

Dumping är vanligast vid Gastric Bypass. Och den är väldigt individuell. Vissa opererade känner av minsta lilla fett eller socker. Andra kan äta en pizzaslice med en kula glass på, utan bekymmer. Som Sleevad är det lite mindre risk för dumpingen eftersom vi ändå har en bit av vår matsäck kvar. Men som sagt, allt är väldigt individuellt.

 

Jag har fått Dumping ett par gånger. Oftast kommer det om jag är lite för hungrig, äter sedan lite för snabbt och äter lite för fet eller söt mat. Första gången var när jag var 6 veckor efter min operation, jag hade precis börjat med vanlig mat efter mosat-perioden. Vi var i Tyskland och jag beställde en alkoholfri öl som jag smuttade på innan maten (första gången jag drack någonting annat än vatten eller smoothie efter operationen) och sedan kom maten in. Det var en tysk (=STOR) portion, som jag delade med mina två barn. Inget konstigt med det, så gör jag fortfarande på restaurang med barnen. Men jag gjorde misstaget att lägga över mat till deras två tallrikar, och satt kvar med alldeles för stor portion på min tallrik.

 

 

För mig är då risken att jag äter för snabbt och äter för mycket. Jag tycker det är perfekt med min lilla mängd mat på min lilla tallrik, så att magen/ögonen ser att snart är maten slut. Det är på något vis lättare att lyssna på mättnadskänslorna då. Men denna gång gjorde jag inte det. Och det var gott, ska jag säga. Och det betydde att jag åt några tuggor för mycket innan jag sa stopp. Usch…

 

 

Det kändes dessvärre som när man druckit alldeles för mycket alkohol som ung. Snurrig, illamåendes, hjärtklappning, yr, svettig… Var bara tvungen att gå ut och gå gatan fram och tillbaka ett tag innan det släppte. Gick sedan hem till hotellet och lade mig…

 

 

Sedan dess har det aldrig varit så illa någon gång. Jag tror att kombon med ölen och för mycket mat för snabbt var illa. Någon gång har jag fått känningar, men oftast då om jag kombinerat ”lite för hungrig” med ”lite för snabba första tuggor”.

 

Mina bästa tips för att undvika dumping är;

  • lägg upp din vanliga portion på en lagom stor tallrik
  • ät aldrig för hungrig, alltså var noga med dina mellanmål och max 3 h emellan måltider
  • ät låååångsamt de första tuggorna. För mig kan jag äta lite snabbare sedan på slutet, men inte i början. Och aldrig någonsin snabbt de första 4 månaderna efter operationen
  • om du är sugen på något sött, tex en bit choklad, ät den i samband med din vanliga måltid, tex på slutet, inte helt för sig själv
  • håll dig till våra rekommendationer
  • så klart, håll dig till våra rekommendationer ang portionsstorlek och proteinfokuserat.

 

 

För mig är det härliga att jag kan äta allt. Att jag aldrig mer måste ha ”diet” och säga nej till visa livsmedel/maträtter. Men jag måste vara försiktig, och det är ju bra.

 

Det var mina tankar kring Dumping. Hur har ni andra det? Vad kan ni inte äta?

Ha en riktigt fin dag, i Skåne skiner solen!

Kram på er alla fina!

 

3+

Kommentarer

Jag kom hit när jag sökte på dumping och gastric sleeve. Jag ska göra en sådan operation då jag gått upp 125 kilo av psykmediciner.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.