Hej på er!

Idag bjuder jag på en riktig smarrig sak. Kastanjer!

Alltid varit fascinerad av ”chestnuts” från julsången. Och för några år sedan hittade jag det i en Hemköp-butik i Malmö. Köpte hem och sedan dess är jag helt såld. Vet ärligt talat inte om detta funnits i butikerna här i Sverige förr, ingen aning. Vet ni?

Men där kring 2008 provade jag alltså för första gången och älskar det sedan dess. Äter det alltid flera kvällar kring jul och nyår och ikväll tog jag de sista i påsen jag köpte innan jul.
Har ni provat någon gång?

Man köper det i vanliga livsmedelsbutiker, i grönsaksavdelningen. Ganska lika hästkastanjer, sådana vi har ute i träden, men det är absolut inte samma sak. De går nämligen inte att äta. Dessa ätbara kastanjer är lite mer platta och har en topp, som inte hästkastanjer har.

Välj dem som ser blanka och stora ut, inte torra och matta. Jag orkar cirka 5-6 stycken som mellanmål/kvällsmål nu för tiden med en minimage. Men förr åt jag minst det dubbla.

Man skär ett kryss uppe i dem med en vass kniv. Akta er så att ni inte slinter, det är lätt hänt! Här har jag ställt dem i ett fat med grovsalt i botten, men det går lika bra med tex lite knycklat aluminiumfolie, det har jag gjort när saltet är slut. Ps. du kan dock återanvända grovsaltet till nästa gång så släng inte ut det när du är färdig!

Jag brukar köra dem i 200 grader i cirka 20 min, inte så noga faktiskt exakt hur lång tid de är inne. Akta er, de är väldigt varma. Sedan gör jag en lite skål med riktigt smör och strör på flingsalt på smöret. Och sedan kommer pillet.

Jag för denna mat får man jobba lite för. Men det är perfekt med en minimage. Lagom långsamt äter man då nämligen!

Det finns ett tjockt och ett lite tunnare skal. Båda ska bort. Man kan äta dem med det tunna skalet kvar men det bästa är när man får ut hela ljusgula nöten/kastanjen. Ser ut som en hjärna faktiskt. Och så doppar man dem i smöret m salt och mular in den i munnen. Så gott.

Smakar lite nötigt, smörigt, mjukt och härligt. Obeskrivlig smak.

Ni måste prova!

Efteråt ser min tallrik ut så här:

Näringsmässigt påminner de om en nöt men inte alls så fet och kaloririk. Lite vitaminer får man i sig i form av bland annat c-vitamin. Men vet ni va? Jag äter dem inte alls för att de ska ge mig fantastisk näring. Jag äter dem för att de är så vansinnigt goda!

Prova och berätta vad ni tycker. Snälla!
kram på er!
Louise

Ps. Har ni tänkt på att det finns en kastanj som Emoji på telefonen? Bland livsmedel ligger den och finurlar. Så fast den är så ovanlig här så att många inte ens vet att man kan äta dem, så finns de som Emoji. Kul Kuriosa va!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg