Hej på er!

Gått ganska lång tid sen mitt förra inlägg, sorry för de. Men jag hoppas verkligen att Ni alla haft en fantastisk jul!

Tänkte att jag skulle berätta lite om den första tiden efter att jag kom hem från Mora efter min gastric bypass operation.

Den värsta veckan ska man äta flytande kost, alltså släta soppor och typ yogurt. Ingenting med bitar i.

De som verkligen slog mig när jag kom hem var att jag varken hade något sug eller någon hungerkänsla. De två första dagarna var jag inte sugen på något varmt alls, drack mest nyponsoppa, yogurt med lite kvarg och blåbärssoppa, av de åt jag cirka 1-1,5 dl åt gången, och det tog cirka 30 minuter att få i sig de, jag åt med tesked.
De gick bra, hade inte ont, kände inget obehag heller, mest var man ju nervös (läs LIVRÄDD) över att de skulle göra ont eller att man skulle dumpa som alla skrivit om. Jag hade inte direkt någon känsla av mättnad heller,  utan de tog mer som stopp eller man kände sig nöjd, svår känsla att beskriva faktiskt. Däremellan drack jag vatten, är så glad över att rent vatten går bra, de flesta verkar få ont av vatten och måste ofta ha lite saft eller så för att bryta ytspänningen. Enda gången jag tar saft (funlight) är när jag ska ”lyxa till de”. 🙂

Vad de gäller sömnen, så sov hag med typ 8 kuddar, sov nästan sittande de första dagarna, mest för att slippa ta i med magen när man ska ur sängen. Detta var nått jag fick nog av natt tre hemma, ville kunna ligga vanligt och hittade nån sorts otroligt graciös ”rullteknik” att komma ur sängen. Måste ha sett heeeelt sjukt ut!!!! 🙂

Tredje dagen efter operationen var första dagen som jag åt nått varmt hemma, Keldas skärgårdssoppa, så otroligt gott!! Nu när jag äter sakta så hinner jag ju faktiskt också riktigt känna smaker, tidigare så skyfflade jag bara in maten, tyvärr. Testade alla Keldas soppor tror jag, tycker dom är riktigt goda! Skärgårdssoppan och deras Thaisoppa är mina favoriter.

Jag äter mellan 5-7 ggr om dagen, får gå lite efter klockan eftersom varken suget eller hungern finns där så kan jag ju inte gå och vänta på att kroppen ska ge någon signal på att det är dags att äta nått. Dock har jag efter nån vecka nu märkt att illamående är ett tecken på att jag inte ätit på ett tag….så illamående är nog min nya hungerkänsla just nu. För när illamåendet kommer, och jag äter nått så försvinner de på 5-10 minuter.

Andra veckan var det dags för lättuggad / mosad mat. Det blev potatis såklart, till detta typ köttfärsbiffar, fisk…testade även falukorv. Allt funkade hur bra som helst. Började även med hårt bröd, vilket var en fröjd! Att få äta nått med textur, så ljuvligt!! Testade med de flesta påläggen faktiskt och allt gick bra. Dumpade en gång, då jag åt för fort. Illamående från h-vete, kändes som om maten stod mig upp i halsen, mådde så i cirka 45 minuter och sedan kom en trötthet som inte var av denna värld, kunde lätt ha somnat stående, på riktigt! Vi skulle precis då åka till mina föräldrar, min man fick lov att köra och jag somnade som en stock i bilen. ( Det har aldrig hänt i vuxen ålder kan jag säga!)

Jag har även testat pasta, en pasta med rödbetor och linser. De funkade också bra! Kan varmt rekommendera den, köpt på matsmart.se.

Inte vågat testa ”vanlig” pasta ännu, kör på de sorter som finns med typ linser och böner eller de med fullkorn,  minst lika goda. De enda som jag reagerat på är Janssons frestelse på juldagen, inte smärta, inte riktigt dumping heller tror jag, var mer tungt i magen och ett lätt illamående. Kolsyra funkar heller inte riktigt ännu, men heller inget jag saknar faktiskt, konstigt nog, för jag drack bara loka, ramlösa innan operationen.

Nått annat som jag inte är van vid, är att känna mig nöjd. Låter konstigt kanske, men tidigare kunde jag smälla i mig en chokladkaka utan problem. Men på julafton nu i år, tog jag faktiskt en ruta av en mörk choklad, de var fantastiskt gott, och de räckte med ruta! En skön och liksom….vad ska jag säga…befriande? känsla, att vara nöjd. Ni som förstår, ni förstår.

 

Återigen, glad över att jag valt Gastric Bypass som verktyg för min viktnedgång! 2020, här kommer jag! 🙂

 

Tack för att ni läser om min resa, skriv gärna nån kommentar om ni funderar över nått eller om det är något speciellt ni vill att jag ska skriva om.

Jag finns också på instagram krille_gbp

Ta hand om er!

Kram // Kristian

19+

Kommentarer

Skönt att det går bra för dig 🙂 jag blev avrådd från att dricka blåbärssoppa då det gärna blir ännu svårare att gå på toan då 😉 haha. Så gott när man får börja äta mosmaten kommer jag ihåg! Det sköna idag tycker jag är att man just blir nöjd på så lite, som du skriver om chokladen 🙂 man tar en ruta och jag är bara så nöjd med det! Men det verkar vara så väldigt olika hur mycket/lite folk som är opererade kan äta. Jag är supernöjd om jag fortsättningsvis kan hålla mig till att äta var tredje timma och de små portionerna som jag äter nu ( 4 mån sedan op. sleeve)
//Maria

0

Hej Maria, kul att du besökt min blogg!
Ja de med att magen inte riktigt kom igång efter operationen var jobbigt, säkert att blåbärssoppan var bidragande lite till detta., åt dock inte av den många ggr.
Och just den ”nöjdhetskänslan” var faktiskt en ny känsla ny för mig, men fantastisk! 🙂
Ja olika är de hur mycket vi opererade kan äta, sen slår de lite olika för mig beroende på vad jag äter. Men de är ju små portioner och som du säger var tredje timma ungefär.

Tack för att du skrev kommentar! Roligt att få höra andras tankar och upplevelser!

Fortsatt stort lycka till nu Maria! 🙂

Kram // Kristian

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.