Skrev flera inlägg om mina tankar som barnmorska kring övervikt och hur det är skillnad i mitt arbetsliv som opererad eller inte. Idag tänkte jag bjuda på hur det är att vara gravid som överviktsopererad.

Jag genomgick mina egna två graviditeter innan operationen så jag var ganska överviktig i båda graviditeterna. Men jag träffar ju ofta patienter som genomgått en operation och som sedan blir gravid.

Är det farligt?

Nej farligt är det inte. Tvärtom skulle jag säga. Det kan vara farligt att vara väldigt tjock när man är gravid. Det ökar risken för massa komplikationer att vara överviktig och gravid. Så det är mindre risk att vara överviktsopererad och gravid än att vara gravid som överviktig. (haha, det blev en konstig mening…) Men allt är ju statistik, som ni vet. Allt jag skriver här är inte sant för alla. Men detta blir en blandning av min egen erfarenhet och fakta som finns.

Bild av en gravid mage, grön tröja

Lättare att bli gravid

Många ökar chansen att bli gravid när man minskar i vikt. Äggstockar väcks ofta till liv och om man haft en svårighet att blir gravid brukar det bli lättare. Så de som haft en oregelbunden mens och en utebliven eller märklig ägglossning blir plötsligt superfertil och gravid. Inte alla så klart. Men ofta blir det så. Fantastiskt ju!

Dock som jag skrev tidigare så rekommenderas man inte bli gravid för tätt inpå en operation. Men det kan ni som sagt läsa mer om i tidigare inlägg.

Om man nu är opererad och blir gravid?

Så blir det ofta precis som vanligt. Man tar lite extra blodprover för att titta på om man skulle ha någon vitaminbrist. Men ni tar väl era Baricol? Det ska man fortsätta med under en graviditet, att ta sina vitaminer och mineraler, menar jag! Superviktigt! Annars behöver man egentligen inga extra tillägg för att man gjort en Sleeve eller Bypass. Jag upplever inte heller att de som gjort en operation mår bättre eller sämre i sin graviditet. Mer illamående? Mer sura uppstötningar? Kanske för några men min erfarenhet säger inte att det oftare är så.

Finns det saker man ska undvika?

Ja, sockerbelastning/glukosbelastning gör man inte som Sleevad eller Bypassad. Man få istället sticka sig själv i fingret några gånger per dag, under ett par dagar mitt i graviditeten (och ibland i början) för att se om man har en ökad risk för att utveckla diabetes. Annars kan man leva som vanligt som gravid och överviktsopererad.

Extra kontroller?

Ja man brukar erbjudas ett Tillväxt-Ultraljud i slutet av graviditeten för att se att fostret växer ordentligt. Men det brukar det faktiskt. Annars kan man gå in i förlossning som vanligt och man kan leva på som vanligt.

Så egentligen så är det inte konstigt alls att vänta barn när man gjort en Sleeve eller Bypass. Brukar fungera utmärkt! Har ni några frågor på detta så svarar jag gärna. Och tryck gärna tummen upp om ni gillar inlägget!

Ta hand om er!

Kram Louise

 

19+

Kommentarer

Gjorde min sleeve dec 19, främst av anledningen att vi önskar ett syskon till vår blivande 5 åring. Sagt och gjort, blev gravid redan i juni som desvärre slutade i ett utomkvedshavandeskap med allt vad de innebar. Men idag väntar vi en ny bebis har precis passerat v12 och blev fertil igen. Vilken vinst, kan inte tacka denna operation nog. Både mående psykiskt och fysiskt och lyckats bli gravid. 🙏🏻❣️

0

Hej jag har gjort min operation 22 mars 2021 och snart är det två månader men jag undrar en sak medan ni kanske vet mer jag har pcos och hormonella förändras allt och man kan bli gravid elrlr efter 1 år

0

Det var då gastric slevee jag gjorde men jag ville bara veta kan man bli gravid och går man upp i vikt I gravitet eller man äter samma när man e gravid

0

Hej! Du undrar om man kan lättare bli gravid? Ja övervikt påverkar våra hormoner så många kan lättare bli gravid efter en operation egna viktnedgången. Och när man blir gravid så fortsätter man äta såsom man gjort innan, och ska hela livet. Men såklart kan man må illa eller liknande så att man behöver ändra sin kost lite tillfälligt, men det kan din barnmorska och /eller en dietist hjälpa dig med. Stor kram Louise

0

En kvinna som gjort gastric sleeve gick ner i vikt men efter graviditet och ett år efteråt har hon gått upp. Hur kan det blir så med minimage?

0

ja det är en svår fråga att svara på så här. Men jag kan skriva ett längre inlägg om det längre fram, så håll utkik! Kram på dig!
Louise

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.