Det blir många poster här första dagarna.

Tänkte börja släppa på lite recept som jag kör här hemma och testar mig fram med. Detta inlägget är egentligen bara för att ge lite bakgrund på vad jag använder och hur. Jag kommer även lägga upp en länklista i ett separat inlägg där ni ser exakt vilka produkter jag använder om ni är nyfikna.

Då jag absolut inte är någon kock men finner ett stort intresse i god mat så experimenterar jag mig fram i de flesta led. Ögnar igenom lite recept och kör på känn. Analyserar maträtter jag äter och försöker hitta smakerna för att efterlikna. Mina föräldrar har rest hela min uppväxt i sina arbeten till Asien, Europa osv. Detta har inneburit att jag inte är uppväxt på traditionell husmanskost. Ända sen jag var liten har mina föräldrar alltid gjort mat influerad av hela världen. Självklart har detta bidragit till mitt intresse. Stekt fläsk vet jag knappt har serverats och mammas favorit är stekt falukorv och makaroner. Tur att hon har något att bonda med min dotter med! =).

Vi lagar dessutom allting glutenfritt i vårt hus sedan 10 år tillbaka. Dock saker som pasta, bröd och havre mm använder vi både vanlig till mig och dottern medans min hustru äter glutenfritt.

För att underlätta livet så har jag självklart en del tillbehör som för mig är viktiga. Ibland mindre, ibland mer.

Jag har en uppsättning grymma knivar vilket är ett måste. Var kniv har sitt syfte för att bibehålla skärpan på eggen. Till vardags använder jag en köttkniv, en grönsakskniv, en santoku och en hederlig billig gåvokniv (Används för att stycka tex. kyckling och skära genom ben) Jag valde länge mellan vilken uppsättning knivar jag ville ha. Jag läste tester, recensioner men blev egentligen inte klokare. Det fanns ett antal som enligt ett test var bäst, men enligt ett annat var det en annan sort. Jag hade bestämt mig för japansk slipning. Vassare, men ömtåligare och kräver mer omsorg.

Tillslut åkte jag ner och testade knivarna. Här kom avgörandet. Hur ligger dom i handen, hur är balansen, storleken på handtaget osv. För mig var Chroma typ 301, Porsche överlägset bäst. Låg perfekt i min hand och balansen var magisk. Jag har inte ångrat mitt knivval en ända gång!

Jag använder två olika serier stekpannor.

DeBuyer kolstål. En 28 cm som dock är något för stor men ändå väldigt bra, samt två st pannkakspannor som är helt magiska!

Fiskars Hard Head, min vardagspanna som misshandlas in i det sista. Supernöjd. Har precis bytt till min andra då den andra efter två år var helt slut. Den är grym som sagt till allt vardagsmat. Jag kör i vanliga fall för höga temperaturer, i med en sked och skrapa lite och sist in i diskmaskinen. Japp den löser allt!

Jag använder en hushållsassistent från Bosch för bakning samt mala kött.

Tryckkokare kör jag också från och till. Fantastisk att ha för carnitas, revben eller grönsaker.

Nyast in är en slowcooker. Just möjligheten att förbereda på morgonen / kvällen innan och komma hem till en färdig måltid gjorde detta valet som en nödvändighet som småbarnsfamilj. Den har visat sig mer användbar än vad jag trodde. Kött, grytor, köttfärsås, köttbullar, kyckling, tacos. You name it, Ill cook it.

Som vanligt läser jag på och finurlar på vad jag ska köpa. Här föll valet på den några hundra kronor dyrare Crock Pot lättvikts slowcooker. Själva grytan går att lyfta ur och köra på spis för att tex fräsa lök innan man lägger i resten om man så önskar. Grymt nöjd. Under tiden med mos mat har denna varit fantastisk. Den bryter ner fibrerna genom lång lågtempurerad matlagning, men mycket näringsämnen i grönsaker osv behålls. Men jag märker skillnad på smak om man jämför mot tryckkokaren som egentligen levererar liknande resultat på köttet. När det kommer till mexikansk mat föredrar jag tryckkokare, men den kräver dock längre tid.

Sist ut i min vardagliga arsenal är min stavmixer från bosch. Hackbehållare, iskross, balongvisp och stavmixer. Ovärdelig. Tänker att jag inte använder den så mycket, men den används 5-6 ggr i veckan i olika ändamål.

Utöver detta har jag skåpen fyllda av en och annan onödig sak, men vissa saker kom ibland fram och används.

Minsta fråga om vad och hur jag gör kontakta mig på kommentar här eller DM på instagram @gastricfoodjunkie

Tjingeling //L

1+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.