Godmorgon!

Idag börjar jag jobba igen, efter min semester. Våra pojkar är ledig en vecka till med hjälp av mor- och farföräldrar och moster och kusiner. Tur man har så fin back-up som vi har ♥.

När jag blev opererad så fick jag information om att en av de gyllene reglerna som gäller som Gastric Sleeve-opererad är att jag inte längre får lov att dricka till maten. Varför? Jo, tvärtom vad jag själv alltid trott så äter man mer om man dricker till maten… Tidigare trodde jag alltså tvärtom. Jag har alltid druckit väldigt mycket till maten. Trodde att jag blev lite mätt på drycken och därför åt mindre. hahaha.. Det är precis tvärtom!

ett glas vatten
Ett glas vatten, inte att förringa!

 

Om jag dricker till maten så ”sköljer” jag ner maten så att den snabbare kommer ner i tarmen, så är det för alla. Vad händer… jo magsäcken blir tom snabbare och jag kan dels orka mer under själva måltiden och dels så blir jag snabbare hungrig efter ett tag.

När jag nu vet varför jag inte får dricka till maten, så är det inte så svårt att låta bli. Men jag trodde det skulle bli svårt. Har alltid varit törstig till maten, har kunnat bälga i mig både 2 och 3 glas till middagen, utan problem.

Men det är inte så svårt att låta bli. Dels för att jag har bestämt mig för att inte göra det och dels för att jag numer är bättre på att dricka mellan måltiderna. Att dricka mycket är ju också en av mina gyllene regler. Minst 1500ml vatten ska jag få i mig på en dag. Och för mig brukar det bli närmre 2000ml på en dag.

Jag får ”lov” att dricka fram till maten men inte till mat och inte heller 30 min efter maten. Efter 30 min ringer mitt alarm på telefonen, och jag vet att det är dags att börja dricka vatten. Då har jag min flaska påfylld med 600ml vatten och den ska vara slut till det är dags att äta nästa gång.
Detta tips använde jag mig stenhårt av de första 6 månaderna, nu går det mer på rutin så alarmet måste inte sättas på lika ofta nu för tiden. Jag blir alltså väldigt törstig efter ca 30-40 min, så det kommer naturligt att jag ska börja dricka då. Mer om detta i ett annat inlägg.

Det jag hade bekymmer med i början var kaffet… Jag älskar kaffe och efter operationen så fick jag inte riktigt ihop när jag skulle dricka kaffe. Jag hann liksom inte med. 30 min efter en måltid måste jag ju dricka vatten, och det blir minimagen rätt mätt på, så då blir jag inte sugen på kaffe. Och precis innan en måltid är man heller inte så sugen på kaffe, då är man ju hungrig… Dessutom är det ju så himla gott med något till kaffet, håller ni inte med? En slät kopp kaffe är rätt tråkigt, det har jag alltid tyckt!

 

kaffe
Kärleken till en kopp kaffe med mjölk…

Så jag saknade mitt Java… Cirka 3 mån efter operationen pratade jag med min dietist Joanna och frågade om man fick lov att fuska ibland, genom att dricka kaffe till ett mellanmål. Hon sa att det kan man ju ibland, bara man håller reda på att man plötligt inte börjar äta mer. Hon sa också att vissa torra mellanmål tex ett knäcke med pålägg är ju väldigt ”torrt” mellan andra är mer ”blöta tex gröt med mjölk eller kvarg med bär. Så om jag skulle ta ett knäcke med en kopp kaffe till så är det ju ungefär som att jag äter gröt med mjölk (förstår du hur hon menade?) så det tog jag fasta på. Så sedan dess fuskar jag varje dag genom att dricka kaffe till mitt mellanmål på fm kl 9 och ibland en gång på eftermiddagen. Men jag gör inte det på de andra ”riktiga” måltiderna.

 

kaffe och knäcke
Kaffe och knäcke med skagenröra och gurka!

Och detta funkar utmärkt för mig!

Ett annat fusk jag gör är med vinet. Vin är ju SÅÅ gott till mat. Så serveras det vin så dricker jag ett glas innan maten och lite grann till, till maten. Funkar perfekt. Jag äter inte mer så därför fungerar det för mig. Men jag har inte en enda gång sedan operationen druckit vatten till maten.

Ett glas kallt vin och chips. Njutning fastän det inte är ett nyttigt proteinrikt mellanmål!

 

Nu får ni ha en fin dag! Är ni lediga eller jobbar som jag?

För mig ska det bli kul att komma tillbaka till mitt rum på Mama Mia och träffa mina fina patienter igen. Jag älskar mitt jobb som barnmorska och skulle inte vilja byta bort det för något!

kram på er alla fina

Louise

 

 

Kommentarer

Hej, jag är i slutet på tredje månaden nu. Har inget problem med vatten mellan måltiderna, små klunkar kan jag dricka många åt gången nu. Man måste ju lära minimagen…….
Vin känns surt i matstrupen fortfarande, men det gör inget, saknar inte vinet än.
Jobbar 24 timmars arbetspass (incl. 6 timmar sova/jour) det känns jobbigt med att äta var tredje timme och sitta ner i lugn och ro 20 minuter och tugga ordentligt. Men det är det jobb jag har, så jag får vänja minimagen vid det med.
Ha det bra! Äntligen lite kyligare i Helsingborg……kram

0

Heja dig! En stor ”kulle” var cirka 5 mån – då började jag kunna äta liiite snabbare och även dricka lite mer åt gången!
Förstår att det är tufft med sådant jobb. Kul med Helsingborg, det är min barndomsstad!
Bra jobbat!

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg