Tjingeling!

Tänkte uppdatera er med en av mina favoriträtter, Stekt ris.

Rätten stekt ris har alltid cirkulerat i mina kretsar, men jag föll aldrig för den försvenskade versionen men fastnade hårt för den under en av de resor vi gjort till Thailand. Jag brukar där köra Fried Rice w. Vegetables som en sidorätt istället för kokt ris.

Grymma smaker som jag verkligen älskar.

Under en av resorna till Thailand passade jag på att ta en dagskurs i Thailändsk matlagning. Vi prickade rätt dag.

Totalt var vi 4 personer med 2 lärare. Vi kom överens om att vi alla lagade olika rätter ur ”receptboken” så delade vi när vi åt så alla fick smaka på så mycket som möjligt. Stekt ris var inte en av dessa rätter, men den var med i boken vi fick hem.

Under åren så har jag, precis som i Thailand låtit rätten variera beroende på säsong, vad jag är sugen på och ibland vad jag har hemma.

Det finns dock några delar som jag inte tummar på.

  1. Slå riset….Hårt
  2. Fisksås
  3. Ägg
  4. Ris såklart.

När man lagar stekt ris så är en stor stekpanna eller i mitt fall min Muurika att föredra samt att har man möjlighet, använd kanske en stålpanna eller liknande så du kan ha ordentligt med värme.

Receptet för veckans stek ris ser ut så här. Ca 4-6 portioner (Jag höftar mängder när jag lagar. )

Ingredienser
  • 2st Kyckling file
  • 4 port kokt basmati ris
  • 1-2st Ägg (Beroende på storlek)
  • 1 näve strimlad vitkål
  • 1 näve färska bönor
  • 4-6st små smakrika tomater
  • 1/2 – 1 kruka koriander
  • 1/2 chilifrukt
  • 1/2 paprika
  • 1 morot
  • Några champinjoner
  • 1 majskolv
  • Vitlök efter smak ( jag kör kanske 4 klyftor)
  • Fisksås

Jag försöker alltid ha så färska varor som möjligt. Blir alltid en helt annan smak.

Koka riset enligt instruktion och låt det svalna av. Hacka upp alla grönsakerna och skölj. Hacka koriander, Chili & vitlök och lägg dessa i varsin egen skål. Strimla kycklingen i  lagom stora munsbitar.

Värm upp rikligt med olja och fräs vitlöken tills det doftar och vitlöken får lite lätt färg. Tillsätt kycklingen och stek ihop dessa. Slå på några stänk fisksås. Lagom är bäst här.

Stek riset vid sidan och tillsätt ägget. Slå riset ner i pannan och låt det brynas. Vänd riset och fräs nästa sida. Slå på något stänk fisksås. När riset blivit brynt, slå ihop det med kycklingen.

Fräs grönsakerna och chili. När dessa fått lite stuns och färg blanda ihop med ris & kyckling och fräs tillsammas. Slå på koriander och rör ihop. Smaka av med fisksås. Var inte rädd för fisksåsen. Den må lukta och vara salt för sig, men i riset framhäver den smakerna utmärkt.

Spara lite chili & koriander till garnityr samt servera med lite klyftor lime som är grymt gott att pressa över riset.

Hoppas det smakar! =)

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.