Hej på er!
Min bror är, som sagt, ganska nyopererad med en Gastric Sleeve och jag har skickat lite matnyttig (haha!) info om hur jag tänker kring mat och mellanmål som Sleeve-opererad. Så jag bjuder även er på dessa tankar!
Idag blir det om min Sleeve-matdag. Hur jag planerar mina måltider och mina tider kring dem.
Jag äter 6 ggr/dag på jobbdagar. Och cirka 5 på lediga dagar.
När jag jobbar äter jag kl 06.30, 09.30, 12, 15.30, 18 och 21.
När jag är ledig hoppar jag över målet tidiga målet men ofta brukar det bli ett mitt-emellan-mål på em där det kanske blir lite vin och lite snacks istället 🙂 som ett mini-mellanmål. 

06.30

Här äter jag någon dryck av något slag. Inte en hel måltid men det räcker för mig. Är inte hungrig så det blir mest något för att inte magen ska vara tom inför jobbet. Varannan dag innebär det Movicol utrört i vatten och sedan utblandat i lite päronyoghurt. (bara för att jag ska få ner det överhuvudtaget blä…). De andra dagarna tar jag lite äppelmos med mjölk eller mixade jordgubbar från frysen (upptinat) med lite kvarg eller mjölk. Ibland ett finncrisp m smör och ost.
 
Alltså väldigt liten portion, men det passar mig då.
 

09.30

På jobbet blir det alltid en knäcke med smör och ost. Eller något annat medhavt pålägg. Hemma på helger blir det oftast en mjuk macka med smör och massa pålägg. Skinka, skagenröra, ost, grönsaker, rostbiff… you name it. Ibland några bär till. Här äter jag också mina Baricol-tabletter och dricker kaffe till. Vi ska inte dricka till maten men cirka 4 mån efter min op tog jag ett beslut om att jag kommer fuska med detta. Jag saknade mitt kaffe för mycket.  Annars dricker jag aldrig till maten.
En kopp med kaffe, ovanpå ligger ett knäcke med keso på

12

Lunch. Oftast rester från middagen dagen innan. 
 

15.30

Mellanmål. På jobbet har jag alltid medhavt mellanmål med mig. Alltid. Dessa förbereder jag oftast på söndagen. Gör 3-4 stycken. De håller sig bra i kylen. Antingen har jag kvarg med tillbehör eller plockat av något slag. Ytterligare ett mail kommer på detta senare. Hemma på lediga dagar är det oftare ett knäcke med pålägg. Eller äggröra med tex några köttbullar. Kvargburkarna är mest på jobbet. Ibland blir det en mini-middag. Om jag t ex inte ätit så proteinrik lunch så kan jag nästan känna i kroppen att jag behöver protein och ofta någon varm mat. Så då blir det inte knäcke eller smoothie utan hellre äggröra, eller lax eller köttbullar eller lite överbliven stekt kycklingfilé… alltså lite samma som jag brukar ta till lunch eller middag men lite mindre utav det.
 

18

Middag. Samma som familjen. Ta ofta minimalt med pasta, ris eller potatis. Ofta inte alls. Kör på kött/fisk och grönsaker och sås. Lägger upp på assiett, mest för att det ser så löjligt ut med en ministorlek på en stor tallrik. Tar smör på potatis och grönsaker. Tänker ALDRIG på kalorier. Kör på det som är gott. Tar massa parmesan på maten. Äter långsamt. Speciellt de första tuggorna. Om jag håller på att bli mätt så väntar jag läääänge på nästa tugga för bara en liten tugga för mycket kan lätt göra att jag får ont i magen.
 
En ny sak är att jag äter allt det goda först. Förr sparade jag det godaste på tallriken till sist, av någon anledning, men nu gör jag precis tvärtom. Det godaste äts upp först!
 

21

Kvällsmål. Mitt godaste mål på dagen. Här kan jag äta mer än andra måltider. Och njuter av det mest. Kanske för att barnen är lagda och lugnet har lagt sig och jag äter extra långsamt. Äter oftast en macka/knäckebröd med pålägg. Eller plocktallrik med charkprodukter och oliver. Någon chokladbit på slutet? Ostkaka.. Äppelkaka.. 
 
 
Mitt största tänk angående min matdag är att jag försöker att aldrig småäta. Äter inte en enda tugga som inte innebär ett mål. Men jag äter onyttig mat ibland. Absolut. Men sparar dem till själva mellanmålet. Så är det en kaka eller lite chips eller lite choklad så tar jag det i samband med mitt mellanmål. Om vi är lediga och ska fika så tar jag kanske 4 oliver, 2 bitar parmesan OCH en kaka. Eller en wienerkorv och SEDAN på slutet en sked glass. Eller några skivor Parma med mozzarella och sedan lite chips. 
 
Thats all folks!
Senare i veckan får ni tips på bra mellanmål, både i början av resan och som funkar sedan, resten av livet!
Kram på er!
Louise

Kommentarer

Ja jag måste det för att det ska fungera. Hade även lite problem innan op..😞 men nu har jag accepterat att det får bli så här ☺️
Kram
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg