Inför- och precis efter min operation var jag livrädd! Rädd för att äntligen få denna underbara chans till ett normalviktigt liv och så skulle jag inte lyckas… Tänk om jag skulle förstöra det! Men det gjorde jag inte! 4 år efter min operation så kan jag fortfarande konstatera att jag gick ner över 40 kilo och vägen står fortfarande kvar på den siffran!

 

Varför har jag lyckats gå ner all min övervikt och lite mer därtill? Ja det kan vi ju inte helt veta. Alla har olika förutsättningar i livet, så även i detta. Många tänker att man är så noga med mat och träning men kan kanske inte är helt med på att det finns fler saker som är superviktiga för att förbättra sina förutsättningar!

Före och efter gastric sleeve
Före och efter min sleeve

Jag fick ett antal ”regler” av min klinik att följa efter min Sleeve. Med facit i hand är jag övertygad om att det är just dessa som gjort att jag lyckats!

Här kommer dem!

Regel #1 – Få ordning på måltiderna genom att äta var tredje timme!

Alltid! Inget småätande mellan måltiderna. Planera din mat-dag och håll dig till det. Är du inte hungrig när det är dags att äta, ät lite mindre. Och är du hungrig innan klockan slår mat-dags, drick vatten eller på sin höjd: tidigarelägg din måltid 30 min.

Börja inte tumma på detta. Är du bjuden på kalas med middag planerad kl 17, välj dina mål innan dess så att det passar perfekt till klockan slår fem!

Ofta tycker jag det är så skönt att luta mig på denna regel. Skönt att säga ”nej tack” om det bjuds på godis på jobbet. För jag ska inte äta nu. Och dessutom märker jag ju hur bra min kropp och minimage mår av detta!

Regel #2 – Håll dig mätt och var säker på att du får i dig vad du behöver genom att inte ha dryck TILL maten.

Vätska sköljer ner maten vidare till tarmen och den önskade mättnadskänslan uteblir. Du kommer snabbar bli hungrig igen! För vissa går detta bra, kul för dem. Men för mig är detta det enda som fungerar. Jag får ont i magen av att blanda mat och dryck. Dryck dricker jag mellan måltiderna: minst 30 min efter sista tuggan.

Ja jag gör undantag. Vin försöker jag dricka innan måltiden, men kan skpara en-två klunkar till maten, smaken ihop med viss mat vill man ju åt ibland! Och kaffe äter jag med knäckebröd på förmiddagen. Kom liksom på att om man mixar kaffet med knäckebröd (hypotetiskt alltså!) så blir det som gröt. Och gröt är ju bra… :-). utan detta undantag hade jag förlorat min kärlek till kaffet och det ville jag inte. Men jag gör INGA andra undantag!

Regel #3 – För att vara säker på att du får i dig tillräckligt med vätska, drick minst 2 liter vatten på dag.

Ja i början är detta svårt men nu är det en vana. Och eftersom jag inte dricker till maten så blir jag naturligt törstig mellan måltiderna. Och jag har bestämt mig för att detta ska jag! Kan inte dricka helt vanligt vatten (mer om det kan ni läsa här) men några droppar Lightsaft finns alltid hos mig: på jobbet, hemma och i handväskan ( i små flaskor).

Ha för vana att fylla flaskan redo när du ätit upp och sätt alarmet på mobilen om det krävs. Så börjar du 30 min efter sista tuggan. Inga problem att få i din 2 liter fördelat över dagen, jag lovar!

Men du måste kanske göra som jag: förbereda och tvinga dig till det i början så att det blir en naturlig rutin sedan!

Vitaminer efter gastric Sleeve baricol

Vatten efter gastric sleeve

Louise i grå luvtröja dricker ur grå flaska

Regel #4 – Bygg muskler och håll dig mätt tills nästa måltid genom att fokusera på proteinet i maten!

Protein bygger muskler och gör dig bra mätt. Det ger dig långsam energi så du klarar dig på din lilla måltid och hela vägen tills om tre timmar igen. Bra tips på proteinrika livsmedel kan du läsa här. Och de är inte alltid de du tror!

Proteinlökpajer av Louise på levdittliv.se

Bra mellanmål efter en överviktsoperation

Mellanmål efter gastric Sleeve i Vit fyrkantig skål med äggröra, tre köttbullar och en grön kvist

proteinrikt Mellanmål efter gastric Sleeve

Regel #5 – Slipp vitaminbrist genom att äta vitaminer och mineraler varje dag, livet ut!

Ja så är det. Vi har ett sämre upptag i magen och det är superviktigt att vi fyller på med vitaminer och mineraler. Jag vill inte ha någon brist i min kropp och en eventuell brist kommer lååångsamt så det är inte alls säkert du märker det förrän det är för sent. Och brist i kroppen kan leda till många andra saker såsom håravfall, nedstämdhet, benskörhet, trötthet osv osv! Mitt val är Baricol för då vet jag att jag får en tablett där allt jag behöver ingår. Den är framtagen just för överviktsopererade så jag vet att det är det allra bästa för mig!

Vitaminer och Mineraler efter gastric Sleeve. Baricol

Regel #6 – Håll dig stark och pigg genom att träna regelbundet!

Ja där hittade ni min akilleshäl. Denna är jag inte bra på. Men jag vet att jag borde. Röra sig stärker muskler och skelett. Det är också bevisat bra mot humöret och trötthet! Så rör på er. Bättre lite än inte alls. Och försök hitta något som passar och peppar just dig! Och du kommer nog märka att när övervikten minskar så ökar lusten att röra sig. Träningskläder passar bättre, du orkar mer när du inte har övervikt att släpa runt på och du vill mer!

träning efter gastric sleeve

Vad säger ni? Låter det svårt? Inte alls va? Precis som efter alla operationer så får man förhållningsregler efteråt. Tänk på din operation på samma vis! Sköt dig så kommer det gå bra. Och om någon regel känns för tuff, koncentrera dig på några andra och jobba dig upp till att följa alla.

Vilka regler följer du varje dag efter din operation?

Ha en ljuvlig dag och ta bra hand om dig själv! Varje dag!

Stor kram

Louise

Kommentarer

Tack för superbra tips i punktform. Dessa ska memoreras, printas ut och sättas upp i varje vrå🤓

Tack snälla. Detta är precis vad jag bad dig om. Nu börjar jag på stört med att ställa larm på klockan och göra proteinpajer

Tack för bra och tydliga tips! Jag går och väntar på operationstid till slutet av januari. Jag har redan under hösten börjat förändra, minska portioner, äta oftare, dricka vatten osv. tänker att det ska bli liiiite lättare när det är skarpt läge.
Jättebra att läsa era bloggar för pepp, inspiration och förberedelse 😊
Allt gott/Lotta

Tack snälla! Har äntligen fått tid för operation nu så den 2/2 är det dags! Känns så bra! 🙏🏻🤩

Hej

Jag har BMI 45 och har nu fått remiss till kirurgen för samtal och bedömning, känns spännande och jag tror och hoppas på op. Funderar på att redan nu börja med modifast, för att mjukstarta och förbereda.

@Louise
Jag blev väldigt glad och inspirerad när jag läser dina tips o regler.

@Lotta
Låter ju fantastiskt med op, 2 :a februari är ju bara om ca 55 dagar.

Tack, tydligt och bra. Jag är inte opererad än och full av oro och viss tvivel. När jag läser detta tänker jag att det är ju exakt som man borde göra oavsett om man är opererad eller inte. Så varför är/verkar det vara lättare att följa om man är opererad?

Ja jag förstår dina tankar. Framförallt så handlar det om att operationen tar bort de överflödiga, bland annat, Ghrelinceller som styr hunger och sötsug. Dels så får man en mindre magsäck och får tydligare mättnadskänslor. Men även att man inte mår bra liksom, om man inte gör som man ”ska”. Kroppen ger tydliga signaler på hur det är bäst att leva och så är det upp till mig att ta vara på det och inte pressa mig till äta fel igen. Och sedan för mig i alla fall så blev det en nystart i livet med ett fungerande verktyg (i jämförelse med allt som tidigare inte fungerat)

Kram på dig!
Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.