För många många år sedan såg jag ett Oprah Winfrey-program. Kommer inte ihåg vad det handlade om men då beskrev de att om man hade ätit som en Fransyska så hade vi överviktiga gått ner i vikt. Och jag kommer ihåg att jag tänkte; det hade varit drömmen!

Men det går ju inte utan en operation. Ingen klarar att äta så lite hela tiden, och gå runt hungrig…

Och hur äter en Fransyska då?

Allmänna uppfattningen är nog att en Fransk kvinna äter lite men riktigt bra mat. Kvalitet framför kvantitet. Och njuter av maten. Och dricker ofta lite vin till. Bra mat. Men lite. Äter ofta ganska långsamt och riktigt känner in varje tugga.

Kommer ihåg i TV-programmet att de pratade om att en ordentlig bit parmesan med ett halvt äpple och ett glas rött vin kunde vara en typisk måltid (alltså det vet jag ju inte helt men…) och jag kommer ihåg så väl att jag tänkte

Tänk om man kunde nöja sig med det och vara mätt…

Och idag slog det mig…

Jag äter faktiskt lite som en Fransyska nu för tiden!

Jag äter ganska små portioner. Väljer ofta riktigt god mat; nöjer mig inte med vad som helst. Njuter av mat något kopiöst. Äter långsamt! Unnar mig, varje dag!

Men jag var tvungen att googla det. Jag googlade äta som en Fransyska och så kom en rätt talande artikel upp. Om just fenomenet ”Äta som en Fransk kvinna”. Hur man kan gå ner i vikt genom att äta på det viset. Nu är det ju så att jag hade ALDRIG klarat äta som jag gör utan min operation. Ingen kan gå runt att äta så lite utan att vara hungrig, om man som jag; var överviktig.

Men tanken är ganska intressant! Tycker ni inte?

Artiklen pekade på 14 saker man kunde göra för att Äta som en Fransyska. Och dessa var det:

Äta med andra – alltså äta långsamt. Det gör jag! Äter inte alltid med andra. Men äter långsamt, det gör jag! Strunta i mellanmål – detta gör jag absolut inte! Tvärtom. Äter 6 ggr per dag. Men små rätter och gärna delikata sådana – Det äter jag varje dag! Och småäter gör jag icke. Plan har jag varje dag – planerar mina måltider, köper hem sådant som passar just mig och min minimage och förbereder mellanmål varje dag.

Jag väljer också gärna äkta råvaror

Har fullfeta produkter och letar inte light någonsin. Jag lagar också gärna mat helst från grunden. Jag slutar äta i tid och säger absolut fet-nej till dieter. Och jag har absolut inga förbud för mig själv. Jag njuter av mat och choklad och vin och lyxiga livsmedel.

 

Promenerar gör jag, tränar inte ordentligt som jag borde. Men går, gör jag mycket! Jag är också noga med mitt vatten, mellan måltiderna. Jag njuter av att handla och planera mat och middagar. Och jag tar gärna tips från andra. Älskar att följa inspirerande konto på tex Instagram och bloggar. Min kollega Ursula här inspirerar mig mycket med sina fina matbilder!

Slutligen; jag ser verkligen mat som en njutning! Jag har helt kommit ifrån att mat är synd och skam. Mat är byggstenar för min fantastiska kropp och ger mig näring till mina tankar och mitt liv.

Så jag är alltså en Fransyska!

Visste ni det? 🙂 √ på den!

Bjuder till slut på lite bilder som verkligen kan räknas som ”Fransyska-mat” enligt mig!

Först en bit kyckling inlindad i salami Milano, ris, grönsaker och lite sky från kycklingen. I en lagom portion för mig.

Och här har ni en avokadohalva med en röra på creme fraiche, löjrom, hackad rödlök och dill, en västerbottens”cigarr” i smördeg och lite tomater.
Här har ni min Proteinlökspaj med avokadosallad

Här nedan har ni samma paj (brukar alltid ha dessa i frysen, perfekta som mellanmål eller en lunch) med lite skinka, mozzarella och tomater.

Och till slut, en riktigt härlig tallik:

Salami och parmaskinka, två bitar melon, marinerade oliver, basilika och ostbitar! Oj vad jag blev sugen på precis detta just nu!

kram på er!

Louise

 

 

Kommentarer

Håller med dig Louise, till 200%. Kommer ihåg …äta som en fransyska, det var drömmen och efter flera försök gav jag upp. Gå hungrig hela dagarna som överviktig har man gjort ofta, varje ny diät! Egentligen hela tiden. Hungrig och dåligt samvete.
Det bästa jag gjort i mitt liv är sleeven för två år sen.
Lyckliga alla ni som gjort sleeven 20 år tidigare än jag! (Är 62)
Kramisar
Lotta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.