Hej och godmorgon! Har ni det bra idag? Jag har det fint!

Idag tänkte jag berätta lite kring mina ärr på magen!

Jag har fem fina små ärr på magen efter operationen. Ett hål gjordes för att kunna ha en kamera på plats i magen, två gjordes för att ha operationsinstrument på plats i magen och ytterligare två hål gjordes för att spruta in och suga ut gas som hela tiden cirkulerar i buken för att hålla hela magen utspänd och därigenom så ser de bättre vad de håller på med under själva operationen.

Fem ärr med stygn och plåster utanpå det. Här är jag ca 2 dagar efter operationen!

Två ärr är lite större, det som sitter i naveln och ett som sitter på sidan. De är cirka 2 cm breda. Tre är mindre, de ä mindre än 1 cm breda.

Inför operationen bad jag om att få stygn med tråd, istället för agraffer. Agraffer är som häftklamrar. De är säkert hur bra som helst och jag vet ärligt talat inte om stygnen påverkat mina ärr mer positivt än vad agrarer hade gjort. Men min erfarenhet säger att stygn ger fina ärr så därför bad jag om det. Och det fick jag utan problem.

Stygnen satt i cirka 8-9 dagar, sedan drog jag dem själv. Ja, jag är lite knäpp men det gör inte ont och jag har redskap för att klara det själv. Det gick hur fint som helst. Ä man inte barnmorska själv så får man hjälp med detta på sin vårdcentral, både stygn och agraffer. Det gör inte ont, lite sveda och lite obehag under en minut bara. Puff, så är de borta!

Efter stygnen var tagna, hade jag små sårskorpor i cirka 2 v till och sedan dess har ärren varit torra och läkta och fina.

 

 

Här ser ni ärret i naveln

Vi fick rekommendation att tejpa över dem med Steril-strips (kan man köpa på apotek) men jag själv såg ingen mening med det, de satt ihop fint och det fanns ingen risk att de skulle töjas ut och bli breda.

Jag har sedan tidigare ett ärr uppe mot halsen (har tagit bort ett födelsemärke) och det skulle jag tejpat, för jag har sett nu efteråt att ärret blivit onödigt brett. Men det är vid halsen som kan sträcker och drar hela tiden. På min mjuka mage finns ingen risk för sträckning så jag lär helt enkelt bli att tejpa dem!

Man rekommenderar också att man ska tejpa över dem när man är i solen första året och även där har jag slarvat. 🙁 Vi får väl se hur det blir men titta på bilden nedan, visst ser det fint ut? Man ser dem knappt! Och ärret som är i naveln måste jag själv gnugga ögonen för att kunna upptäcka!

 

ärr magen
Så fint va? Har fått rita ringar för att ni ska se dem!
Ärr naveln
Måste dessutom sträcka på den för att kunna se det alls, annars hamnar det bara inuti naveln och ingen kan se det. Praktiskt!

 

Jag tror ärligt talat inte man kommer se ärren alls om ett år eller två. Då får man leta noga! Och det är ju härligt. Men det hade inte gjort så mycket om det hade synts heller tycker jag!

Ha ni en fin dag och ta hand om varandra!

Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg