Hej på er!

Det var ett bra tag sen jag postade någonting här och mycket har hänt. Ni som följer mig på Instagram vet ju vid det här laget att jag äntligen fått min lilla bebis. Henry kom till världen den 10 juli klockan 15.12 och jag är nog lyckligast i världen!!! ❤️ … Dessutom gifte jag mig i smyg i juni 🙈😍

Att vara gastric sleeve-opererad och gravid har för min del inte varit en dans på rosor, även om jag trodde det själv i början av graviditeten. Innan jag opererade mig så var det just detta jag sökte om på nätet, att bli gravid och vara gravid när man är opererad, så jag tänkte därför dela med mig av min graviditet i olika delar så att fler likt mig kan hitta något om just detta.

Jag tror jag har berättat innan om hur jag i början av min graviditet var otroligt trött och illamående. Illamåendet gick över och likaså tröttheten omkring vecka 15-16. Jag mådde därefter rätt bra och jobbade på som vanligt fram till omkring 20 april, när jag var i omkring vecka 27. Vid den här tiden blev jag informerad av min barnmorska att jag borde göra en glukosbelastning eftersom mitt bmi var runt 30. I och med att man är opererad så får/kan man inte göra en glukosbelastning utan, iallafall i värmland, så får man en blodsockermätare där man själv ska mäta sitt blodsocker hemma 5 ggr per dag i en vecka. På så vis kan man därför se ifall man har graviditetsdiabetes, precis som man kan se vid en vanlig glukosbelastning.

Graviditetsdiabetes trots viktnedgång och en gastric sleeve

Jag hade aldrig tidigare ens reflekterat över graviditetsdiabetes då jag åt regelbundet, åt bra och rörde på mig. Jag mådde helt enkelt toppen! Efter den här veckan så blev jag uppringd av Specialistmödravården här i Karlstad, som konstaterade att jag hade lite högt fasteblodsocker (det ska ligga under 5.5 när man är gravid och mitt låg i snitt på 6.2) men i övrig så låg mitt blodsocker bra. Dock indikerade detta tydligen på en typ av graviditetsdiabetes, och jag skulle därmed börja med långtidsverkande insulin som jag skulle ta varje kväll resten av graviditeten. Detta var HEMSKT för mig. Jag blev helt förstörd och ledsen. Jag som är sjukt rädd för nålar, sjukt rädd för att något ska bli konstigt med mitt barn, sjukt rädd för allt… Och skuldkänslorna för att ha fått graviditetsdiabetes gjorde mig så så så ledsen.

Jag fick samma dag åka till diabetescentrum på centralsjukhuset här i Karlstad och bli instruerad i hur jag skulle ta mitt insulin. Det gick bättre än förväntat och gjorde till och med mindre ont än att sticka sig själv i fingret, haha. Orolig i onödan. De förklarade för mig där också att graviditetsdiabetes kan drabba vem som helst, och att det inte egentligen spelar någon roll om man har lite extrakilon eller äter onyttigt för att man ska få det. Man kan vara hur nyttig som helst men ändå drabbas. Detta lugnade mig något, men ändå kände jag mig som världens sämsta människa. Risken med graviditetsdiabetes är att bebis kan få för mycket socker och därmed bli större än normalt. Så när man fått graviditetsdiabetes så får man antingen börja med tabletter eller insulin, beroende på hur ditt blodsocker ligger till, och sen får man även gå på tätare ultraljud slutet av graviditeten för att se över så att inte bebisen växer onormalt fort och blir för stor, och i så fall får man eventuellt bli igångsatt tidigare. I och med att jag är opererad så hade jag redan inbokat extra ultraljud, så jag gick på de bokade jag hade.

Fortsättning kommer i nästa inlägg. Stay tuned 🙂

/Jasmine

 

 

Kommentarer

Stort grattis till giftermål och bebis 😍 vi väntar på nästa inlägg med spänning 😍 ha en fin söndag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.